ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els quaranta de Torroella

30/7/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/els-quaranta-de-torroella-196680

El Festival de Torroella de Montgrí culmina la celebració dels seus 40 anys com a programació de referència als estius catalans

El Festival de Torroella de Montgrí complia 40 anys el 2020, com l’agent indispensable en la promoció de la millor música i del territori. Després d’un curs extens i ple d’activitats, aquest mes d’agost és el moment de bufar les espelmes i gaudir del pastís que s’ha cuinat, amb diverses capes i textures, preparat per a ser servit als paladars més exigents.

L’impacte de la pandèmia ha estat palès a cada racó del món i en tots els àmbits de la vida. En el cas del clàssic festival, aquesta experiència ha servit a l’equip, encapçalat artísticament per Montse Faura, per donar la volta a la infortuni i capgirar-lo en una oportunitat de celebrar l’aniversari durant cinc estacions de l’any, començant el juliol de 2020 amb l’estrena del documental Torroella de Montgrí: La 40ena d’un Festival, la celebració de diversos concerts en viu i de forma virtual i la presentació de l’exposició comissariada per Lali Bosch De l’Església a l’Auditori, de la qual ara es presenta la tercera entrega. Tot plegat, una molt bona manera de cuidar el públic i transformar el seu escalf en motor per oferir una edició, la d’enguany, amb tots els gustos del millor còctel Torroella: molt barroc, noves veus i fidelitat als seus clàssics.

Certament, el Barroc és el baix continu del festival que organitzen les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. Enguany, més de la meitat de les propostes són de música antiga, i apleguen protagonistes tan celebrats com la soprano navarresa Raquel Andueza, que ha actuat als millors festivals i auditoris internacionals, la mezzosoprano estatunidenca Joyce DiDonato, una de les més sol·licitades del panorama líric internacional, especialitzada en Mozart, Händel i Rossini, o el contratenor polonès Jakub Jozéf Orlinski, que va deixar tan bon record al seu debut al Palau de la Musica, l’any 2019.

Entre les formacions orquestrals, actuarà I Musici di Roma, a punt de complir els seus seixanta anys i reconeguda arreu del món pels seus memorables concerts de música barroca i per les gravacions de Vivaldi, Albinoni, Corelli, Pergolesi o Bach. També comptarem amb Forma Antiqva, el conjunt instrumental asturià format pels germans Aarón, Daniel i Pablo Zapico, aclamats per la crítica per la gravació de Les quatre estacions de Vivaldi, així com el prestigiós grup valencià Capella de Ministrers &Carles Magraner, que sovintegen els principals festivals de música antiga pel prestigi adquirit amb els seus més de quaranta àlbums de música antiga hispànica.

Vuit anys després de la seva presentació al Festival de Torroella de Montgrí, el Quartet Gerhard torna plenament consolidat com un dels quartets de corda més destacats de la seva generació. El Quartet de corda núm. 2 de Robert Gerhard, de qui la formació pren el nom, encapçala el programa, que inclou obres de Dmitri Xostakóvitx, contemporani de Gerhard i autor d’una de les sèries de quartets més importants del segle XX, i de Claude Debussy, de qui interpretaran el seu únic quartet de corda, una obra atrevida i visionària.

Resulta especialment interessant el concert de Conductus Ensemble, format per JoneMartínez (soprano), Lucía Gómez (mezzo), Gabriel Díaz (contratenor), Ariel Hernández (tenor), Jesús García (baríton), i dirigits per Andoni Sierra; tindrà lloc el 12 d’agost, i interpretaran dues misses breus de les quatre que Bach va compondre a Leipzig entre 1736 i 1739, dues autèntiques joies musicals de la litúrgia luterana que rarament s’interpreten. A més, el barroc anglès de la segona meitat del segle XVII també serà present amb el programa amb el qual la violinista Amandine Beyer, habitual del Festival des de 2018, presenta el Kitgut Quartet, formació de cambra que lidera i amb la qual explora els inicis del quartet de corda, alhora que rastreja els intents d’escriure per a quatre instruments abans del classicisme.

L’actuació de Joyce DiDonato, acompanyada al piano per Craig Terry, obrirà, el dissabte 31, aquesta especial edició amb Arianna a Naxos, de Haydn, continuarà amb “Vedró con mio diletto”, d’Il Giustino, l’òpera de Vivaldi, i finalitzarà amb “Lascia ch’io pianga”, de Rinaldi, l’òpera de Händel. Dels artistas que debuten al festival és especialmente rellevant la participació del gran violinista Daniel Hope, deixeble de Yehudi Menuhin i que l’any 1987, amb catorze anys, va ser alumne dels Cursos Internacionals d’Interpretació Musical que el Festival de Torroella de Montgrí va organitzar entre 1984 i 2005. Presenta un programa de sonates per a piano que farà les delícies del públic, amb G. Enescu, M. Ravel i C. Franck. També cal celebrar el debut al Festival de la llegendària pianista portuguesa Maria Joao Pires, que interpretarà peces de Schubert, Chopin i Debussy.

Serà particularment emotiu el ja tradicional reencontre amb el pianista Joaquín Achúcarro, que sumarà amb la d’enguany la participació en 28 edicions consecutives al Festival. També persistirà en la seva la fidelitat de l’Orquestra Simfònica del Vallès que participa per sisè any consecutiu; amb el pianista Marco Mezquida, clausurarà aquesta atípica 40a edició amb Rapsody in Blue de Gershwin en versió simfònica i trio de jazz.

Trobareu més informació sobre la programació al web del Festival de Torroella. 

Xavier Vega i Castellví
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet