ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Joves prodigis de la clàssica i el jazz prenen l'Auditori de Barcelona

25/3/2021 |

 

https://www.elperiodico.cat/ca/oci-i-cultura/20210324/festival-emergents-2021-auditori-barcelona-11602478

El festival Emergents concentra en quatre dies 13 actuacions, entre les quals la de la pianista Alexandra Dovgan i la violoncel·lista Anastasia Kobekina, dos fenòmens russos

El festival Emergents de l’Auditori concentra de dijous a diumenge el millor del talent local i internacional, que farà parlar molt en el futur. Són 13 propostes que van del jazz a la música simfònica, en només quatre dies. El nou i concentrat format, a causa de la pandèmia, comptarà amb la presència d’artistes com la jove pianista Alexandra Dovgan, una prodigiosa intèrpret russa de tan sols 13 anys apadrinada per Sokolov, que considera les seves interpretacions tan madures com espectaculars. L’adolescent interpretarà el ‘Concert per a piano núm. 1’ de Felix Mendelssohn dissabte i diumenge, dirigida pel mestre Kazushi Ono, titular de l’OBC. La violoncel·lista Anastasia Kobekina, un altre fenomen rus, actuarà amb la formació barcelonina divendres amb el ‘Concert per a violoncel’ de Robert Schumann, que interpretarà amb un valuós Guadagnini que li han cedit després d’aconseguir importants triomfs en els principals concursos europeus. El programa de l’OBC en aquests concerts es completarà amb la ‘Sisena’ de Schubert.

El premiat quartet de saxos Kebyart Ensemble, sorgit a l’Esmuc i que actualment completa el seu màster a Basilea i l’any vinent serà ECHO Rising Stars, demostrarà aquest diumenge la seva categoria debutant amb la Banda Municipal de Barcelona. Estrenaran el ‘Concert per a quartet de saxos i conjunt de vent’, de David Maslanka, una obra de gran intensitat. El programa, dirigit per José R. Pascual-Vilaplana, inclourà també altres obres de Maslanka: ‘Mother earth’ i ‘Give us this day’.

La música de cambra comptarà també amb interessants propostes, des del Trio Da Vinci –Maria Florea, violí; Marion Platero, violoncel, i Àlex Ramírez, piano–, que tocarà obres de Maurice Ravel i Gaspar Cassadó, fins a la violinista Diana Tistxenko, que, junt amb el pianista Georgy Tchaidze, oferirà la ‘Sonata a La’ de César Franck i ‘Dancer on a Tightrope’ de Sofia Gubaidulina, entre d’altres.

La clavecinista Inés Moreno, descendent d’una destacada saga de músics, i la mezzosoprano portuguesa Helena Ressurreição, totes dues estudiants a Catalunya, oferiran una actuació cadascuna. La primera, un recital amb obres de Bénigne Balbastre, Pancrace Royer, Antoine Forqueray, Johann Sebastian Bach i Jacques Duphly, entre d’altres. La segona se centrarà en un repertori amb cançons de Grieg, Mahler, Debussy i Txaikovski.

Dues corals, un director
Les dues corals que participen en el festival Emergents estaran dirigides per Lluís Vilamajó. La Jove Capella Reial de Catalunya, que ha impulsat amb Jordi Savall, interpretarà música de Claudio Monteverdi (1582-1643) i els seus contemporanis. I amb el Cor Jove Nacional de Catalunya oferirà un repertori romàntic.

La Sala 3 de l’Auditori, la Tete Montoliu, estarà dedicada al jazz i altres músiques. Cada dia hi actuaran músics diferents bregats en tres centres superiors de Barcelona: Liceu, Taller de Músics i Esmuc. Mar Serra, pianista de jazz que prové del món clàssic, presentarà amb el seu conjunt el seu segon disc ‘I sempre demà’, en què rendeix homenatge a quatre compositors que admira: Mompou, Montsalvatge, Gerhard i Blancafort. «La meva manera d’escriure és molt clàssica, per a mi el diàleg entre els músics és fonamental. Vull que cadascú tingui la mateixa importància, com passa en la música de cambra», admet la compositora i pianista. «El que m’atrau del jazz és la llibertat a l’hora d’improvisar». El sextet Liceu Jazz Group completa la programació amb el Pere Navarro Quintet, amb la seva mixtura de jazz i el funk, i la magnètica cantant mallorquina Clara Fiol permetrà experimentar d’una altra manera la música tradicional de la seva terra, d’una manera molt fresca. 

Marta Cervera
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet