ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Quartet Altimira recupera els quartets de Gaspar Cassadó

12/1/2021 |

 

El 1927 el violoncel·lista català Gaspar Cassadó passa una temporada a Roma i comença el seu projecte de composició més ambiciós fins al moment: tres quartets de corda amb format clàssic que inclouen onze moviments i més de seixanta minuts de música. Tots tres datats a Roma (1927, 1929 i 1933, respectivament), els quartets comparteixen moltes característiques, des de les clares influències idiomàtiques dels quartets de Debussy i Ravel, i de mestres nacional-romàntics com Janáček, el lirisme dominat pel registre greu amb acords disminuïts als moviments lents, fins al protagonisme de cèl·lules rítmiques i pujades cromàtiques als últims moviments. Sens dubte podem considerar els tres quartets com un conjunt o cicle d’obres.

Els tres quartets per a corda del violoncel·lista i compositor Gaspar Cassadó (Barcelona, 1897 - Madrid, 1966 ), deixeble destacat de Pau Casals, han estat recuperats, enregistrats i publicats de forma integral per primer cop. Fins al moment només es coneixia una d’aquestes obres i el Quartet Altimira ha recuperat els manuscrits dels altres dos quartets, que restaven inèdits al Japó, i els ha posat a punt per a la seva interpretació i enregistrament.

El disc Els Quartets de Gaspar Cassadó, disponible en format CD i aviat a les plataformes digitals, ha estat enregistrat entre agost i novembre de 2020 i publicat per Tritó Edicions, segell que properament també n’editarà les partitures. El treball es presentarà el proper diumenge 17 de gener, a les 12.00 h, en un concert al Petit Palau de Barcelona a càrrec del mateix Quartet Altimira organitzat per BCN Clàssics. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet