ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un estiu amb Dani Espasa

21/7/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/un-estiu-amb-dani-espasa-194696

Aquest estiu Dani Espasa actua al festival Sons del camí de Manresa i estrena un 'Orlando' de Händel al Festival Castell de Peralada mentre dirigeix el cicle Vespres Musicals al Monestir de Pedralbes.

Dani Espasa és un dels actius de l’escena musical a cada nostra, tant pel seu altísism nivell musical com per la versatilitat amb què pot abordar repertoris i treballar amb conjunts i músics diferents. Tothom vol treballar amb en Dani Espasa perquè és un d’aquells músics que posa el seu coneixement al servei del grup, sempre amb una discreció màxima i sense trepitjar egos.

Aquest estiu el podreu veure dues vegades al costat de Xavier Sabata. Aquest dimecres presenta al festival Sons del camí de Manresa un concert dedicat a les cantates italianes de Händel. “Són cantates de la primera època del compsitor a Itàlia, on va conèixer personalment Corelli i Scarlatti, amb qui va compartir vetllades musicals a Roma. Allà Händel va compondre un gran nombre de cantates per a veu i continu dedicades a temes amorosos amb l’ajuda de poetes de l’Accademia dell’Arcadia. Va ser a Roma on es va convertir en compositor de música vocal, on va absorbir l’estil italià i tota l’òpera que després ell va anar fent créixer a la seva manera”. A Manresa Dani Espasa i Xavier Sabata interpretaran tres cantates primerenques per veu i baix continu. També incorporen una ària d’òpera de la seva etapa londinenca, i Espasa tocarà alguns interludis instrumentals per a clave. Aquest concert es va estrenar la tardor de l’any passat a la Fundació Juan March de Madrid. En podeu fer un tast en aquest vídeo:

La col·laboració entre Espasa i Sabata aquest estiu no s’acaba aquí. Aquests dies també assagen l’estrena d’Orlando de Händel al Festival Castell de Peralada, prevista pel dia 30 de juliol. Per a l’ocasió, Dani Espasa posa la seva formació barroca Vespres d’Arnadí al servei d’un elenc de veus que a banda de Sabata en el paper d’Orlando es completa amb la soprano Sabina Puértolas com a Angelica, el baríton José Antonio López (Zoroastre), Marie Lys (Dorinda) i Eve-Maud Hubeaux (Medoro). La proposta de Peralada, dirigida per Rafael R. Villalobos, juga a establir connexions entre l’òpera de Händel i la novel·la Orlando de Virginia Woolf i la novel·la The Hours de Michael Cunningham, que Stpehen Daldry va portar a la pantalla. Tot un tema ple d’intertextualitats i referències visuals.

La feina d’Espasa aquest mes de juliol no s’acaba aquí, perquè també dirigeix un any més els Vespres musicals al Monestir de Pedralbes. Ja fa uns quants anys que és el director artístic del cicle d’estiu de Pedralbes, on sempre procura complir amb la vocació del monestir de programar intèrprets dones. Aquest dijous hi actuaran sota el lema Tradició, Evolució Revolució, el concert del quintet Montsant, liderat per la violinista Marta Cardona i format per Albert Carbonell, violí; Miquel Córdoba, viola; Oriol Aymat, violoncel i Pere Olivé, percussió). Aquí Espasa troba revolucionari que un quartet de corda incorpori la percussió per esdevenir quintet, un fet poc habitual. “La presència dun percussionista com Pere Olivé els permet fer un gir i portar el repertori cap a altres terrenys, incorporant el flamenc i la música contemporània”, diu Espasa.

El quintet presentarà aquest dijous 22 de juliol a les 20h al Monestir de Pedralbes obres de compositors contemporanis catalans i d’arreu del planeta on el fil conductor és l’orientalisme. El concert Orient.cat mostra com els compositors es nodreixen d’elements com ara els ritmes d’amalgama, harmonia amb un fort regust modal i estructures pròpies del que s’ha conegut com a minimalisme. També hi podem escoltar taques de flamenc, jazz i del llenguatge rítmic indi Konakol. La idea del grup és abordar el repertori contemporani creat o arranjat per a quartet de corda i percussió, oferint als espectadors una col·lecció de músiques tacades per la influència ètnica. Units per la idea que la música no té etiquetes i que cal apropar el repertori actual a l’espectador, el quintet presenta una proposta atípica i desenfadada que mescla tradició i contemporaneïtat en el més pur estil segle XXI. Trobareu més informació i entrades aquí

Bernat Puigtobella
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet