ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

De ruta per la Ligúria

13/12/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/de-ruta-per-la-liguria-223909

L’OBC ofereix la segona simfonia de Jean Sibelius a L’Auditori de Barcelona.

A les portes de Nadal, la sala gran de L’Auditori de Barcelona s’omplirà de la música del finès Jean Sibelius. Però lluny de portar-nos als gèlids i inacabables paisatges de Lapònia, el compositor ens portarà a reviure el viatge que va fer el 1901 a Itàlia. Serà amb la directora Anja Bihlmaier i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) dissabte 18 de desembre a les set del vespre i diumenge 19 a les onze del matí.

El concert, a més, anirà carregat de l’esperit solidari i fraternal, propi de Nadal, pel fet de coincidir amb la Marató de Tv3. Per recaptar fons per la campanya d’enguany, dedicada a la salut mental, L’Auditori habilitarà punts per fer donatius a diversos espais del recinte.

Abans de començar el viatge de Sibelius per Itàlia, el programa de l’OBC inclourà una primera parada a la Liguria de la compositora sueca Andrea Tarrodi. Aquesta obra estrenada el 2012 és fruit de la fascinació de la compositora per Itàlia, compartida per Sibelius, i descriu les impressions de la músic en cinc pobles pesquers de la costa de la Ligúria. La música esdevé una ruta a peu entre aquestes localitats en què es creuen penya-segats, roques i camins que creuen muntanyes. Una obra que conté moments de brillants clímax, com la visita al principi de la peça a Riomaggiore i les seves grans onades, però alhora és capaç de submergir l’espectador en un món d’ombres i misteri, com el cel estrellat de la nit a Corniglia al final de la composició.

Abans d’entrar de ple en la música de Sibelius, s’interpretarà el Concert per a clarinet del danès Carl Nielsen, contemporani al compositor finès. Aquesta obra de Nielsen no només es connecta amb la de Sibelius per la seva tradició nòrdica; el danès va adoptar el model simfònic del compositor i va crear un concert d’un sol moviment, però amb quatre parts correlacionades. Aquesta obra va ser escrita el 1928, feta a mida pel clarinetista Aage Oxenvad, membre del Quartet de Vent de Copenhaguen, que Nielsen admirava i hi tenia una gran estima. La composició segueix el caràcter típic nòrdic amb moments de gran intensitat, moments melancòlics i misteriosos i una sonoritat del clarinet, en aquest cas interpretat per Pablo Barragán, que en alguns passatges ens transporta al món dels trols i gegants, tan tradicionals a Escandinàvia.

El gran protagonista, però, del programa dirigit per Anja Bihlmaier, una de les apostes per les batutes femenines d’aquesta temporada a L’Auditori, serà la Simfonia n.2 de Jean Sibelius. Després de l’èxit absolut de l’estrena de Finlàndia (1900), Sibelius va marxar del seu país natal, sufragat pel baró Axel Carpelan, i va escriure la seva segona simfonia a la costa de la Ligúria. Sota el paraigua de la tradició romàntica, aquesta obra de quatre moviments va suposar un canvi de paradigma a la seva forma de compondre simfonies. La composició comença amb un caràcter pastoral i tres notes ascendents que es van repetint i desenvolupant durant el primer moviment. La vis més dramàtica del compositor apareix al segon moviment, inspirada en la Divina Comèdia de Dante Alighieri. El tercer moviment és un scherzo i el darrer és una culminació de tots tres, amb temes d’una gran intensitat, caràcter triomfal i un major pragmatisme a la tradició musical italiana.

Les entrades per les dues interpretacions d’aquest programa a la Sala 1 de L’Auditori dissabte 18 de desembre a les set del vespre i diumenge 19 a les onze del matí es poden adquirir al web de la institució. 

Pau Requena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet