ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Dos trombons i una banda

7/2/2022 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/dos-trombons-i-una-banda-234670

La Banda Municipal de Barcelona ofereix el “Concert per a dos trombons i banda simfònica” de Ricardo Mollá, un format insòlit

De vegades, la història de la composició musical no fa justícia a alguns instruments, a l’hora de crear-ne música o explorar-ne les capacitats interpretatives o sonores. A causa d’una falta històrica de repertori, és ben poc habitual trobar un concert per a trombonista solista i orquestra programat a una Sala de Concerts. Les composicions que existeixen són, majoritàriament, de la segona meitat del segle XX i poc interpretades. Diumenge 13 de febrer a les 18 h, dins del Festival Emergents, L’Auditori de Barcelona oferirà una bona oportunitat per sentir, no un, sinó dos trombons solistes. Serà amb la Banda Municipal de Barcelona (BMB), sota la direcció d’Henrie Adams, i el Concert per a dos trombons i banda simfònica, del compositor valencià Ricardo Mollá.

L’obra, comissionada per la Asociación de Trombonistas Españoles, va ser estrenada el 2015 a l’International Trombone Festival, i està dedicada als trombonistes Jörgen van Rijen i Michel Becquet que, junt amb l’Orquestra de València, van interpretar el concert en primícia.

Els encarregats de fer brillar el so del trombó durant els prop de vint minuts de duració de l’obra seran la ucraïnesa Polina Tarasenko i el valencià Iván Plaus. És força excepcional que dos intèrprets tan joves es posin al capdavant d’un espai com la Sala Pau Casals de L’Auditori. Plaus té 17 anys i estudia aquest instrument a l’ESMUC. Amb tan pocs anys complirà un dels somnis dels alumnes d’aquest centre; creuar la plaça que separa la sala de concerts del centre superior i protagonitzar-hi un dels seus programes.

“És un somni complert, un repte molt gran, una recompensa per tot l’esforç fet durant anys”, amb aquestes paraules ho explicava Plaus a Núvol. La idea va sorgir del mateix intèrpret que, abans de la COVID, va presentar el projecte a la BMB i la formació el va acceptar de bon grat. Des d’ençà que el músic està preparant aquest concert, junt amb Polina Tarasenko de 20 anys. Els dos joves intèrprets estan units per un curiós vincle familiar: les seves respectives mares es van conèixer en fòrums de trombonistes i d’elles va sorgir la idea que els seus fills toquessin junts. Un cop es van trobar físicament, van connectar molt bé des d’un primer moment, conta Tarasenko.

El concert és una obra complexa per a dos artistes tan joves, per això porten preparant-lo des del mes de juny de 2020 per tal d’oferir-lo amb tota la seva excel·lència. La primera prova de foc dels dos trombonistes amb aquest repertori va ser el novembre de 2021 a Albacete, amb la Banda Simfònica Municipal.

Es tracta d’un concert contemporani amb un so molt romàntic, fins i tot cinemàtic, molt tonal, amb molts de colors, textures sonores i amb línies melòdiques molt líriques i memorables que li donen un caire popular. “Quan vam començar a preparar-nos l’obra, les melodies eren tan enganxoses que no ens les podíem treure del cap”, destaca Tarasenko. Un fenomen que és probable que també visqui el públic assistent.

Acostumats a tocar pel seu compte, o com a part del tutti orquestral, gràcies a la composició Ricardo Mollá, els dos joves intèrprets podran tocar un concert simfònic com a trombonistes solistes. Una innovadora experiència que els ha suposat un especial aprenentatge a nivell tímbric. Inicialment, tots dos artistes buscaven similitud sonora i homogeneïtat. Al final, van arribar a la conclusió que la bellesa d’aquesta obra rau en el fet que una mateixa melodia s’interpreti amb una intenció diferent per cada solista. Hi ha hagut, per tant, l’oportunitat perquè cada intèrpret es faci propi certes melodies. Tanmateix, la compenetració tècnica i rítmica també ha estat necessària en altres fragments.

Tarasenko està convençuda que aquesta obra de Mollá pot ajudar al fet que el món trombonista interpreti més peces del format per a aquest instrument i se n’incentivi la composició. El compositor valencià ja està preparant un segon concert per a dos trombons i orquestra, que en aquest cas estarà dedicat a James Markey (Simfònica de Boston), Jeremy Wilson (antic membre de la Filharmònica de Viena) i Ian Bousfield (antic membre de la Filharmònica de Viena). Tant Iván com Polina tenen clar que volen interpretar aquest nou concert junts i, així, incloure’l al seu repertori.

Després de la interpretació del concert de Mollá, per segona vegada a la temporada de la Banda, es donarà la circumstància que la formació programa una obra que l’OBC ja va tocar fa poques setmanes. Una repetició que, de cara a futures temporades, s’hauria d’evitar per poder oferir una temporada més diversa, rica i fresca. La composició és una selecció de les suites de Romeu i Julieta de Prokófiev. D’aquesta peça en vam parlar a núvol fa unes setmanes en aquest article.

La proposta s’inclou dins dels abonaments del Festival Emergents de Barcelona, entre d’altres propis de L’Auditori. 

Pau Requena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet