ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Olivier Latry es centra en l'orgue de Bach aquest diumenge al Palau

18/6/2021 |

 

Olivier Latry, organista de Notre-Dame de París i un dels principals ambaixadors d’aquest instrument, ofereix diumenge un recital al Palau centrat en la figura de Bach

El proper diumenge, 20 de juny, a les 18 h, el Palau de la Música Catalana presenta un recital d’orgue amb el francès Olivier Latry, un dels quatre organistes titulars de Notre-Dame de París, amb obra de J. S. Bach i peces d’altres compositors inspirades en el Kantor de Leipzig. Latry és considerat com un dels principals ambaixadors del seu instrument i tal com explica el musicòleg i periodista Pep Gorgori al programa de mà del concert, “mentre l’orgue de la catedral parisenca no torni a sonar, els seus quatre organistes titulars tenen una mica més d’espai a les seves agendes per oferir recitals per tot el món. Comptar, doncs, amb la presència de Latry en aquest recital és un veritable luxe, incrementat pel fet que tant Notre-Dame com el propi Palau de la Música són considerats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO”.

La figura de Bach impregna tot el programa, de manera directa o indirecta. De Bach s’oferirà el “Ricercare a 6” de L’ofrena musical, “un monument sonor basant-se en cànons i fugues en què bellesa i perfecció tècnica van de bracet creant moments tan fascinants com el que obre la vetllada”, segons Gorgori. El programa també presenta Bach revisitat o transcrit per grans organistes francesos: Widor, Dupré, Gigout. “Va ser gràcies a la relació entre Widor i l’organista alemany Albert Schweitzer les primeres dècades del segle XX que la música del Kantor de Leipzig va ser finalment acollida i apreciada entre els organistes de l’escola francesa. A partir de llavors, intèrprets i compositors van reverenciar-lo i homenatjar-lo com a font inesgotable d’idees musicals”.

El concert inclourà també obres de Franz Liszt, a qui la fascinació per Bach “va portar a treballar amb la seva música en vessants ben diferents: transcrivint per a piano obres originalment pensades per a orgue, portant a l’orgue cantates de Bach com aquesta Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen que s’escoltarà diumenge, o creant obres noves que segueixen de prop la petja del mestre alemany. Les Consolations són un recull d’obres per a piano que han fet fortuna també en nombroses transcripcions per a orgue, precisament perquè el seu aire contemplatiu, quasi litúrgic, vagament bachià, li garanteix un encaix perfecte en el repertori de l’instrument”.

El recital es clourà amb una “apoteosi d’aquesta alquímia d’influències i referències”. Liszt va homenatjar també Bach escrivint un Preludi i fuga basat en el motiu de quatre notes que, en la nomenclatura germànica, s’identifica amb les lletres B, A, C i H: Si bemoll, La, Do, Si natural. Un treball virtuosístic i emocionant que, molt després, va acabar passant pel tamís d’un altre organista genial i inclassificable, Jean Guillou, que va fer-ne el que va anomenar una «versió sincrètica»”. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet