ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Neix el Festival PROTO- Festival de Música de Tortosa

26/6/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/neix-el-festival-proto-festival-de-musica-de-tortosa-189188

La Capital de la Cultura Catalana 2021 es reivindica com una de les formes més vives de cultura catalana i la música de qualitat.

La primera edició del Festival de Música PROTO- arrencarà a Tortosa el 16 de juliol i oferirà, fins al dia 26, música de diferents estils i èpoques, amb agrupacions musicals i reconeguts artistes que actuaran en diferents espais de la ciutat. Es tracta d’una proposta fresca i engrescadora que vol apropar la gran música al públic, amb una graella de concerts gratuïts, però que també s’adreça als músics i als estudiants amb diferents masterclasses i activitats complementàries.

La programació del Festival PROTO- s’emmarca en un doble esdeveniment de la capital ebrenca, la XXV Festa del Renaixement, que rememora l’esplendor de la ciutat al segle XVI, i Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021, que al llarg d’enguany celebra l’especificitat de la cultura tortosina com una de les formes culturals catalanes més vives, expressada en la seua parla característica -entre Ponent i València-, el ball, la gastronomia, el treball, la literatura, el cant o la festa, tota la multiplicitat de manifestacions que expressen una cultura viva en un marc històric impressionant. De fet, aquest és un dels valors afegits del Festival PROTO-, l’emplaçament en uns espais emblemàtics com la catedral de Santa Maria -d’un gòtic bellíssim a l’interior i amb la façana barroca- o els Reials Col·legis, el conjunt arquitectònic més notable del renaixement civil a Catalunya, amb el pati monumental del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, de regust italianitzant. Altres espais, com la plaça de l’Absis de la catedral, la sala Arts o l’auditori Felip Pedrell complementen l’oferta patrimonial.

El concert inaugural, el divendres 16 de juliol, és un dels més esperats. Anirà a càrrec d’una de les millors violes del món, la israeliana Rivka Golani (Tel Aviv, 1946), que ha actuat com a solista amb diverses de les millors orquestres internacionals i actualment és professora al conservatori de Birmingham. Actuarà als Reials Col.legis, acompanyada de l’Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO), mentre que al dimarts 20 ho farà a l’Auditori Felip Pedrell, amb Quintet Casulana. Abans, la primera nit, hi haurà un notable canvi de registre amb l’Óscar Antolí Quartet, que ens oferirà les músiques de la Mediterrània a la plaça de l’Absis de la Catedral. Inés Reguero & J. Ricardo Forner, piano i clarinet, actuaran el dia 18, mentre que Trio & piano ho faran la tarda del 20. El concert de Rivka Golani & Vilart Ensemble i el participatiu a la catedral, entre d’altres, completen la interessant oferta musical de PROTO-.

Quant a l’oferta de masterclasses, anirà a càrrec de professors del prestigi de l’esmentada Rivka Golani, la soprano Mareta Almajano, acreditada intèrpret de música antiga i professora de l’ESMUC, i del director d’orquestra i cors valencià Francesc Valldecabres. Tots tres cobriran la vessant pedagògica del festival, que acollirà estudiants europeus de les especialitats de viola, violí, música de cambra, cant coral i cant renaixentista.

Proto- Festival de Música de Tortosa està fundat i co-dirigit pels músics David Matheu i Cecília Aymí i compta amb la col.laboració de l’Ajuntament de Tortosa, el Departament de Cultura de la Generalitat, l’IDECE i l’Institut Català de les Dones. Esperem que tingui el ressò i l’èxit que es mereix. 

Xavier Vega i Castellví
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet