ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Paul McCreesh i Gabrieli Consort & Players inauguren el Nadal al Palau de la Música amb Bach

7/12/2021 |

 

Paul McCreesh i el seu conjunt Gabrieli Consort & Players inauguren el Nadal al Palau de la Música Catalana amb cantates i himnes de Nadal de Bach

,El dilluns vinent, 13 de desembre  el director anglès Paul McCreesh, reconegut per l’energia i la passió del seu mestratge musical, torna al Palau de la Música Catalana al capdavant del seu conjunt Gabrieli Consort & Players, format per intèrprets de renom internacional amb un gran repertori vocal i instrumental. El concert, corresponent al cicle Palau Bach i inclòs en la programació Nadal al Palau, comptarà amb la soprano Rowan Pierce, la mezzosoprano Anna Hervey, el tenor Jeremy Budd i el baríton Morgan Pearse com a solistes vocals per a un programa amb cantates i himnes de Nadal de Johann Sebastian Bach.

“Les cantates nadalenques del compositor d’Eisenach mostren una diversitat que avui ens pot sorprendre. És clar que n’hi ha d’alegres i grandiloqüents, però al seu costat conviuen estats anímics tan diversos com la reflexió íntima, la por i l’esperança. Els dos extrems els tenim al concert d’avui”, explica el musicòleg i periodista Pep Gorgori al programa de mà del concert.

El programa inclourà la Cantata BWV 151, “Süßer Trost, mein Jesus kömmt”, escrita per al tercer dia de Nadal (el 27 de desembre del calendari luterà) del 1725, en què “el seu recolliment contrasta amb el sentiment festiu que en podríem esperar, d’aquestes dates”, i la festiva i solemne Cantata BWV 63, “Christen, ätzet diesen Tag”, que “respon a una visió completament diferent de la festivitat”, ja que es tracta “d’una composició exultant, en què fins i tot elimina les àries per a cantant sol i només hi inclou duets”, explica Gorgori. Ambdues cantates obriran i tancaran el concert. Enmig es podran escoltar la “Simfonia” de la Cantata BWV 169, la Missa en Sol major, BWV 236, una de les quatre misses brevis de Bach, “petites joies luteranes”, i la versió per a orgue sol que Bach va compondre de l’himne sobre la Nativitat Vom Himmel hoch, da komm ich her.

El Gabrieli Consort & Players va ser fundat per Paul McCreesh el 1982 com a grup de música antiga. Durant prop de quaranta anys s’ha superat i alhora s’ha mantingut fidel a la seva identitat original. El seu repertori s’ha expandit més enllà de qualsevol expectativa, per bé que l’esperit sempre investigador i la musicalitat expressiva de McCreesh, juntament amb un grau saludable d’iconoclàstia continuen sent els seus trets d’identitat i es reflecteixen en les dinàmiques actuacions de la formació. El seu repertori comprèn obres importants de la tradició de l’oratori, programes virtuosos de música a cappella i reconstruccions innovadores de música per a esdeveniments històrics.

Durant molt de temps ha estat reconegut pels seus nombrosos enregistraments, que han estat premiats en la seva vinculació amb Deutsche Grammophon durant quinze anys. El 2010 Paul McCreesh va establir el seu propi segell discogràfic, Winged Lion, que només el primer any ja va editar quatre enregistraments molt variats, la qual cosa remarca la versatilitat del Gabrieli i l’amplitud de la visió de Paul McCreesh. El focus central del catàleg de Winged Lion es basa en la sèrie d’enregistraments a gran escala, espectaculars, d’oratoris juntament amb el Cor Filharmònic de Breslau i amb el suport del Fòrum Nacional de Música de Breslau: Grande messe des morts de Berlioz, Elijah de Mendelssohn i el War Requiem de Britten. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet