ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

A la primavera, L'Auditori crea

26/2/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/a-la-primavera-lauditori-crea-157706

La Temporada de Primavera de L’Auditori inclou l’estrena d’un nou festival, el Mozart Nits d’Estiu.

L’Auditori de Barcelona va presentar ahir la Temporada de Primavera, que se celebrarà entre l’abril i el juliol i aplega més de cinquanta concerts. Es tracta d’una programació diversificada, completa i fidel al lema d’enguany de L’Auditori, “Troba’t amb la música”.

Els projectes simfònics són un dels plats forts de la Temporada de Primavera. L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya presentarà vuit programes amb la participació de solistes tan reconeguts com els violinistes Viktoria Mullova i Daniel Hope, l’oboista Ramón Ortega Quero, la mezzosoprano Nancy Fabiola Herrera i la contralt Anna Larsson.

L’OBC interpretarà El Corn Màgic de la Joventut de Mahler en companyia de la soprano Dorothea Röschmann i el tenor Ian Bostridge. Rendering de Luciano Berio i la Fantasia sobre un tema de Thomas Tallis de Vaughan Williams també formen part del repertori d’enguany de l’OBC. El 30 d’abril, la formació orquestral protagonitzarà l’estrena mundial d’una nova obra de Cassandra Miller, que és la compositora convidada d’aquesta temporada de L’Auditori. A més, l’OBC tindrà un paper rellevant al Festival Gerhard: participarà en dos concerts del festival, el 26 de juny i el 24 de juliol, a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

La idea de la “creació”, que és el leitmotiv de la temporada 2020-2021, serà present al llarg de tota la programació primaveral —i, de fet, estival—, tant de l’OBC com de la Banda Municipal de Barcelona. El tractament d’aquest tema es farà més evident que mai al concert en què la Banda interpretarà La création du Monde de Darius Milhaud. Aquesta temporada, l’esdeveniment més destacat de la Banda serà el 25 d’abril: el compositor i director Franco Cesarini dirigirà l’estrena de la Simfonia número 3, “Urban Landscapes”, op. 55, una obra que va crear ell mateix arran d’un encàrrec de L’Auditori.

El director de L’Auditori, Robert Brufau, reconeix que la visita de grans orquestres internacionals és “el més fràgil de la programació, allò més subjecte a la pandèmia que estem vivint”. Ara bé, si les restriccions ho permeten, la Royal Concertgebouw i l’Orquestra Simfònica de Tòquio aterraran a Barcelona per interpretar, respectivament, el Primer concert per a piano de Brahms i la Simfonia “Tràgica” de Mahler.

Més dones que mai

Fa temps que L’Auditori treballa per posar més el focus “en les dones creadores i artistes”, com afirma Brufau. La Temporada de Primavera serà una demostració clara d’aquest esforç. Moltes més dones que de costum trepitjaran els escenaris de L’Auditori. Per començar, cinc directores —Marta Gardolinska, Ruth Reinhardt, Anja Bihlmaier, Shi-Yeon Sung i Laurence Equilbey— es posaran al capdavant de l’OBC al llarg de la Temporada de Primavera.

A més, ‘Escenes’, la proposta que L’Auditori produeix juntament amb el Festival Grec amb l’objectiu de posar la música en diàleg amb altres arts escèniques, estarà enguany dedicada a les dones. Les artistes Alba Pujol, Tanit Plana i Marina Herlop oferiran, des de les seves respectives disciplines artístiques, tres propostes que convidaran el públic a reflexionar sobre la creació i la fertilitat.

El Festival Mozart Nits d’Estiu, la gran novetat

La gran novetat de la Temporada de Primavera és l’estrena del Festival Mozart Nits d’Estiu. Aquest nou projecte, que se celebrarà entre el 30 de juny i el 15 de juliol, presentarà l’obra de Mozart —i la d’alguns contemporanis seus, com Haydn i Carles Balaguer— a través de tres solistes i tres directors. L’Auditori ha creat aquest festival amb l’objectiu de treballar les bases del simfonisme amb una visió historicista i, també, amb la voluntat de “fer festa, celebrar l’estiu traient l’orquestra de L’Auditori”, segons Brufau. Cada concert es farà en un espai diferent de la ciutat de Barcelona. Així doncs, Albert Cano i Andrea Marcon actuaran al Saló del Tinell; Andreas Ottensammer i Jonathan Coehn, a L’Auditori; Veronika Eberle i Laurence Equilbey, al Palau de la Música Catalana.

El Mozart Nits d’Estiu conviurà amb el ja consolidat Festival Llums d’Antiga, que enguany es farà a l’estiu en comptes de l’hivern “per recalendarització de L’Auditori i per generar una millora en l’experiència del públic”, explica Brufau. L’Ensemble Gilles Binchois i la jove formació francesa Nevermind participaran a la tercera edició d’aquest festival. Brufau comenta que aquest any, a l’hora de fer-ne la programació, s’han “fixat en els marges dels camins i en les absències, i no tant en els cànons”. En aquest sentit, al llarg del festival es reivindicarà l’obra d’algunes compositores dels segles XVII i XVIII, com Francesca Caccini, Barbara Strozzi i Isabella Leonarda.

El Festival Llums d’Antiga no és pas l’única oferta de música antiga. Ben al contrari, L’Auditori acollirà altres propostes d’antiga, com el concert en què Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya interpretaran, sota la direcció de Jordi Savall, la Missa en Si menor de Johann Sebastian Bach.

La proposta més interessant de música de cambra és, segurament, el concert que el jove violoncel·lista Sheku Kanneh-Mason oferirà juntament amb la seva germana, la pianista Isata Kanneh-Mason, que “està explotant justament en aquest moment”, en paraules de Brufau.

L’Auditori Digital ja té més de 3000 subscriptors

La plataforma digital que L’Auditori va posar en marxa per adaptar-se a la pandèmia del coronavirus creix a bon ritme. Brufau comenta alegrement que a hores d’ara ja s’hi han subscrit més de 3000 persones. A partir d’ara, els espectadors tindran la possibilitat de subscriure-s’hi de forma anual i les emissions en streaming passaran a tenir una resolució 4k, cosa que millorarà substancialment la qualitat de la imatge.  

Berta Coll i Bosch
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet