ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Concurs Tenor Viñas arrenca amb força malgrat la pandèmia

16/1/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/el-concurs-tenor-vinas-arrenca-amb-forca-malgrat-la-pandemia-148049

La 58 edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas se celebrarà a Barcelona entre el 16 i el 24 de gener.

La 58 edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas arrencarà demà, dissabte 16 de gener, i s’allargarà fins al diumenge 24. Després de mesos de feina intensa per adaptar l’esdeveniment a la normativa creada per la Generalitat arran de la pandèmia del coronavirus, finalment “es podrà celebrar aquesta edició atípica amb pràcticament el mateix nombre de concursants —un centenar— que venen cada any a Barcelona”, segons va comentar el president de la Fundació Privada Francesc Viñas, Miquel Lerín, a la presentació de l’edició d’enguany.

Acte de presentació de la 58a edició del Concurs Tenor Viñas. D’esquerra a dreta: Carles Pachón, Víctor García de Gomar, Miquel Lerín i Serena Sáenz. Fotografia: Antoni Bofill.
El periodista i escriptor Sergio Vila-Sanjuán s’encarregarà de fer el pregó que donarà el tret de sortida oficial al concurs. A la inauguració, que tindrà lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, també participaran tres cantants premiats en edicions passades, la soprano Serena Sáenz, el tenor Iván Ayón i el baríton Carles Pachón, que oferiran un recital.

La majoria d’activitats del concurs es faran entre el Conservatori Superior de Música del Liceu i el Gran Teatre del Liceu. El Conservatori del Liceu acollirà la segona prova, que se celebrarà entre el 17 i el 18 de gener, i també les semifinals, que es faran entre els dies 19 i 20. El divendres 22, els finalistes hauran d’actuar de nou, en aquesta ocasió al Gran Teatre del Liceu. A partir d’aquest recital, el jurat decidirà qui s’emporta els premis principals. Els guanyadors faran una última actuació al concert final, que serà el diumenge 24 de gener. “Aquest any el tradicional concert final serà una mica diferent: no hi participaran els patrocinadors del premi i, per tant, serà un acte força més àgil que el d’altres edicions”, va dir Lerín.

Per tal de tirar endavant totes aquestes proves, que impliquen un nombre elevat de participants, l’organització del concurs ha desenvolupat un protocol detallat que permetrà evitar l’acumulació de persones. “Tots els cantants arribaran a l’hora que tenen assignada, amb la mascareta posada, cantaran i marxaran. A més, se’ls prendrà la temperatura i disposaran de gel hidroalcohòlic. Ningú durà partitures, així evitarem el contacte. Es podran fer totes les PCR que calguin”, en paraules de Lerín.

A més de les activitats pròpiament relacionades amb la competició de cant, la programació de la 58a edició inclou dos actes complementaris. D’una banda, el 21 de gener es farà la taula rodona presentada sota el títol ‘La situació actual dels teatres d’òpera en la pandèmia’, en què diversos directors vinculats amb l’organització del Concurs Tenor Viñas compartiran els seus punts de vista sobre la gestió cultural en temps de coronavirus. Com va explicar el president del jurat del concurs i director artístic del Gran Teatre del Liceu, Víctor García de Gomar, l’objectiu d’aquest acte és “discutir com han tractat els diferents teatres tots els reptes als quals s’han hagut d’enfrontar durant aquest terrible darrer any”. D’altra banda, el 23 de gener el mateix García de Gomar presentarà un diàleg amb Elena Pankratova i Sonia Ganassi.

Les emissions en streaming tindran enguany un paper crucial en el concurs. “Les noves tecnologies fan que aquesta edició sigui especial, però, en definitiva, també permeten que pugui celebrar-se malgrat els obstacles que han sorgit al llarg d’aquests últims mesos”, com va comentar García de Gomar. Així doncs, es podran seguir en streaming el pregó i el recital inaugural (16 de gener), la final del concurs (22 de gener), el concert final a càrrec dels premiats (24 de gener), el repartiment de premis (24 de gener), i també els dos actes complementaris (21 i 23 de gener, respectivament).

Aquesta prestigiosa competició, fundada el 1963 en memòria del cèlebre tenor català Francesc Viñas, aspira a impulsar la carrera operística de joves cantants d’arreu del món i rep el suport d’institucions com The Metropolitan Opera House, de Nova York; el Teatro alla Scala, de Milà, i el Royal Opera House Convent Garden, de Londres, entre d’altres. Ha suposat un impuls per a molts cantants que, després de participar al concurs, han tingut una trajectòria brillant. Per exemple, la soprano Serena Sáenz va confessar, a la presentació d’aquesta 58a edició, que “el Concurs Tenor Viñas va ser el trampolí que necessitava” per començar la seva carrera professional. 

Berta Coll i Bosch
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet