ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Una òpera per a una autora

26/5/2021 |

 

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1975734-una-opera-per-a-una-autora.html

Helena Cánovas Parés (Tona, 1998) és la gua­nya­dora del premi d’abast euro­peu Car­men Mateu, que impulsa la Fun­dació Cas­tell de Pera­lada. La seva carta de moti­vació i la seva precoç tra­jectòria han con­vençut el jurat d’entre les 39 pro­pos­tes de 15 països dife­rents. Ella fa qua­tre anys que viu a Colònia i con­si­dera “un regal” aquest encàrrec, valo­rat en 30.000 euros, per com­pon­dre una òpera que s’estre­narà al Fes­ti­val de Pera­lada i poste­ri­or­ment es pro­gra­marà al Liceu i al Tea­tro Real.

Amb només 27 anys era de les com­po­si­to­res més joves d’un premi que té com a objec­tiu impul­sar car­re­res en la dansa i en la lírica en l’àmbit euro­peu. El direc­tor del Fes­ti­val de Pera­lada, Oriol Aguilà, cons­ta­tava la neces­si­tat d’aquest cer­ta­men (es pro­di­guen els d’inter­pre­tació de cant, en canvi), vist el talent de totes les can­di­da­tu­res. La mateixa gua­nya­dora havia repe­tit diver­ses vega­des a la per­sona que li va tru­car per anun­ciar-li que havia gua­nyat si en rea­li­tat no s’esta­ven equi­vo­cant. I és que Cánovas ente­nia que era un premi en què com­plia per­fec­ta­ment el que es volia (com­pon­dre òpera i donar peu a fer un retorn artístic a Cata­lu­nya) però que li sem­blava inac­ces­si­ble. Fa dos anys va dedi­car una com­po­sició d’encàrrec a la seva àvia Maria i se li feia estrany que res­sonés a Ale­ma­nya. Ara és molt pro­ba­ble que recu­peri aque­lla memòria per desen­vo­lu­par l’òpera, con­fes­sava ahir en una roda de premsa vir­tual.

Car­men Mateu Young Artist Euro­pean Award dis­posa de la col·labo­ració d’Opera Europa i l’Asso­ci­ació Euro­pea de Fes­ti­vals en la difusió del premi. Els jurats alter­nen el reco­nei­xe­ment a la dansa i la lírica, les dues grans pas­si­ons de Car­men Mateu (impul­sora del Fes­ti­val de Pera­lada). 


El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet