ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Kebyart Ensemble i la GIO Symphonia interpreten Glass,Adams i Cage al Palau i a Banyoles

10/3/2022 |

 

http://www.revistamusical.cat/el-kebyart-ensemble-i-la-gio-symphonia-interpreten-glass-adams-i-cage-al-palau-de-la-musica-i-banyoles/

Dilluns, 21 de març (20 h), el Palau de la Música acull un concert de la GIO Symphonia -que celebra el desè aniversari- i el quartet de saxòfons Kebyart Ensemble, una de les formacions de cambra més innovadores dels últims anys, amb un ampli reconeixement a nivell internacional i que ha estat distingit amb el segell ECHO Rising Stars aquesta temporada.

El concert, que s’oferirà també el dissabte 19 de març (20 h) a l’Auditori Ateneu de Banyoles, on el Kebyart Ensemble estrena residència, serà dirigit pel nou titular de l’orquestra, Francesc Prat, i suposa la primera col·laboració d’ambdues formacions, amb un programa minimalista format per obres de compositors americans de la segona meitat del segle XX: Philipp Glass, John Adams i John Cage.

De Philip Glass, considerat un dels compositors més populars i influents de les últimes dècades dels segles XX i XXI, i la gran figura de l’anomenada música minimalista, la GIO oferirà Music in Similar Motion (1969), una experiència estètica que no deixa indiferent i que obre a la reflexió sobre la capacitat i necessitat de comunicació de la música en les seves diverses formes.

El programa continua amb un altre compositor minimalista nord-americà: John Adams. D’ell l’orquestra interpretarà Shaker Loops (1978), que també és una manera de veure i experimentar diferents sensibilitats dintre d’un mateix estil. Una oportunitat de veure com una mateixa estètica o una mateixa concepció estilística es mostra plena de matisos segons el toc mestre del compositor que hi ha al darrera.

Transitant una part de la música nord-americana del darrer període del segle passat, s’oferirà el que és ja tot un clàssic: 4’33” de John Cage, l’obra que demana als músics no emetre cap so durant els seus tres moviments, que en conjunt duren 4 minuts i 33 segons. Una peça que no deixa d’interpel·lar a l’art i a nosaltres mateixos com a intèrprets -o com a públic- en cada interpretació setanta anys després de la seva estrena el 1952.

El concert acabarà amb la unió de les dues formacions per a interpretar el Concert per a quartet de saxòfons de Glass, “molt estimulant tant pels contrastos que ofereix a l’oient com pel registre en el qual situa als músics. Al quartet ens demana un color que contrasti amb el de l’orquestra i que alhora pugui dialogar amb ella”, explica Pere Méndez del Kebyart Ensemble.

Aquest concert, que s’emmarca en el cicle Palau Fronteres del Palau de la Música, recull alhora els objectius de la nova etapa de la GIO que, després de deu anys de trajectòria, es proposa esquerdar les convencions que acompanyen els concerts de música clàssica tradicionals, ampliant així l’experiència del públic i també la zona de confort de l’orquestra, i amb l’objectiu de consolidar-se com una orquestra de referència per l’originalitat, l’atreviment i la qualitat dels seus concerts. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet