ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Spiegel im Spiegel d'Arvo Pärt i una estrena mundial de Josep Maria Guix al concert d'Anna Urpina

20/10/2021 |

 

Spiegel im Spiegel d’Arvo Pärt i una estrena mundial de Josep Maria Guix són les obres destacades del concert que protagonitza la violinista Anna Urpina dilluns vinent al Petit Palau.

El proper dilluns, 25 d’octubre, la violinista vigatana Anna Urpina presentarà al nou cicle Petit Palau Cambra el seu primer CD, Contrastos, enregistrat el juliol passat amb el programa que ha treballat darrerament en què mescla els mons barroc i contemporani, de Biber a Pärt. Urpina, intèrpret d’instruments tant històrics com moderns i figura emergent de l’escena de la música antiga europea, actuarà en formació de cambra amb Eva del Campo al clavecí i Alberto Rosado al piano. En el programa del concert destaca Spiegel im Spiegel d’Arvo Pärt, obra molt reconeguda gràcies a la seva presència en més d’una vintena de bandes sonores de pel·lícules, com Elegy d’Isabel Coixet, This must be the place de Paolo Sorrentino o Soldados de Salamina de David Trueba, entre d’altres. També s’hi presentarà l’estrena mundial de l’obra Esbós sobre una glossa antiga de Josep Maria Guix, encàrrec de la mateixa violinista.

Igualment, configuraran el viatge per l’univers barroc la Sonata núm. 1 per a violí i baix continu, “Anunciació” de Heinrich Ignaz Franz von Biber, la primera de les quinze Sonates del Misteri consagrades als misteris sacres i “una de les obres més curioses del repertori barroc”, diu el musicòleg i crític musical Miquel Gené al programa de mà del concert, així com la Sonata núm. 12, en Fa major, op. 1, “obra profunda, plena de bellesa i lirisme” i “atribuïda sense consens entre els especialistes” a Georg Friedrich Händel. També la Sonata núm. 2 per a violí i baix continu de Dario Castello, “de llenguatge virtuosístic i ple de contrastos”, i la Sonata núm. 12, op. 5, “la Follia” d’Arcangelo Corelli, amb vint-i-quatre variacions sobre aquest tema de dansa molt popular a l’època.

El vessant contemporani serà representat per Quatre peces per a violí i piano d’Anton Webern, obra amb la qual trenca amb l’ús de la tonalitat tradicional, Movimiento de Joaquín Turina, obra breu i de dramatisme intens “amb diferents seccions que queden lligades per un disseny melòdic recurrent” i la ja esmentada Spiegel im Spiegel d’Arvo Pärt, “joc de miralls infinit” de melodia senzilla del violí acompanyada de tres notes del piano. I l’estrena d’Esbós sobre una glossa antiga de Josep Maria Guix, obra construïda “sobre els enllaços harmònics que caracteritzen la follia i els principis de repetició obstinada i transformació progressiva típics de la xacona”.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet