ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Mor Cristóbal Halffter, el músic d'avantguarda que no renunciava a la tradició

25/5/2021 |

 

https://www.ara.cat/cultura/mor-cristobal-halffter-music-d-avantguarda-no-renunciava-tradicio_1_3995503.html

Va trencar amb l'estètica nacionalista que imperava en l'època franquista.

"Soc un músic d'avantguarda que reclama la tradició", va dir el compositor i director d'orquestra Cristóbal Halffter (1930-2021) a l'agència Efe el 2010, quan va guanyar el Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement. Va ser un de tants guardons que va rebre aquest músic que sempre va intentar trencar l'estètica nacionalista que imperava en la foscor del franquisme. Halffter ha mort als 91 anys a la tranquil·la població de Villafranca del Bierzo, a Castella i Lleó, on vivia des de feia anys. Amb ell desapareix un dels últims representants de la Generació del 51, de la qual també formen part Luis de Pablo i Manuel Moreno-Buendía, encara vius. Fa poc més de dos mesos, el 17 de març, també es va morir Antón García Abril.

Halffter venia d'una família de músics, ja que ho van ser els seus oncles, i també arrossegava una tradició prussiana. El seu avi era de Königsberg i quan va esclatar la Guerra Civil, aleshores tenia sis anys, la seva família el va traslladar a l'Alemanya nazi. Van tornar tres anys després, el 1939, i el llavors futur compositor va estudiar al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid i s'hi va graduar el 1951.

No era un home que es mossegués la llengua i més d'una vegada va expressar el seu malestar pel poc suport que es dona a Espanya a la cultura. Fa tan sols quatre anys, durant una inauguració a l'Auditorio Nacional, va lamentar el poc compromís de l'administració pública amb els autors. "Per a mi l'administració és un fantasma", va dir, i va denunciar que no es donaven els recursos necessaris perquè les orquestres poguessin interpretar els compositors espanyols contemporanis.

"No vull ni puc fer música que no sigui la del meu temps"
Al llarg de la seva carrera com a músic va compondre més d'un centenar d'obres. D'entre totes destaca Cantata dels Drets Humans, estrenada a Nova York el 1968 amb motiu del 20è aniversari de la Declaració Universal. Al Teatro Real va estrenar també, la temporada 1999-2000, l'òpera Don Quijote, un espectacular muntatge on el compositor feia dialogar Cervantes amb el cèlebre cavaller. La tensió dialèctica entre repressió i llibertat és una constant en aquesta òpera, a la composició de la qual Halffter va dedicar tres anys. Quan la va escriure va dir: "Jo escric música contemporània, la música de la meva època; sé que per a alguns pot resultar malsonant i fins i tot estranya, però no vull ni puc fer una música que no sigui la del meu temps. Hi ha gent que creu que fer música contemporània és fer música lletja. Jo intento que la meva música sigui bonica. Òbviament és un concepte de la bellesa diferent del que tenia al cap Beethoven quan composava; i també varia el concepte de complexitat i de polifonia. Actualment l'ésser humà està capacitat per percebre missatges molt complexos". Sempre va defensar la llibertat i va dedicar una de les seves obres, Gaudium et Spes, del 1974, a l'objector de consciència Pepe Beunza, quan Franco encara era viu.

D'entre les moltes altres obres que va escriure també destaquen Elegía a la muerte de tres poetas españoles –Antonio Machado, Miguel Hernández, Federico García Lorca (1974/75)–; Officium defunctorum para coros y orquesta (1979); el Doble concierto para violín, viola y orquesta, concierto número 2 para violonchelo y orquesta, escrit i dirigit per encàrrec de l'Orquestra de Baden-Baden per a Rostropóvitx (1985); Tres poemas de la lírica española (1985-86), escrit per encàrrec de l'Orquestra Filharmònica de Berlín; Concierto para piano y orquesta (1987), o Mural sonante (1993). Mai es va tancar en cap torre d'ivori, la seva creació sempre va reflectir el seu temps i la seva preocupació per tot el que passava al seu entorn. 

Sílvia Marimon Molas
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet