ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Víctor Jiménez Díaz il·lumina la Catedral de Girona posant veu a la música organística

1/6/2021 |

 

El contratenor Víctor Jiménez Díaz continua teixint programes reveladors de recerca sobre el patrimoni de música antiga arreu del país amb propostes estimulants i innovadores, sempre fetes a mida segons els matisos que vol explorar. El proper 4 de juny, a dos quarts de vuit del vespre, la Catedral de Santa Maria de Girona acollirà la seva veu en un format trio gens habitual: veu, orgue i trompeta. La proposta du per nom ‘Llum eterna’ i explora l’esplendor sonora del Barroc que il·luminarà la immensa nau gòtica de la Catedral de Girona per celebrar la música del seu orgue.

Jiménez posarà veu a aquesta engrescadora proposta que sorgeix a partir de la cantata Eternal source of light divine de Georg Friedrich Händel que, el 1713 celebrà l’aniversari de la Reina Anna de la Gran Bretanya. El cantant comptarà amb l’acompanyament instrumental de la trompetista Momoko Furukawa i l’orgue de Sílvia Castillo. El trio interpretarà i adaptarà grans obres del barroc anglo-germànic i també oferirà obres contemporànies que mostren les grans possibilitats de l’orgue, ubicat al bell mig del temple.

Aquesta inusal formació de trio ajudarà al públic a descobrir l’interessant punt de trobada sonor entre la veu de Jiménez, la trompeta i l’orgue, a la recerca de noves maneres de presentar la música antiga, de forma innovadora i, tanmateix, totalment fidel al caràcter i la voluntat expressiva dels compositors. El contratenor participarà en les peces del repertori plenament barroques i omplirà l’àmplia nau de la catedral amb la seva veu eternament inconfusible, de caràcter passional i d’infinits matisos que la converteixen en un instrument que pot arribar a emocionar més que cap altre per la seva honestedat artística i un timbre i una tècnica que trenquen motlles, malgrat beure del cànon que constitueix l’escola anglesa de Händel i Purcell.

El trio ofereix una mostra de l’exploració tímbrica sobre les possibilitats del propi format, que només pot fer créixer les arrels amb apostes de repertori igual d’estimulants que la combinació instrumental. En aquest cas, el diàleg entre la música i l’arquitectura gòtica, que busca el cel per arribar a la divinitat, permeten encaixar tres instruments a la cerca de la llum, que es filtra pels vitralls, presents al cartell del concert. El repertori sacre s’expressarà amb la força de Jiménez i el poliedrisme de l’orgue en un recital que, com diu el text de l’obra que li dona nom, “amb una glòria distingida brillarà per afegir brillantor a aquest dia” o, almenys, durant l’hora de duració del programa.

La proposta es concep com un esdeveniment d’entrada gratuïta, les inscripcions de les quals es poden fer des d’aquest enllaç. Organitzat per l’Ateneu d’Acció Cultural i patrocinat pel Col·legi d’Aparelladors de Girona, a part de donar valor musical a l’instrument, el concert també vol contribuir a la restauració del gran orgue de la catedral convidant, un cop acabat el concert, a fer una aportació econòmica per poder completar aquesta tasca de conservació. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet