ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Ibercamera i la gosadia orquestral

17/6/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/ibercamera-i-la-gosadia-orquestral-187207

La temporada viurà el debut de Nelson Goerner i el retorn de l’orquestra Mariinski

La veterana temporada clàssica d’Ibercamera encara la seva 38a edició pel curs 2021-2022, amb 12 concerts diferents i 11 elencs de gran qualitat que portarà 6 orquestres simfòniques diferents a Barcelona. Una aposta pel simfonisme i formacions europees de primera divisió que sorprèn, especialment venint d’una temporada a Catalunya eminentment cambrística i amb les restriccions encara vigents. Un any més, la temporada ha escollit el Palau de la Música Catalana i L’Auditori com les sales barcelonines que s’ompliran de la música i el talent que programa Ibercamera.

Josep Maria Prat, president d’Ibercamera, i Montserrat Crespo, directora gerent, van presentar temporada dimarts 15 de juny en una trobada en línia amb la premsa. Prat expressar el desig de tornar a la proporció d’un 20% d’abonaments sobre el total d’entrades venudes d’altres anys després del sotrac de la temporada passada. Això representaria tornar a fregar els 1.000 abonats de la temporada. Un objectiu a què no costarà d’arribar amb la gran programació que presenten per la que ve.

La temporada es farà realitat amb un pressupost que frega els set-cents mil euros, un pressupost més reduït que el d’altres anys, però cal tenir en compte que la pandèmia ha limitat certs projectes i s’han reprogramat alguns concerts que es van haver de cancel·lar la temporada que ara acaba.

Un d’aquests concerts ajornats és la integral de simfonies de Johannes Brahms de l’Orquestra Simfònica de Ràdio Suècia dirigida per Daniel Harding que finalment es farà el 9 de maig de 2022 al Palau de la Música Catalana. Aquest fet ha portat a una curiosa situació en què en una mateixa temporada sonarà la simfonia núm. 1 de Brahms en dues programacions diferents; el director Teodor Currentzis oferirà una actuació el 29 de març de 2022 amb l’Orquestra Simfònica SWR de Stuttgart on aquesta obra hi serà present. Una casualitat que repetirà una simfonia que, sens dubte, val la pena interpretar tantes vegades com sigui possible i, d’aquesta manera, posar-la a l’abast del nombre més gran de persones possible.

Tot i aquesta repetició, a la temporada vinent també s’hi viuran primeres escoltes de diverses obres de Bach com la Suite orquestral BWV 1066, la Cantata BWV 35 o la Suite orquestral BWV 1067.

L’aposta per Goerner i el retorn de la Mariinsky
Els concerts dins dels abonaments per Ibercamera 2021-2022, excepcionalment, no engegaran fins al febrer com a estratègia per donar temps a una tornada a la normalitat. La primera proposta serà l’1 de febrer a L’Auditori de Barcelona amb la russa Orquestra Simfònica del Teatre Mariinsky sota la direcció de Valery Gergiev i amb el pianista Nelson Goerner com a gran solista de la nit.

L’organització ha volgut apostar, i de valent, per Goerner i Prat està convençut que pot acabar sent molt conegut al nostre país. El concert de l’1 de febrer serà la primera oportunitat per mostrar el seu talent amb el Concert per a piano núm. 2 de Brahms. El públic català tindrà una nova oportunitat per veure’l en acció el 5 d’abril de 2022 al programa per a dos pianos en què, junt amb Martha Argerich interpretaran per primera vegada a Ibercamera l’obra En blanc et noir pour deux pianos de Debussy i les Danses simfòniques per a dos pianos, op. 45b de Rakhmàninov.

Pels ansiosos que no puguin esperar a l’any que ve a sentir Goerner, el pianista oferirà un recital en solitari el 3 de setembre de 2021 a l’Església del Monestir de Santa Maria de Cervià de Ter en marc d’Ibercamera Girona. La cèlebre Suite Iberia d’Albéniz serà l’obra protagonista.

El retorn de l’Orquestra del Teatre Mariinsky a la temporada d’Ibercamera ve després de l’èxit dels tres concerts a Barcelona la temporada passada. Malgrat les restriccions i la situació pandèmica, la formació va viure una marató de concerts epopeica per Espanya que no es va saldar amb cap positiu. Un resultat de la feina ben feta d’Ibercamera, per la part que els toca, en el seguiment de les mesures de seguretat per la COVID que seguirà imperant als concerts futurs.

Música accessible a tothom
Ibercamera fa diversos anys que intenta fer la seva programació accessible al màxim de persones. Aquesta temporada no en serà una excepció: s’ha obert un abonament Jove, es fan descomptes per a menors de 35 anys, es col·labora amb la plataforma Escena 25 i el Quadern de Cultura i es fan promocions específiques per escoles de música.

Els abonaments convencionals per zones ja es poden reservar per la pàgina web d’Ibercamera tot i que la compra no s’obre fins aquest mes de juliol. 

Pau Requena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet