ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Palau de la Música Catalana se suma a l'Any Joan Tomàs amb una exposició virtual del CEDOC

10/5/2021 |

 

Amb motiu de 125è aniversari del naixement del compositor, folklorista i director Joan Tomàs, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana se suma a la celebració de l’Any Joan Tomàs amb l’exposició virtual “Joan Tomàs. Una vida a l’Orfeó Català”, organitzada pel Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC).

Joan Tomàs i Parés (Barcelona, 1896-1967) va ser el segon director de l’Orfeó Català durant vint-i-un anys i també mestre de la secció infantil i professor de l’Escola Coral de l’Orfeó Català durant quaranta-set anys. L’exposició virtual del CEDOC està comissariada per Liliana Tomàs, així mateix comissària de l’Any Joan Tomàs que promou el Departament de Cultura de la Generalitat i neta de l’homenatjat, i es pot veure en línia a partir d’avui en aquest enllaç.

La mostra inclou documentació diversa conservada al CEDOC: fotografies, textos, partitures i correspondència que il·lustren diferents etapes vitals del mestre Tomàs, estretament vinculat a l’Orfeó Català. Ja des de ben jove, com a cantaire de l’Orfeó Català, Joan Tomàs va viure experiències destacades, com l’estrena a l’Estat espanyol (1911) de la Missa en Si menor de J. S. Bach, els concerts inaugurals de l’edifici del Palau de la Música Catalana i la seva extensa etapa com a professor de l’Escola Coral entre els anys 1919 i 1966. També va ser molt rellevant el seu paper com a missioner de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, un projecte impulsat per l’Orfeó Català, així com la tasca com a sotsdirector de l’Orfeó Català, juntament amb Josep Jordi Llongueres, entre els anys 1946 i 1967, període en què Lluís Maria Millet n’era el director principal; durant aquest època s’aconseguí fer renéixer la institució després de la Guerra Civil i impulsar l’Escola Coral i les diferents seccions de cors de l’Orfeó Català.

Amb una vida plenament dedicada a l’Orfeó Català, la figura de Joan Tomàs esdevé una personalitat exemplar per haver-lo viscut profundament des dels inicis del Palau de la Música Catalana i haver tingut l’oportunitat de rebre el mestratge de Lluís Millet i Pagès i de Francesc Pujol, personatges claus per a la consolidació de l’entitat coral.

Amb aquesta exposició, el CEDOC ja suma des del 2013 vint-i-cinc exposicions virtuals permanents, la majoria de les quals prèviament han estat exposades físicament a diferents espais del Palau de la Música Catalana. Aquestes exposicions constitueixen un referent indispensable a l’hora de descobrir la història musical catalana més propera, a més de donar a conèixer els fons i les col·leccions documentals del CEDOC, i d’altres arxius i fons documentals. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet