ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Mor el compositor Cristóbal Halffter, referent de la música clàssica espanyola

25/5/2021 |

 

https://www.elperiodico.cat/ca/oci-i-cultura/20210523/mor-compositor-cristobal-halffter-classica-11755064

El compositor clàssic i director d’orquestra espanyol Cristóbal Halffter ha mort aquest diumenge als 91 anys, han informat fonts familiars. Segons un portaveu de la família, la mort s’ha produït a Villafranca del Bierzo (Lleó). Halffter deixa tres fills, Pedro, Alonso i María.

Cristóbal Halffter (Madrid, 1930) ha sigut una de les figures clau de la música espanyola del segle XX. Les seves més de 100 composicions inclouen des de la música coral, de cambra i electrònica fins a l’escriptura per a gran formació simfònica.

Al llarg de la seva carrera Halffter va dirigir importants orquestres europees i americanes com la Filharmònica de Berlín, l’Orquestra de la Ràdio de Baden-Baden, la Tonhalle de Zuric, la Nacional de França, la Simfònica de Londres, la Suisse Romand, la del Festival de Lluerna, la Simfònica de Londres, la Nacional d’Espanya, la de Bamberg i la d’Hamburg, entre altres.

Acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid (1983), de l’Acadèmia Europea de les Ciències, les Arts i les Lletres de París i de l’Akademie der Künste de Berlín (1985), Cristóbal Halffter comptava amb nombrosos guardons i reconeixements.

El 1981 va rebre del rei Joan Carles I la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts.

El 1985 va ser nomenat doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de Lleó, i el 2010 va ser guanyador del premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement, per contribuir «a la idea d’una música contemporània europea» a través de la seva «coherència i la continuïtat del seu compromís».

Fa dos anys, el 2019 va rebre el premi Museu Liceu Egipci de la Música 2019 per ser «un dels més grans compositors i directors d’orquestra en actiu». 


El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet