ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La soprano manresana Núria Rial, guardonada amb el XIII Premi Traetta 2021

6/4/2021 |

 

https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/96588/soprano-manresana-ria-rial-guardonada-amb-xiii-premi-traetta-2021?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_control=Echobox&utm_territori=Manresa&utm_source=Twitter#Echobox=1617699250

És la segona personalitat de l'Estat que rep el premi, que també ha estat atorgat a figures com René Jacobs, Alan Curtis o Christophe Rousset, entre d'altres

La soprano manresana Núria Rial ha estat guardonada amb el prestigiós XIII Premi Traetta 2021 per la passió al donar veu a la redescoberta de les arrels de el patrimoni musical europeu.

El Premi Traetta és un reconeixement honorífic internacional que pren el nom del compositor italià Tommaso Traetta (Bitonto 1727, Venècia 1779) i que la Traetta Society de Londres atorga cada any durant la Setmana Traetta, un festival itinerant, que es realitza durant els vuit dies que transcorren entre el dia del seu naixement i el de la seva mort (30 de març-6 d'abril).

 

El premi pren prestat el nom de Traetta com a símbol d'una multitud de compositors injustament oblidats, entre els quals es troben Vicente Martín i Soler, Domènec Terradellas, Fabián García Pacheco, Francisco Javier García Fajer (l'Españoleto) o Josep Duran.

Rial ha ampliat els coneixements de la producció musical de segle divuit redescobrint una part important de les arrels de la música europea amb interpretacions de les músiques d'autors com Anfossi, Scarlatti, Caldara, Mancini, Vinci, Gasparini, Pasquini, Torelli, Lotti, Porpora, Steffani i més recentment Traetta amb la publicació de Venice's Fragrance (Deutsche HM) de l'aclamat conjunt Artemandoline, un disc sobre la Venècia musical més desconeguda de segle XVIII en el qual veu i mandolina dialoguen en joies escrupolosament escollides per Juan Carlos Muñoz i Mari Fe Pavón, brindant nova vida a obres d'escriptura brillant.

 

El premi, que ja va per la seva tretzena edició, és el segon que recau en una personalitat de l'Estat. El 2014 la soprano navarresa Maria Bayo es va alçar amb el guardó que han rebut figures com René Jacobs, Alan Curtis o Christophe Rousset, entre d'altres.

Perfil de Núria Rial

Núria Rial (Manresa, 1975) va estudiar cant i piano i posteriorment va continuar estudis a la Music Academy de Basilea (Suïssa) amb el professor Kurt Widmer. El 2003 va rebre el Preis der Helvetia Pàtria Jeunesse Stiftung de la Pro Europa-European Foundation for Culture pels seus èxits excepcionals com a cantant.

Ha actuat en els principals festivals d'Europa, i col·labora amb directors com ara Ivan Fischer, Sir John Eliot Gardiner, Paul Goodwin, Trevor Pinnock, Howard Griffiths, Gustav Leonhardt, René Jacobs, Thomas Hengelbrock, Laurence Cummings, Neville Marriner i Teodor Currentzis, i amb conjunts com Concerto Köln, The English Concert, Kammerorchester Basel, Collegium 1704, Il Giardino Armonico, Les Musiciens du Louvre, Elbipolis Barockorchester, Li Cetra Basel, L'Arpeggiata i Festival Lucerne Strings.

En el camp de l'òpera ha participat com a solista en importants produccions de molts dels teatres europeus més destacats, com Eliogabalo de Cavalli (en el paper de Eritea) al Théâtre de la Monnaie de Brussel·les dirigida per René Jacobs; L'Orfeo de Monteverdi (Euridice) a la Staatsoper Unter den Linden de Berlín amb René Jacobs i al Grand Théâtre de Ginebra amb Giovanni Antonini; i La flauta màgica de Mozart (Pamina) al Theatre Carlo Felice de Gènova.

Núria Rial ha interpretat amb freqüència música barroca amb criteris històrics, a més d'interessar-se per altres estils: així, el 2012 va interpretar el paper de Núria en l'òpera contemporània Ainadamar de Golijov per al Teatre Reial de Madrid, dirigida per Peter Sellars. El 2015 i 2016 canta de nou Pamina amb la Budapest Festival Orchestra, dirigida per Ivan Fischer.

Intèrpret també de música de cambra, Rial sol actuar amb conjunts com Il Pomo d'Oro, Cafè Zimmermann i el Nash Ensemble. En els seus recitals canta repertori francès i espanyol, però també cançons en alemany.

Entre l'àmplia discografia de Núria Rial apareixen segells com Harmonia Mundi France (a la premiada gravació de Les noces de Fígaro dirigida per René Jacobs, o, recentment, Traces to Anna Magdalena Bach). Des de 2009, és artista exclusiva de Sony Classical / BMG Masterworks.

El seu disc Nou Arias Alemanyes de Händel amb Michael Oman i l'Austrian Baroque Company va ser premiat amb el prestigiós Orphée d'Or 2010. El 2009, el seu CD Arie per un'amante (Haydn) amb Michi Gaigg i la Orfeo Barockorchester va guanyar un Echo Classical Music Award, i va rebre un segon Echo Award per la seva contribució al CD Teatre d'Amore. El 2010 va rebre el Tiro Klassik pel CD Via Crucis amb Christina Pluhar i L'Arpeggiata, i el 2012 va ser premiada pel seu CD Telemann amb la Basel Chamber Orchestra a la categoria Millor CD d'àries d'òpera. 


Nació Manresa

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet