ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Liceu reviu la tragèdia de ‘Lucia di Lammermoor'

15/7/2021 |

 

https://www.ara.cat/cultura/liceu-reviu-tragedia-lucia-di-lammermoor_1_4054402.html

Nadine Sierra i Javier Camarena encapçalen el repartiment de l'òpera de Donizetti

L’òpera ha fet de la tragèdia un art encara més sublim. Històries d’amor represaliat han esdevingut joies musicals com ara Lucia di Lammermoor, de Donizetti, el tercer títol més representat al Liceu des que es va presentar el 1849, catorze anys després de l’estrena a Nàpols. Ara torna al teatre de la Rambla en una producció de la Bayerische Staatsoper de Munic, amb direcció escènica de la polonesa Barbara Wysocka i un repartiment encapçalat per la soprano nord-americana Nadine Sierra (Lucia), que debuta al Liceu, i el tenor mexicà Javier Camarena (Edgardo). Se’n faran sis funcions del 16 al 28 de juliol. L’última vegada que es va veure l’òpera de Donizetti a Barcelona va ser el 2015, amb un muntatge dirigit per Damiano Michieletto.

“La lliçó de Lucia di Lammermoor és que sempre hi ha conseqüències quan oprimeixes una persona, quan li poses tantes limitacions a la seva capacitat d’escollir”, assegura Sierra, que sintetitza una de les conclusions d’aquesta història inspirada en la novel·la La núvia de Lammermoor, de Walter Scott, i en què l’ambiciós Lord Enrico Asthon torpedina l’amor entre la seva germana, Lucia, i Sir Edgardo de Ravenswood. El propòsit d’Ashton és casar la germana amb un noble ric. Un matrimoni de conveniència tocat de mort.

“La Lucia és una dona forta que lluita per la seva llibertat dins la societat en què li ha tocat viure, i tria l’únic camí que li queda: la mort”, afegeix Wysocka, que per representar aquest conflicte i reforçar-ne el to reivindicatiu trasllada l’obra de l’Escòcia medieval als Estats Units dels anys 50-60. “He situat l’acció en l’època de Kennedy perquè la història de Lucia podria haver passat en aquell moment, de la mateixa manera que continua passant avui en molts llocs”, defensa Wysocka, que per a la posada en escena s’ha inspirat en una antiga sala de ball de Detroit que mostra amb el poder simbòlic d’una casa encantada.

Aquesta Lucia di Lammermoor amb direcció musical de Giacomo Sagripanti ofereix l’oportunitat de gaudir del talent de Nadine Sierra, una de les joves estrelles de l’òpera, i alhora és el retrobament amb Javier Camarena un any i mig després d’aquell històric recital prepandèmic al Liceu. El tenor mexicà, a més, ha sigut reconegut fa uns mesos com a millor cantant masculí del món de l’any als International Opera Awards.

Josep Pons, renovat
L’actualitat liceística es completa amb la renovació de Josep Pons com a director musical del Liceu per quatre temporades més amb l’objectiu de consolidar el projecte de millora de l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu i la projecció de futur del departament. Pons, en el càrrec des del 2012, rebrà el suport d’una adjunta a la direcció musical, Conxita García, directora titular del Cor del Liceu des del 2015. El relleu a la direcció del cor l’agafa el director argentí Pablo Assante. Aquests canvis els va ratificar ahir el patronat de la Fundació del Liceu. 

Xavier Cervantes
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet