ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Arrenca la Schubertíada 2021

11/3/2021 |

 

La 29a edició de la Schubertíada segueix amb l'objectiu de sempre: celebrar i compartir la gran música amb el públic, de la mà dels millors intèrprets.

L’edició d’aquest any comptarà amb un total de 30 concerts, amb la participació de 25 músics estrangers i 33 músics espanyols. Vilabertran serà, com sempre, el centre neuràlgic del festival, però també hi haurà concerts a Barcelona, Castelló d’Empúries, Vilajuïga a més de la Schubertíada de Valdegovía (Alaba), un concert a l’Església de Cadaqués, en col·laboració amb el festival de Cadaqués, i un concert a la catedral de Mondoñedo (Lugo), organitzat conjuntament amb el Festival Bal y Gay. 

Barcelona

La Schubertíada arrenca el 18 de març a L’Auditori de Barcelona amb La bella molinera de Schubert. Estarà interpretada per Andrè Schuen i Daniel Heide, els quals van debutar l’any 2018 a Vilabertran i ara presenten el seu primer disc amb la Deutsche Grammophon, segell de referència.

A partir del mes de maig serà el torn de tres concerts al Palau de la Música Catalana (Petit Palau) amb un cicle plantejat a tres anys vista al voltant del compositor Robert Schumann, que establirà un diàleg amb músiques del Mediterrani de la mà d’alguns dels majors talents de la cançó poètica del panorama europeu.

El 5 de maig obriran el cicle la mezzosoprano francesa Natalie Pérez i el pianista Daniel Heide, el 27 de maig actuen la soprano egípcia Fatma Said amb Malcolm Martineau i finalment, el 7 de juny, la mezzosoprano catalana Anna Alàs i Jové amb el pianista Alexander Fleischer, en un concert que veurà l’estrena a Catalunya de tres cançons del compositor Joan Magrané.

Empordà
El Festival d’agost s’inicia a l’Empordà el dia 12 amb un concert a la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, amb una exclusiva producció a càrrec de Matthias Goerne que col·laborarà amb dos músics excepcionals del país: l’organista Juan de la Rubia i la violinista Maria Dueñas. El cap de setmana inaugural continua el 13 d’agost amb un Winterreise a càrrec d’Andrè Schuen i Daniel Heide a Vilabertran, en complement a La bella molinera i El cant del cigne que ja van portar al festival el 2018 i 2019.

El 14 d’agost veu una fita important en la història de la Schubertíada. El multipremiat quartet de saxofons Kebyart Ensemble oferirà el primer concert del festival en un auditori modern: l’Espai Misteri · Déu d’Aigua Vilajuïga, un equipament de primer nivell acústic i tècnic, fruit del conveni de col·laboració amb aquesta empresa de l’Alt Empordà.

El 15 d’agost, de nou a la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, plantegem un diàleg entre la musica de Johann Sebastian Bach i Paul Hindemith, amb alguns dels millors músics del país. Arnau Tomàs tocarà una suite de Bach, Joan Seguí a l’orgue mentre que Bernat Prat i Anna Puig interpretaran obres per a violí i viola sol de Paul Hindemith.

Vilabertan

A partir del 17 d’agost el Festival es trasllada a la seva seu principal, Vilabertran, on la soprano Katharina Konradi, ja habitual del festival, i Daniel Heide encetaran la Setmana gran del Lied amb cinc recitals d’indubtable interès. A continuació podrem gaudir del mestre de mestres, Christoph Prégardien, fidel a la cita a l’Empordà, que presentarà els Wesendonck Lieder de Wagner, mélodies de Duparc i el gran cicle romàntic op. 39 de Schumann.

El dia 19 la Schubertíada es vesteix de gala pel debut de la soprano Julia Kleiter, habitual col·laboradora d’Abbado, Harnoncourt, Barenboim, Mehta i Gardiner, per oferir el seu esperat debut a Vilabertran al costat de Julius Drake. El dia 20 serà el torn del jove baríton Konstantin Krimmel, cridat a esdevenir una referència del lied. Debuta amb La bella molinera de Schubert al costat de Daniel Heide. Tanca aquesta Setmana gran el baríton Florian Boesch qui, després del seu impactant debut l’any passat, oferirà El cant del cigne de Schubert amb un altre vell amic del festival, el pianista Malcolm Martineau.

Javier Perianes serà, el 22 d’agost, l’encarregat d’iniciar una sèrie de recitals de piano amb un programa que porta el títol El amor y la muerte i que inclou obres de Beethoven, Granados, Liszt i la sonata amb la marxa fúnebre de Chopin. El dia 24 tornarà a la Schubertíada el Kallias Ensemble, dirigit per Francisco Poyato i format per joves cantants vinculats a les activitats pedagògiques de la Schubertíada, que va debutar amb èxit al 2020. El dia 25 Vilabertran acollirà un nou recital del pianista americà establert a França Nicholas Angelich, un dels favorits del festival. La pianista britànica Imogen Cooper, resident a l’Empordà, va ser una de les sorpreses de la darrera edició i torna amb un programa monogràfic dedicat a Schubert, incloent els cèlebres Moments musicaux.

A la recta final acollirem dos debuts destacadíssims: el del violoncel·lista francès Edgar Moreau, un autèntic fenomen al seu país, que interpretarà amb el brillant pianista David Kadouch la Sonata Arpeggione de Schubert. El dia 28 d’agost veurem el debut de la mezzosoprano Ema Nikolovska, que aixeca unànimes elogis del món del lied a nivell internacional. El seu programa creatiu i agosarat a parts iguals ve recolzat ni més ni menys per Wolfram Rieger, vell amic i excels pianista que apadrina el debut d’aquesta jove cantant a la Schubertíada.

Aquesta intensa Schubertíada es clourà el 29 d’agost amb dues sessions, un recital matinal d’Esther Valentin (mezzo) i Anastasia Grishutina (piano) a l’Espai Misteri · Déu d'Aigua Vilajuïga i el tradicional concert del Quartet Casals a Vilabertran, que enguany compta amb un al·licient especial: l’estrena d’una obra del compositor Daahoud Salim.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet