ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Dies de cants

11/12/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/dies-de-cants-223730

La Banda Municipal de Barcelona dedica els concerts de Nadal i de Cap d’Any a la música vocal. Repassem diverses propostes musicals de cara a les festes nadalenques

A finals d’any, ens ve pressa i volem dir-nos-ho tot. Les paraules prenen més valor. A través de la veu, agraïm, recordem, celebrem, passem comptes, ens fem entendre. Per això, les festes nadalenques solen anar de bracet amb el cant, que és una forma de comunicació molt eficaç. La Banda Municipal de Barcelona n’és conscient: sota la direcció de José R. Pascual-Vilaplana, farà dos concerts, el de Nadal i el de cap d’any, que s’articulen sobretot a partir de música vocal.

El proper diumenge 19 de desembre, L’Auditori s’engalanarà per Nadal. La banda obrirà el concert amb el preludi de l’Oratori de Nadal, op. 12 de Camille Saint-Saëns i, tot seguit, juntament amb la Coral Cantiga i la Coral Sant Jordi, interpretarà unes quantes obres del compositor anglès John Rutter, que és especialment conegut per la seva contribució al repertori nadalenc. El nucli del programa serà The Gift of Life. Al llarg de sis moviments —alguns, basats en textos sacres, i d’altres, en canvi, escrits pel mateix compositor—, Rutter ens recorda que tenim sort d’estar vius. “Ja que el 1985 havia escrit un rèquiem, per què no compondre allò oposat, una obra per celebrar la vida?”, comenta el compositor. Es tracta d’una obra serena, sense gaires estridències, d’una planor lluminosa. L’espiritualitat de Rutter té la capacitat d’aferrar l’oient al món. El concert es clourà amb Joy to the World, una peça imponent, plena d’una majestuositat que camina fent saltirons, i segurament una de les nadales més populars de Rutter.

El repertori d’aquest primer concert és clàssic, poc arriscat. Per contra, el concert de cap d’any, que es farà el proper dijous 30 de desembre, és una proposta atrevida. Els músics de la banda acompanyaran la cantant i actriu basca Miren de Miguel, que interpretarà, també a L’Auditori, algunes de les àries més emblemàtiques de l’òpera italiana. Ara bé, no és un recital operístic tradicional, sinó un espectacle que pretén capgirar les convencions formals i presentar l’òpera amb frescor i fins i tot amb un toc d’humor. “Tinc una obsessió: només penso a mostrar, comunicar, entrellaçar-me, contagiar-me i crear, que no és pas poca cosa”, confessa la cantant.

De Miguel es posa en joc i, per mitjà de monòlegs, efectes visuals i petits tastets musicals, repassa algunes grans tragèdies de la història de la música. Encarna, per exemple, les protagonistes de Giulio Cesare de Händel, La traviata de Verdi, Madama Butterfly de Puccini i Carmen de Bizet. A l’espectacle, la cantant també ha volgut incloure-hi obres més recents, com l’ària “Glitter and be gay” de l’òpera Candide (1956) de Bernstein i “I Dreamed a Dream”, escrita per Schönberg per al musical Les misérables (1980).

Altres veus nadalenques

L’orquestra barroca Vespres d’Arnadí també ha optat per celebrar el Nadal amb un repertori en què predomina la veu. El proper dijous 16 de desembre, a dos quarts de nou del vespre, farà un concert al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes en companyia de la soprano María Hinojosa. Sota la direcció de Dani Espasa, interpretaran obres d’aire nadalenc dels compositors Alessandro Scarlatti, Antonio Caldara i Antonio Vivaldi.

L’endemà, el 17 de desembre, el Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona actuarà a l’Ateneu Barcelonès. Oferiran un repertori ampli, que va des de Giovanni P. da Palestrina i Francisco Guerrero fins a Joan Magrané i Bernat Vivancos.

La veu també tindrà un paper crucial al concert de Sant Esteve del Palau de la Música Catalana. La família coral de l’Orfeó Català cantarà les nadales que tots coneixem i també una obra nova de Marc Timón. Per celebrar el cap d’any, el Palau no se l’ha volgut jugar: sota la direcció de Jaume Santonja, l’Orquestra Simfònica del Vallès interpretarà l’1 i el 2 de gener valsos i polques escrits per la dinastia Strauss, és a dir, un repertori típicament reservat per a aquestes dates.

Al Palau Güell, la soprano Katerina Tretyakova i la pianista Carolina Estrada interpretaran obres de Verdi, Puccini, Gounod i Lehár, entre d’altres. El concert, que es farà el 16 i el 18 de desembre, complementa l’exposició Montserrat Caballé i la indumentària operística del Museu de les Arts Escèniques, que és un homenatge a la gran diva catalana i es podrà visitar al Palau Güell fins al 23 de gener de l’any vinent.

Finalment, convé recordar que el Gran Teatre del Liceu acollirà el 18 i el 19 de desembre l’actuació de l’agrupació coral VEUS – Cor Infantil de la Unió, que farà un concert basat en el Conte de Nadal de Charles Dickens. 

Berta Coll i Bosch
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet