ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Lluís Claret i Cosmos Quartet, dues generacions en un concert al Palau

15/1/2021 |

 

Lluís Claret i Cosmos Quartet, dues generacions de luxe en un concert al Palau de la Música Catalana per interpretar Schubert.

 

El proper dijous, 21 de gener, a les 20 h, el Palau de la Música Catalana proposa un concert en què s’uniran dues generacions d’artistes de casa nostra de gran prestigi: el violoncel·lista Lluís Claret, deixeble d’Enric Casals, germà de Pau Casals, i amb una carrera que s’ha projectat arreu del món, i el Cosmos Quartet, formació emergent i àmpliament reconeguda amb destacats guardons internacionals, formada pels violinistes Helena Satué i Bernat Prat, la violista Lara Fernández i el violoncel·lista Oriol Prat, tots quatre amb trajectòries internacionals en l’àmbit solista, com a músic de cambra i orquestral.

 

En el que constitueix la seva primera col·laboració, Lluís Claret i el Quartet Cosmos interpretaran, després de fer-ho al Círculo de Bellas Artes de Madrid aquest diumenge, el Quintet per a dos violoncels, D. 956 de Franz Schubert, compost l’octubre del 1828, l’últim any de la seva vida. “En comptes d’escriure’l per a dues violes, com s’acostumava a fer, Schubert va voler posar-hi dos violoncels”, tal com explica la periodista Mònica Pagès al programa de mà, i hi afegeix que “diuen que va triar la tonalitat de Do major com a homenatge a Mozart i a Beethoven i, de fet, el tema melòdic que desenvolupa té una puresa mozartiana que retrobarem a l’«Allegretto» del final. També hi podem sentir reminiscències beethovenianes, especialment en el segon moviment, que ha tingut popularitat cinematogràfica, i a l’«Scherzo» del tercer moviment, de dimensions simfòniques. De nou trobem Brahms en la difusió pública de l’obra de Schubert, que va afirmar que aquesta obra va inspirar-li el seu Quintet amb piano”.

 

El concert inclourà també dues obres per a quartet que seran interpretades pel Cosmos Quartet. Cal destacar que aquesta formació va néixer el 2014 de l’amistat i complicitat de quatre músics, es va crear amb l’objectiu de descobrir i aprofundir l’extens i fascinant repertori per a quartet de corda, i que des del juny passat ha ofert un total de 32 concerts a l’Estat espanyol, xifra molt destacable tenint en comptes les restriccions provocades per la pandèmia. Concretament, al Palau oferiran El Quartettsatz de Schubert, que el compositor vienès va abordar al principi del desembre del 1820 amb un primer moviment sencer, “Allegro assai”, que és el que sentirem, i només va fer-ne quaranta-un compassos del segon, l’“Andante”. La segona obra que el Cosmos interpretarà en solitari és Metamorfosis Nocturnes de György Ligeti, un dels genis compositius del segle XX. “Les va compondre entre el 1953 i el 1954, en un període que ell mateix anomena del «Ligeti prehistòric», abans que abandonés la seva Hongria natal el 1956. Es van estrenar al Musikverein, a Viena, el 8 de maig de 1958 pel Ramor Quartet. Ligeti es va inspirar en Bartók, en el seu Tercer i Quart Quartet. Es tracta d’una obra d’un sol moviment, sense pauses, que està composta per disset seccions molt contrastants que corresponen a aquestes metamorfosis de sonoritat metàl·lica com la nit”, com descriu Mònica Pagès. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet