ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Concurs Maria Canals aplega pianistes de 22 països

17/6/2021 |

 

https://www.ara.cat/cultura/concurs-maria-canals-aplega-pianistes-22-paisos_1_4022341.html

Les proves es faran al Palau de la Música i al Petit Palau del 3 al 15 de juliol

BARCELONALa 66a edició del Concurs Internacional Maria Canals se celebrarà entre el 3 i el 15 de juliol al Palau de la Música, un any i mig més tard del previst. Serà, doncs, una edició estiuenca amb 57 pianistes de 22 països diferents. La Xina i Rússia continuen sent els estats més representats. L'edat mitjana ha augmentat lleugerament, de 24,5 a 25 anys; l'edat màxima per poder concursar és de 30 anys i la mínima de 19. Una de les iniciatives més populars del Concurs Maria Canals, la instal·lació de pianos de cua al passeig de Gràcia, es farà el 3 de juliol de 10 a 20 h.

El concurs compta amb un jurat paritari i intergeneracional presidit Carlos Cebro, del qual formen part Alba Ventura, Ramon Coll, Mladen Tcholitch, guanyador del 2007, i Alexander Moutouzkine, guanyador del 2002. Els set membres es completen amb la participació de la pianista alemanya Uta Weyand i de la polonesa Ewa Osinska.

Les proves del concurs i la final
El concurs del 2021 manté l’estructura dels últims anys i el repertori que s’interpreta en cada fase fins a la gran final. La primera prova, que tindrà lloc al Petit Palau entre el 4 i el 7 de juliol, avalua l’excel·lència tècnica i els grans referents. Tots els concursants han d’oferir un preludi i fuga de Bach, una sonata de Beethoven i un gran estudi romàntic. Els concursants que hagin assolit millor puntuació a la primera prova seran citats els dies 8 i 9 de juliol per demostrar versatilitat i oferir una gran obra romàntica i dues de contemporànies. A la semifinal només hi arriben els sis millors. L'11 de juliol, els finalistes disposaran de quaranta minuts per demostrar els seus matisos interpretatius, el seu caràcter i la seva profunditat artística. La final serà en format concert el 14 de juliol, amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sota la batuta del seu titular, Manel Valdivieso.

La presidenta de l'Associació Concurs Maria Canals, Mariona Carulla, ha posat en valor la missió com a entitat "al servei de la societat". "Potenciem l'excel·lència i la professionalització, però fent-la accessible a la ciutadania i abraçant tots els estils musicals i la pràctica amateur", ha afegit Carulla, tal com recull l'ACN. El director del concurs, Jordi Vivancos, reconeix que el març del 2020 van veure clar que volien ajornar la competició i no cancel·lar-la, mantenint-ne la selecció dels membres. Precisa, també, que la majoria de concursants espanyols estan ampliant els estudis fora de l'Estat, de manera que tenen "cert recorregut" i, per tant, una mitjana d'edat més alta. 


Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet