ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Simfònica del Vallès presenta la seva 26a temporada al Palau de la Música Catalana

23/9/2021 |

 

http://www.revistamusical.cat/la-simfonica-del-valles-presenta-la-seva-26a-temporada-al-palau-de-la-musica-catalana/

Dissabte que ve, 25 de setembre, comença la temporada 2021-22 del cicle Simfònics al Palau que protagonitza l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), la vint-i-sisena consecutiva a l’escenari modernista. La temporada consta de quinze programes i inclou clàssics del repertori –Beethoven, Mozart, Txaikovski, Schubert, Verdi o Xostakóvitx–,compositors del segle XX–Gershwin o John Williams–, dues òperes en coproducció amb la Fundació Òpera a Catalunya i la consolidació de la relació amb Vespres d’Arnadí, que oferirà dos concerts.

En aquest primer concert, dirigit per Andrés Salado i que es podrà veure en directe a través de Palau Digital, l’OSV oferirà un programa eclèctic que inclou la Vuitena de Beethoven, l’obertura de Les noces de Fígaro de Mozart, el Concert per a violoncel núm. 1, en Do major de Haydn, amb la violoncel·lista Mariona Camats, i l’estrena absoluta de La victòria de la dona lluna de Ferran Cruixent, obra per a cor femení i orquestra encàrrec del Palau de la Música sobre textos de Jaume C. Pons Alorda (dins el programa Barcelona Creació Sonora), que estrenarà el Cor de Noies de l’Orfeó Català. L’obra de Cruixent combina música i cybersinging, o tècnica del cibercant, creada pel compositor el 2010 en la seva obra simfònica Cyborg.

Un dels plats forts de la temporada serà la presència del pianista menorquí Marco Mezquida amb el seu trio per interpretar la Rhapsody in blue de George Gershwin en clau de jazz; el programa, dirigit per Xavier Puig, també inclourà Slava! Una obertura política de Bernstein i la Simfonia núm. 5 de Xostakóvitx. D’altra banda, l’OSV portarà l’òpera al Palau amb les produccions de la Fundació Òpera Catalunya en versió de concert i semiescenificada El barber de Sevilla de Rossini i Rigoletto de Verdi, amb el repartiment al complet de la producció operística i totes dues dirigides per Daniel Gil de Tejada.

Concert Tribut a John Williams
En el seu afany per oferir programes diferents combinant el marc simfònic amb altres expressions artístiques, l’orquestra presenta dues propostes que ja han assolit el reconeixement del públic: el concert de bandes sonores Tribut a John Williams, amb l’actor de doblatge Salvador Vidal i la direcció de Rubén Gimeno, que també dirigirà El trencanous de Txaikovski, on la música simfònica compartirà espai i emocions amb la narració de l’actor Luis Posada. També la performance en directe de Borja Sand Artist serà la proposta destinada al públic familiar d’aquesta temporada.

Novament el Quartet Casalses posarà al capdavant de l’orquestra per un programa especialment ideat al voltant de Haydn i amb la participació com a solista d’Arnau Tomàs interpretant el Concert per a violoncel i instruments de vent del compositor austríac Friedrich Gulda. També es torna a apostar per Vespres d’Arnadí, tot cedint l’escenari a Dani Espasa i la seva formació en dues ocasions: amb els Concerts de Brandenburg núm. 1, 2 i 4 de Bach i un recital barroc amb la contralt Sonia Prina i el tenor Juan Sancho per oferir una selecció d’àries de Händel.

Nemanja Radulovic
Beethoven serà així mateix present durant la temporada en tres ocasions, les dues primeres amb el Concert per a violí, amb el violinista Nemanja Radulovic i direcció de Víctor Pablo Pérez; i el Triple concert per a violí, violoncel i piano amb Gordan Nikolić en la doble vessant de violí solista i direcció i les interpretacions de Celine Flamen (violoncel) i Elia Cecino (piano, guanyador del Concurs de Piano Ricard Viñes); tancarà aquest programa la Simfonia núm. 8 en Si menor, “Inacabada” de Schubert. La temporada es clourà el 4 de juny de 2022 amb la Novena de Beethoven, simfonia coral present als programes de l’OSV les darreres temporades, que comptarà amb la participació del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, el Cor de Cambra de la Diputació de Girona i les veus solistes de Marga Cloquell, Anaïs Masllorens, Antoni Lliteres i Elías Arranz, dirigits per Edmon Colomer.

Fazil Say
Un dels noms destacats de la temporada és el compositor i pianista turc Fazil Say, convidat al Concert per a piano núm. 21 de Mozart i la seva obra Alla turca jazz. El concert, dirigit per Josep Gil, comptarà amb el Cor Mitjans de l’Orfeó Català i el Cor Infantil Palau Vincles, que estrenaran una obra de Marc Timón; i el programa el clourà la Simfonia núm. 3, “Escocesa” de Mendelssohn.

Pel que fa als concerts tradicionals, que aniran de gira pel territori, l’OSV oferirà el Festival de valsos i danses el 18 de desembre, dirigit pel titular de l’orquestra, Xavier Puig, i amb la participació de la soprano Isabella Gaudí; i el concert final de gira de Setmana Santa el 10 d’abril, amb el Requiem de Verdi, dirigit també per Xavier Puig i amb la participació de la soprano Maribel Ortega, la mezzosoprano Laura Vila, el tenor Albert Casals, el baix Felipe Bou i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida i el Cor Ciutat de Tarragona.

El cicle Simfònics al Palau és una coproducció de l’Orquestra Simfònica del Vallès, de la qual Xavier Puig és el director titular, i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana que reforça els valors que comparteixen ambdues entitats: esperit innovador en els formats, aposta pel talent local i diàleg amb altres disciplines artístiques. Tot i les dificultats derivades de la pandèmia, la temporada passada no es va cancel·lar cap dels concerts previstos durant l’aturada de l’activitat cultural; al cicle Simfònics al Palau, hi van assistir 10.625 persones, amb una ocupació mitjana de públic del 73%. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet