ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori recupera el gran simfonisme per a la temporada 2021-22

27/5/2021 |

 

https://www.elperiodico.cat/ca/oci-i-cultura/20210526/auditori-recupera-gran-simfonisme-temporada-11761993

El nou curs brindarà coproduccions amb destacades formacions, primeres figures d’ahir i d’avui i grans orquestres internacionals. L’OBC oferirà la integral dels concerts per a piano i orquestra de Rakhmàninov amb un nou festival dedicat al músic rus i realitzarà una gira per Alemanya, Suècia i Finlàndia
Hi haurà 430 concerts de gairebé tots els estils, 16 estrenes mundials, 14 estrenes nacionals i 17 encàrrecs

L’Auditori, el centre musical més gran de Barcelona, aspira a recuperar tot el vigor d’anteriors temporades el curs 2021-2022 vinent. Reprendre el contacte perdut durant la pandèmia i en l’actual temporada, on molts han preferit seguir els concerts de clàssica en ‘streaming’, és un dels objectius principals de Robert Brufau, director de l’Auditori.

La temporada tindrà 430 concerts de gairebé tots els estils, 16 estrenes mundials, 14 estrenes nacionals, 17 encàrrecs i 32 projectes. «La diversitat, la connexió amb les noves generacions, la digitalització i la igualtat de gèneres» són entre els principals objectius de l’Auditori, segons ha destacat Brufau, que aquest any ha elaborat la temporada al voltant del tema amor-odi, un joc d’oposats que ha donat molt de si en la música i en l’art al llarg de la història.

Els músics de l’OBC podran tornar a oferir Mahler i comptar amb el màxim d’efectius a la Sala 1. «Podrem veure tot allò que la Covid ens va vetar», ha assenyalat Brufau, que aquest any va presentar la temporada cedint el protagonisme a la música, amb l’OBC i la Banda Municipal tocant a la Sala 1, uns a l’escenari, els altres entre les butaques del primer pis. Els primers, sense director –el titular Kazushi Ono havia tornat al Japó–, van interpretar la vigorosa ‘Simfonia italiana’ de Mendelssohn. Els segons, una brillant peça d’Alfred Reed dirigida des del passadís de platea per Rafael Pascual Vilaplana, director de la formació. Actuacions de Tarta Relena amb les seves veus ‘a cappella’ i el pianista Xavi Torres amb ‘Revisitant Beethoven’ van oferir una petita degustació musical per contagiar els presents a la sala –premsa i patrocinadors de l’Auditori– i tots aquells que van seguir la presentació de temporada a través de la plataforma digital de l’Auditori. Va ser un petit aperitiu de tot el que vindrà en un 2021-22 amb grans estrelles internacionals i destacades orquestres a l’Auditori.

Entre els artistes convidats destaquen la tornada del director i clavecinista Trevor Pinnock, els violoncel·listes Kian Soltani, Sheku Kanneh-Mason, els cantants Patricia Petitbon, Sionhan Stagg, Núria Rial, Dietrich Henschel, Ian Bostridge i María José Llergo, les violinistes Patricia Kopatxinskaia i Nicola Benedetti i pianistes com el versàtil Marco Mezquida i Nikolai Luganski. O creadors de mons singulars com el pianista i músic electrònic Jon Hopkins i el duo d’indiepop noruec Kings of Convenience.

OBC
L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) torna al gran simfonisme, sense restriccions de distància entre els músics. Els 32 programes de la temporada compten amb obres de Mozart, Brahms, Prokofiev, Ravel i Stravinsky, entre altres, que alternaran amb obres actuals, algunes de nova creació. I Rakhmàninov no només hi tindrà un lloc especial sinó un festival. Avançant-se al 150è aniversari del seu naixement i el 80è de la seva mort, l’Auditori celebrarà un festival en honor del compositor i pianista rus. Denis Kozhukhin oferirà la integral dels concerts per a piano i orquestra amb l’OBC dirigida pel seu titular Kashushi Ono i per Matthias Pintscher. El seu compatriota Nicolai Lugansky se centrarà en els seus ‘Preludes’ i ‘Études-Tableaux’ a la Sala 2.

Com en aquesta temporada, la pròxima l’OBC seguirà buscant nou titular ja que Ono acaba el seu contracte a l’acabar el curs 21-22. «De moment tenim 13 candidats de perfils molt diferents, nacionals i internacionals», va avançar Brufau. L’elecció haurà d’estar llesta al desembre.

«Serà una temporada normalitzada», ha afirmat Brufau. Tal és la seva visió positiva del futur que fins i tot té planejada una gira de sis concerts per Alemanya, Suècia i Finlàndia amb Juanjo Mena a la batuta i l’aclamat violoncel·lista espanyol Pablo Ferrández. Igual com aquesta temporada, diverses dones pujaran al podi, com Alondra de la Parra, i també es tocaran obres de compositores com Lili Boulanger, Sofia Gubaidulina, Andrea Tarrodi, Betsy Jolas, Raquel García-Tomás, Mariona Vila o Kaija Saariaho. Bernat Vivancos i Joan Magrané seran els compositors convidats de la temporada, però també hi haurà estrenes de Jordi Cervelló, Entic Palomar, Miquel Oliu i Benet Casablancas. I també encàrrecs compartits amb dos referents internacionals: Thomas Adès i Luca Francesconi. La internalització cada vegada més gran de l’Auditori i l’OBC passa també per col·laboracions amb les simfòniques de Los Angeles, Bamberg, Göteborg i Radio France.

El festival Mozart Nits d’Estiu tornarà amb primeres figures internacionals i batutes especialistes en aquest repertori com Trevor Pinnock i Laurence Equilbey compartint protagonisme amb Dani Espasa en el programa.

Orquestres internacionals
Les grans orquestres tornaran a l’Auditori la temporada vinent. Més enllà de la del Mariinski, l’única que aquesta temporada ha fet una minigira per Espanya i que tornarà per ser fidel a una llarga tradició que ha permès al públic disfrutar de fantàstiques vetllades, també actuaran les simfòniques de Stuttgart, Viena i Düsseldorf. Els seus respectius titulars són Valéry Gergiev, Teodor Currentzis, Andrés Orozco-Estrada i Adam Fischer. Els seus programes també estan inspirats en el tema de la temporada, amor-odi, amb obres com la ‘Setena simfonia’ de Beethoven, la ‘Cinquena’ de Mahler i ‘Vida d’heroi’ de Strauss.

Cor professional
L’Auditori estrenarà cor professional, dirigit per Xavier Pastrana, amb ànim de poder participar en els concerts simfonicocorals més rellevants, sense obviar la col·laboració amb cors destacats de la ciutat. Debutarà participant en tres projectes. «El primer és un disc i un concert ‘a cappella’ entorn de l’obra de Manuel Oltra», ha explicat Brufau. Els altres dos són amb l’OBC: una nova obra de Joan Magrané i ‘La pesta’, de Gerhard, inspirat en el llibre homònim de Camus.

Tot i que la temporada es planteja com les d’abans, amb directes al màxim, la plataforma de l’Auditori oferirà 30 concerts en ‘streaming’ per als més de 3.500 abonats a l’experiència ‘online’. «És la cinquena sala de l’auditori. Està oberta a tothom i ens connecta amb gent de tot arreu on no només oferim concerts, també documentem la recuperació patrimonial a través de les gravacions del nostre segell digital», ha recordat Brufau. «Una eina imprescindible i una via per comunicar amb els més joves».

Impossible abordar aquí tota la informació de l’Auditori, que en la seva pàgina web ja té disponible tota l’extensa programació de la Banda Municipal, Música Antiga, Cambra, Llums d’Antiga, Sit Back, Sampler Series, Festival Emergents, Escenes, Sessions (dedicat a músiques improvisades), Projecte educatiu. 

Marta Cervera
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet