ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'èxit en el que és inesperat

27/3/2022 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/lexit-en-el-que-es-inesperat-244100

La Franz Schubert Filharmonia ofereix un programa amb dues obres sorprenents de Mozart.

És molt probable que, quan pensem en la Franz Schubert Filharmonia, pensem en el seu director titular i ideòleg, Tomàs Grau. Divendres 1 d’abril al Teatre-Auditori de Sant Cugat i diumenge 3 al Palau de la Música Catalana veurem com l’orquestra es posarà en mans d’un altre director, el mestre Salvador Mas, habitual conductor convidat de l’orquestra.

Nombrosos precedents demostren com aquells que s’han arriscat, han aconseguit els majors avenços i algunes de les millors obres en la història de la música. Un d’aquests genis transgressors va ser Wolfgang Amadeus Mozart. L’austríac acumula fites i anècdotes mundialment conegudes. La FSF mostrarà, en aquesta proposta, dos exemples de, com el risc, el que és trencador i un punt inesperat, han tret a lluir una de les millors versions del compositor.

La primera obra a interpretar serà Simfonia núm. 36, KV 425 ‘Linz’ del geni de Salzburg. En aquest cas, es tracta d’una obra resultada d’una situació inesperada. El 1783, de retorn cap a Viena, a causa de la tensió familiar que hi havia entre la seva dona Constanze Mozart i el seu pare Leopol, Mozart va decidir fer una parada uns dies a Linz. Allà li van encarregar que oferís un concert al teatre de la ciutat. El compositor es va trobar que no tenia partitures de cap obra a la seva maleta, i va decidir que en compondria una en un marge de tres dies. D’aquesta atrevida solució va sorgir-ne la Simfonia ‘Linz’, una peça lluminosa, fresca, alegre i directa. A escala estructural segueix un format eminentment clàssic amb quatre moviments: un Adagio, Allegro con spirito, un Andante, un Minuet i Trio, i un Presto.

Després de veure el Mozart més fresc i exultant, Salvador Mas dirigirà el Cor Lieder Càmera i quatre solistes catalans, per oferir la Gran Missa en Do Menor de Mozart. En aquest cas, al procés compositiu, més que una situació inesperada hi veiem risc. Mozart treballava al servei de la cort de Salzburg, on l’arquebisbe Colloredo el feia escriure nombroses misses de poca duració, sense massa lluïment, poca llibertat artística ni grans formacions instrumentals. La Missa en Do menor va significar l’alliberació definitiva dels requisits de la cort de Salzburg i un arriscat pas endavant cap a unes composicions religioses molt més expressives, amb nombrosos recursos tècnics i una major explotació del cor. La missa és una obra insígnia, sorprenent i de gran profunditat amb destacats corals i àries.

Junt amb la Franz Schubert Filharmonia i el Cor Lieder Càmera, la missa comptarà amb les veus de les sopranos Ulrike Haller i Elionor Martínez, el tenor Joan Francesc Folqué, i el baríton Josep-Ramon Olivé.

Les entrades es poden obtenir a la pàgina web de la Franz Schubert Filharmonia. 

Pau Requena
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet