ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Jordi Savall torna a casa

17/2/2022 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/jordi-savall-torna-a-casa-236366

Igualada dona el tret de sortida de la Capital de Cultura Catalana amb el Llibre Vermell de Montserrat.

El rei de la música antiga, Jordi Savall, va ser l’encarregat inaugurar l’any de la Capital de la Cultura Catalana a Igualada. L’agenda d’actes d’aquesta nova capitalitat va començar amb una proposta d’alt nivell en una Basílica de Santa Maria amb públic nombrós i eufòric. Savall, acompanyat per La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, va interpretar una de les obres més rellevants de la història medieval del principat: El Llibre Vermell de Montserrat.

L’acte va comptar amb les intervencions de l’honorable Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat, el regidor de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps, i l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, que va intervenir de forma virtual. Xavier Tudela, president de l’Organització Capital de la Cultura Catalana també va participar en els parlaments i va destacar la vocació de país d’aquest projecte. La llarga intervenció de les autoritats va acabar amb les paraules de la molt honorable presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va sentenciar: “un país culte serà un país lliure”.

Amb 80 anys a l’esquena, el mestre es troba en un moment culminant de la seva carrera en haver obtingut recentment la distinció de membre d’honor de la Royal Philharmonic Society. A més, el concert va ser especialment important pel públic igualadí, atès que les actuacions de Savall a la seva ciutat natal són ben poques als darrers anys.

L’elecció del Llibre Vermell no és casual. És una aposta molt encertada per explicar la vinculació històrica i social entre Montserrat i Igualada, que s’assenta al peu del massís. La interpretació del conjunt de Savall va ser sublim, amb un gran equilibri sonor, una compenetració interpretativa única i una interacció harmoniosa, però plena de matisos. El cançoner medieval va mostrar les seves cares diverses; peces litúrgiques i també danses amb elements més rítmics, cosa que va donar dinamisme al programa.

L’organització té preparades més mil activitats, 250 de les quals es viuran al primer quadrimestre de l’any. La capital de l’Anoia és coneguda pel seu ric teixit cultural, cosa que la fa idònia per reactivar l’assistència del públic en les seves propostes després de les dificultats que han suposat les restriccions pandèmiques. L’objectiu principal és projectar la ciutat, mostrar la cultura com a bé essencial i pilar de cohesió social.

S’ha posat en marxa una web específica per aquesta capitalitat en la qual hi ha informació sobre totes les propostes i es poden adquirir entrades per a ser-ne partícips. 

Pau Requena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet