ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Flandes i Catalunya, un joc de miralls musicals

4/8/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/flandes-i-catalunya-un-joc-de-miralls-musicals-197604

L’Ensemble Flandriae-Pyrenaei posa en relació alguns compositors flamencs i catalans del segle XVIII al Festival de Música Antiga dels Pirineus.

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) torna a comptar enguany amb l’Ensemble Flandriae-Pyrenaei, un grup de música barroca que treballa amb la voluntat de teixir ponts musicals entre Catalunya i Flandes, que són dos territoris amb un bon grapat d’afinitats històriques. Sota la direcció de Frank Agsteribbe, el conjunt farà aquest cap de setmana dos concerts per terres catalanes: el proper dissabte 7 d’agost, a les set de la tarda, a l’Església de Santa Maria de Covet; l’endemà, a la mateixa hora, al Santuari del Miracle de Riner.

Fa dos anys Flandes va ser el país convidat del FeMAP i, per tant, hi va tenir un protagonisme especial. D’una manera o d’una altra, els flamencs van ser presents en almenys un terç de la programació d’aquella edició, com comentàvem en aquesta notícia. Aquest any, encara que no sigui de forma oficial, continua ben vigent la complicitat entre un lloc i l’altre. De fet, l’Ensemble Flandriae-Pyrenaei mateix sol agrupar intèrprets flamencs i catalans. En aquesta ocasió, els músics escollits són la soprano Anne Cambier, els violinistes Guido de Neve, Wibert Aerts i Meritxell Genís, la violoncel·lista Clara Pouvreau, la violista Núria Pujolràs, el contrabaixista Oriol Casadevall i Agsteribbe, que, a més de dirigir el conjunt, toca el clavicèmbal.

Al segle XVIII, tots dos països van patir una ocupació certament violenta: els austríacs van imposar-se a Flandes i Catalunya va veure’s forçada a acceptar la victòria dels borbons. La duresa dels conqueridors va fer trontollar la salut cultural dels dos territoris, però un seguit d’artistes va gosar remar a contracorrent i, per això, en aquesta època la història de l’art no registra cap buit especialment notori. Ben al contrari, coneixem, per exemple, alguns músics flamencs i catalans que van compondre obres excel·lents.

El repertori de l’Ensemble Flandriae-Pyrenaei servirà per a descobrir-ne uns quants. En concret, qui assisteixi als concerts del conjunt barroc podrà gaudir de composicions d’Henri-Jacques de Croes, Joseph-Hector Fiocco, Pierre van Maldere, Francesc Manalt, Pere Rabassa i Francesc Valls. Són compositors força oblidats. Són artistes que van viure i crear en moments convulsos a nivell social i que, malgrat tot, van aconseguir llegar-nos algunes melodies que mereixen passar a la història amb més lluminositat. 

Berta Coll i Bosch
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet