ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

“Passió barroca”, lema del quart Espurnes Barroques 2021

20/4/2021 |

 

http://www.revistamusical.cat/passio-barroca-lema-del-quart-espurnes-barroques-2021/

La quarta edició del festival Espurnes Barroques inclourà setze concerts, quatre conferències, un cafè-tertúlia i un taller infantil en quatre caps de setmana entre el 14 de maig i el 13 de juny de 2021, en una quinzena de municipis de les comarques del Solsonès, el Bages, la Segarra i l’Anoia, que han preservat un important llegat barroc; aquest any també s’hi suma, de manera excepcional, la vila d’Esparreguera, al Baix Llobregat. Tal com és propi d’Espurnes Barroques, les actuacions inclouen sempre la descoberta patrimonial i la degustació gastronòmica, en una narrativa específica per a cada proposta. Josep Barcons Palau n’és el director artístic.

Amb el lema “Passió barroca”, el festival es manifestarà en diversos recorreguts temàtics i geogràfics, tot programant-hi Les set últimes paraules de Crist a la creu de H. Schütz i F. J. Haydn, els Requiem de J. Cererols, J. Marc o J. Richafort, els Stabat Mater de Pergolesi i Boccherini, diversos motets de passions recuperades al costat de corals de la Passió segons sant Joan de J. S. Bach, alhora que s’hi programaran diversos concerts sota l’empremta de la passió amorosa, amb l’òpera bufa La canterina de F. J. Haydn, un programa sobre la cortesana Veronica Franco o un espectacle dansat amb cançons amoroses dels segles XVI al XVIII. El lema subratlla, doncs, la passió per la música i el patrimoni barrocsque defineix el festival.

Els concerts tindran lloc a Riner, Pinós, Solsona, Sant Llorenç de Morunys, Torà, Ivorra, Estaràs, Cervera, Guissona, Cardona, Súria, Sant Mateu de Bages, Manresa, Sant Martí Sesgueioles i Esparreguera; d’aquests, Guissona i Esparreguera constitueixen noves incorporacions.

El programa d’activitats inclou propostes musicals de qualitat a un preu assequible pensades perquè el públic s’acosti a la Catalunya Central a gaudir d’un cap de setmana complet d’activitat barroca, amb una mitjana de quatre concerts i una conferència cada cap de setmana, complementat amb la descoberta patrimonial i paisatgística sempre associada a un tast gastronòmic, ja que també es pretén promoure la tasca dels productors del territori que actuen amb criteris de sostenibilitat i respecte mediambiental. Els tastos compten amb l’assessorament del xef Jaume Biarnés, especialista en cuina històrica i amb un profund coneixement del món musical.

Malgrat la dificultat dels temps actuals, l’aposta 2021 del festival és programar formacions amb una plantilla considerable, tot responent a la responsabilitat social d’organitzar concerts en què participi el nombre d’intèrprets més gran possible i apostant decididament pels grups catalans.

Hi haurà actuacions d’alguns dels noms més destacats de la música antiga del país, com són Vespres d’Arnadí, Ensemble O Vos Omnes, Orquestra Barroca Catalana, Jove Capella Reial de Catalunya, La Caravaggia i el Cor Cererols, entre d’altres, amb solistes com ara Marta Mathéu (rostre del cartell de l’edició, amb una fotografia de Quim Roser), Elena Copons, Gemma Coma-Alabert, Arianna Savall… Alhora, també s’aposta pel talent jove amb un concert en col·laboració amb l’ESMUC, l’actuació del jove quintet vocal Lorem Ipsum i algunes actuacions vinculades a la Xarxa de Joventuts Musicals, de la qual Espurnes Barroques és entitat associada. De les setze actuacions del festival, nou són produccions pròpies (algunes d’elles en règim de coproducció).

Podeu consultar tota la programació aquí.

Enguany també s’hi suma un nodrit programa d’una vintena d’accions socials i educatives. Destaquen especialment els tallers que farà la vocalista i trompetista Alba Careta amb el col·lectiu AMPANS, que incorporarà la seva actuació a l’assaig general de la formació; també la trobada de la Jove Capella Reial de Catalunya amb escolars d’ESO del Bages i el Solsonès; o el taller d’Inés Moreno (guanyadora del Concurs de Música Antiga de Juventudes Musicales 2018) amb alumnes de primària de la ZER el Cardener.

Dins el context actual de pandèmia, el festival mantindràles actuacions programades si les condicions sanitàries són mínimament favorables, per a la qual cosa s’ha prioritzat la tria d’espais grans i ben ventilats, o espais recollits però a l’aire lliure, amb totes les garanties sanitàries. Les entrades i els abonaments ja es poden adquirir al web del festival. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet