ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Simfonies d'amor i odi

27/5/2021 |

 

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1976477-simfonies-d-amor-i-odi.html

L’Auditori de Barcelona presenta una temporada amb vocació de normalitat i una densa programació que inclou 430 concerts, entre els quals, 16 estrenes mundials. L’OBC tindrà nou directores convidades, en una clara aposta per l’equitat de gènere.

Després de la cre­ació, arri­ben l’amor i l’odi: sen­ti­ments eterns, con­fron­tats i uni­ver­sals que són motors de les pas­si­ons i del món en gene­ral, inclosa la música. L’amor i l’odi seran els pro­ta­go­nis­tes de la tem­po­rada vinent, la 2021/22, de L’Audi­tori de Bar­ce­lona, com a “segon movi­ment” de la pro­gra­mació que el seu direc­tor, Robert Bru­fau, va con­ce­bre per a tres tem­po­ra­des con­se­cu­ti­ves arti­cu­la­des a par­tir d’un “relat artístic uni­tari” ins­pi­rat en un cicle vital de tres fases: la tem­po­rada actual, dedi­cada a la Cre­ació, com a gènesi i punt de par­tida; la vinent, Amor i odi, com a desen­vo­lu­pa­ment, i la 2022/23, titu­lada Mort o retorn, com a final obert.

Amb una gala en què van actuar les dues for­ma­ci­ons resi­dents de L’Audi­tori –l’Orques­tra Simfònica de Bar­ce­lona i Naci­o­nal de Cata­lu­nya (OBC) a l’esce­nari, i la Banda Muni­ci­pal de Bar­ce­lona entre les buta­ques del pri­mer pis–, així com el pia­nista Xavi Tor­res i el duet vocal Tarta Relena, Bru­fau va pre­sen­tar “una tem­po­rada nor­ma­lit­zada” que inclourà 430 con­certs, 16 estre­nes mun­di­als, 14 estre­nes naci­o­nals, 17 encàrrecs i 32 con­certs amb obres vin­cu­la­des al patri­moni català, tant peces històriques com estre­nes mun­di­als i encàrrecs.

Ber­nat Vivan­cos (Bar­ce­lona, 1973) i Joan Magrané (Reus, 1988) seran els dos com­po­si­ci­ons con­vi­dats de la nova tem­po­rada. Entre tots dos inter­vin­dran en 9 con­certs de la pro­gra­mació, amb la par­ti­ci­pació de l’OBC o la Banda Muni­ci­pal, però també dins la tem­po­rada de cam­bra o del fes­ti­val Llums d’Antiga, dins del qual també actuarà Jordi Savall d’abril vinent, amb Hespèrion XXI, a la basílica de Santa Maria del Pi.

Els “clàssics impres­cin­di­bles” com ara Bach, Brahms, Haydn, Mah­ler, Txaikovski i Stra­vinski con­viu­ran en la nova pro­gra­mació amb les estre­nes i la nova cre­ació, d’autors com ara Casa­blan­cas, García-Tomàs, Cer­velló o Tho­mas Adès, com­po­si­tor con­vi­dat de la tem­po­rada actual, jun­ta­ment amb Cas­san­dra Miller.

L’OBC reprendrà el gran reper­tori orques­tral “a través d’un recor­re­gut per la cul­mi­nació de l’expressió romàntica”, tant sota la batuta del seu titu­lar, Kazushi Ono, com d’altres direc­tors, entre ells nou dones, dins l’aposta de L’Audi­tori per acon­se­guir al màxim l’equi­tat tant pel que fa a la direcció com a la com­po­sició de les obres pre­sen­ta­des. Les direc­to­res Alon­dra de la Parra, Anja Bihl­ma­ier, Tabita Ber­glund, Ruth Rein­hardt, Lina González-Gra­na­dos, Anna-Maria Hel­sing, Step­ha­nie Chil­dress, Giedré Šlekyté i Lau­rence Equil­bey­re­pre­sen­ta­ran un 37% de les batu­tes que diri­gi­ran l’OBC, al cos­tat de Juanjo Mena, Dun­can Ward o Pinc­has Zuker­man. També crei­xerà el nom­bre de com­po­si­to­res, amb noms com ara Lili Bou­lan­ger, Sofia Gubai­du­lina, Andrea Tar­rodi, Betsy Jolas, Raquel García-Tomás, Louise Far­renc, Mari­ona Vila i Kaija Saa­ri­aho. Com a solis­tes, l’OBC tindrà el vio­lon­cel·lista Sheku Kan­neh-Mason, el pia­nista Pierre-Lau­rent Aimard, les sopra­nos Núria Rial i Annette Dasch, la vio­li­nista Patri­cia Kopatc­hinskaja i el pia­nista Marco Mez­quida, que coin­ci­dirà amb la can­ta­ora María José Llergo en Tres amo­res oscu­ros de Palo­mar. L’OBC també por­tarà a terme el Fes­ti­val Kahmàninov, entre el 4 de març i el 5 d’abril, amb motiu dels 150 anys del seu nai­xe­ment i els 80 de la seva mort. A l’abril, l’orques­tra farà una gira per Escan­dinàvia, amb Juanjo Mena a la direcció i el vio­lon­cel·lista Pablo Ferrández, per cul­mi­nar la cele­bració de l’any Robert Ger­hard, de qui inter­pre­ta­ran Dan­ses de Don Qui­xote.

Pel que fa a orques­tres inter­na­ci­o­nals, pas­sa­ran per L’Audi­tori la Simfònica del Tea­tre Mariinsy de Sant Peters­burg, diri­gida per Ger­giev; la Simfònica de Düssel­dorf, amb András Schiff al piano, i la Simfònica de Viena.

La Banda Muni­ci­pal, amb Rafael Pas­cual Vila­plana com a titu­lar i set direc­tors con­vi­dats, estre­narà obres de Bro­tons, Cor­ra­liza, De Jorge Artells, Gui­no­vart, Sparke i Vivan­cos. Pel que fa al nou Cor de L’Audi­tori, diri­git per Xavier Pas­trana, par­ti­ci­parà en tres con­certs, dos amb l’OBC i una a cap­pe­lla: Oltra, una obra sobre poe­mes de Lorca, Ver­da­guer i Pere Quart.

Kings of Con­ve­ni­ence

El cicle Sit Back, dedi­cat a la música popu­lar actual, s’obrirà l’octu­bre vinent amb Kings of Con­ve­ni­ence i inclourà també con­certs de Jon Hopkins, Pau Vallvé, Enric Mon­te­fusco i, entre altres pro­pos­tes, Amor Odi Radi­os­how amb Fer­ran Palau, Jordi Matas i con­vi­dats.

XAVIER CASTILLÓN
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet