ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La tradició popular envaeix l'ONCA en el concert de la Constitució

15/3/2021 |

 

https://www.elperiodic.ad/noticia/84505/la-tradicio-popular-envaeix-lonca-en-el-concert-de-la-constitucio

Per primera vegada es van poder escoltar melodies del poble en versió clàssica.

La Fundació ONCA, emparada pel Govern i la Fundació Crèdit Andorrà, ha omplert l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino de música popular andorrana. Per primera vegada es van poder escoltar cançons i melodies pròpies d’una plaça de poble, en una versió clàssica adaptada pel comissari artístic de la Fundació ONCA, Albert Gumí, que ahir es va estrenar com a director d’orquestra.

Malgrat que el concert va començar amb una peça solemne com és l’Ària de la Suite per a orquestra número 3 en re major, BWV 1068 de Johann Sebastian Bach, per recordar les víctimes de la Covid-19, el repertori que va continuar va estar marcat per l’alegria i el costumbrisme de les 16 peces interpretades. Gumí va recalcar que «el nostre patrimoni musical tradicional és extremadament ric» i la seva combinació amb l’ONCA fa que esdevingui «una música nova a partir de l’essència de la música popular».

El recinte, amb un 40% de la seva capacitat per complir les mesures sanitàries, va exhaurir les 152 entrades que tenia a la venda. El concert, que no es va poder celebrar l’any passat a causa de la pandèmia, va suposar enguany «un cúmul de sensacions espcials» per «sentir que podem tornar a fer música plegats». Alguns dels compositors interpretats han estat el lauredià Daniel Areny, amb el ball de gegantons de Sant Julià de Lòria, o bé el músic Lluís Cartes amb Encamp de Gresca, tot i que la majoria de cançons populars són anònimes.

Els espectadors van poder gaudir de sis danses i cinc cançons tradicionals, pensades per orquestra de corda i per a la soprano solista, Jonaina Salvador, que per primera vegada ha actuat a l’auditori.

Canillo, un paper destacat / Durant el concert de la Constitució, es va estrenar la peça Dansa de Canillo, creada per Gumí, ja que, «quan vaig dissenyar el repertori vaig adonar-me que era l’única que parròquia sense una dansa pròpia, així que els hi hem fet aquest regal». La cançó va ser tocada en la seva versió tradicional, i posteriorment, per la formació de cordes en la versió orquestral. Just després, el director va entregar les partitures al cònsol major de Canillo, Francesc Camp.

L’actuació va comptar amb un total de 22 artistes en escena, 18 músics de corda, el duo tradicional format per Ivan Caro i Pilar Planavila i per la soprano solista Jonaina Salvador, convidada a participar en la suite de cançons que va posar la veu en una gran interpretació.  


El Periòdic d'Andorra

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet