ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

úlia Farrés-Llongueras, veu imprescindible en la defensa del patrimoni al Festival de Pasqua

30/3/2021 |

 

La soprano i el pianista Daniel Blanch oferiran un recital amb obres de Joan Manén i Robert Gerhard.  Farrés-Llongueras posa veu a la cançó lírica catalana, puntal de l’11a edició del Festival de Pasqua de Cervera. La soprano continua oferint tastos en viu de la nova discografia centrada en la figura de Joan Manén, 'Esclat d'amor'

La soprano Júlia Farrés-Llongueras i el pianista Daniel Blanch oferiran, aquest divendres 2 d’abril, un intens recorregut per algunes de les cançons dels compositors catalans Joan Manén i Robert Gerhard al Festival de Pasqua de Cervera. Un doble recital que iniciarà el seu primer passi a les 11.30 h i el segon a la 13h del migdia, tots dos a l’Auditori Municipal de Cervera, seu del festival, un dels més importants al país en música clàssica.

Ens trobem en la continuació d’un any d’efemèrides musicals en l’àmbit català. Enguany toca fer justícia i perllongar la celebració del 50è aniversari de la mort i, ara, el 125è aniversari del naixement de Robert Gerhard i, per l’altra, aquest 2021 es commemora el 50è aniversari de la mort de Joan Manén, que ha donat forma a l’Any Manén. Unes celebracions que han tenyit el Festival de Pasqua de la música de tots dos compositors, entre d'altres propostes patrimonials.

En aquesta ocasió, Júlia Farrés-Llongueras, que darrerament s’ha postulat com una veu imprescindible en la defensa del patrimoni musical català i, especialment, com a gran exponent del gènere líric a casa nostra, presenta, al costat de Daniel Blanch, un recital central en el marc del Festival. Un concert on l’artista mostrarà un gran ventall estètic que li permetran explorar la subtilesa dels colors vocals, fruit de la vessant polifacètica de tots dos compositors; des d'un folklorisme amb aires avantguardistes de Tres cançons populars catalanes de Robert Gerhard, fins a un germanisme d'arrels mediterrànies de Joan Manén, amb Chopin op. A-4 núm.4.

El concert mostra que Manén és, encara, massa poc habitual a les sales del nostre país. Farrés-Llongueras i Blanch, però, no són novells en aquestes obres; el passat 5 de març estrenaven Esclat d’amor a l’Ateneu Barcelonès, un disc amb cançons de Joan Manén que es va presentar en ple confinament, juntament amb el tenor David Alegret. Ara ha arribat el moment de poder oferir la proposta musicològica de l’àlbum en viu, en un recull que inclou obres del particularíssim compositor i violinista en català, castellà i alemany. El projecte forma part d’una discografia major impulsada per la Fundació Joan Manén, que recull la integral de cançons. Una tasca de recuperació que ha permès que aquestes peces puguin ocupar cada cop més terreny a les sales catalanes.

Si al sorprenent i evocador Manén se li suma l’inconfusible Robert Gerhard (1896-1970) l’experiència al concert ja és més que completa. El compositor vallenc va suposar tot un canvi de paradigma a la manera de fer música del nostre país; va ser capaç de demostrar que era possible innovar, seguir el fil de la contemporaneïtat i arribar a un públic universal i, alhora, preservar les arrels de la tradició musical catalana. Un nexe entre els mestres del passat com Felip Pedrell i la revolució de l’avantguarda de Schönberg.

Júlia Farrés-Llongueras ha traslladat aquesta aposta pel patrimoni català arreu del país al llarg de la seva carrera i ben aviat n’esdevindrà ambaixadora a Europa amb recitals com el de ‘Cel de Safir’ el 13 de juny a la ciutat de Bolonya.

El concert al Festival de Pasqua Cervera aspira a ser una proposta singular i atractiva que atregui nous públics que vulguin descobrir aquests dos compositors cabdals a la història musical catalana recent.

La compra d’entrades del concert és a través del web del Festival de Pasqua de Cervera pel preu de 7€. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet