ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La temporada 2022-2023 del Liceu en 10 claus

6/4/2022 |

 

https://www.ara.cat/cultura/temporada-2022-2023-liceu-10-claus_1_4327269.html

Jaume Plensa farà la direcció escènica de 'Macbeth' i Raquel García-Tomás hi estrenarà l'òpera 'Alexina B.'.

El 2021-2022 el leitmotiv del Gran Teatre del Liceu ha sigut el paradís, i el de la temporada 2022-2023 serà el salt el buit. "Una invitació a indagar en la necessitat de moure'ns de la zona de confort i prendre riscos", en paraules del director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, que lliga la programació amb el fil invisible que connecta personatges operístics que "es troben davant decisions valentes que impliquen un no retorn": "Tosca enfrontant-se a un abusador, Manon en un camí d’opulència o un amor que l’arrossega la misèria, Alexina destriant la seva identitat per saber si encaixa en un món femení o masculí o Parsifal en l’abandonament dels plaers per centrar-se en la virtut".

La nova temporada és "la primera dissenyada completament" per l'actual direcció artística del Liceu, tal com ha recordat aquest dimarts Àlex Ollé, assessor artístic i artista resident del teatre de la Rambla. Inclourà 13 òperes escenificades, 3 títols de dansa i 14 concerts i recitals, a més de 10 espectacles de LiceuAprèn. La temporada té un pressupost de 51,4 milions d'euros, dels quals el 52% són ingressos propis i el 48% (24,68 milions) correspon a les aportacions de les administracions, segons les dades facilitades pel director general del Liceu, Valentí Oviedo. 16,1 milions estan dedicats a la despesa artística, i 1,2 milions al vessant estrictament educatiu. Segons Oviedo, encara cal generar "un excedent de 2,6 milions" per fer front als crèdits pendents, i un dels objectius del teatre és arribar als 17.500 abonaments, dos mil més que els actuals.

Aquestes són les 10 claus del curs 2022-2023 del Liceu, "la segona temporada de 175è aniversari" en paraules del president del Patronat del Liceu, Salvador Alemany. Una temporada que s'inaugurarà oficialment el 2 de setembre amb l'òpera Don Pasquale, de Donizetti, amb direcció escènica de Damiano Michieletto, direcció musical de Josep Pons i un doble repartiment amb Carlos Chausson i Alessandro Corbelli com a Don Pasquale, Xabier Anduaga i Iván Ayón-Rivas com a Ernesto i Sara Blanch i Serena Sáenz com a Norina.

1. L'estrena de l'òpera 'Alexina B.' de Raquel García-Tomás
La barcelonina Raquel García-Tomás, multipremiada amb Je suis narcissiste, estrenarà al Liceu Alexina B., una òpera en tres actes amb llibret d'Irène Gayraud inspirada en la història d’Adélaïde Herculine Barbin, una persona intersexe (abans anomenades hermafrodites) nascuda a França el 1838. La producció, amb direcció escènica de Marta Pazos, comptarà amb les veus de la mezzosoprano Lidia Vinyes-Curtis i el contratenor Xavier Sabata. "La dona ha estat poc present en la programació del Liceu", admet Ollé. De fet, García-Tomás serà tot just la segona compositora a estrenar una òpera al Liceu després de Matilde Salvador amb Vinatea (1974). Se'n faran quatre funcions el març del 2023. També s'estrenarà La gata perduda, l'òpera cocreada amb el barri del Raval concebuda musicalment per Arnau Tordera i amb text de Victoria Szpunberg.

2. El 'Macbeth' de Jaume Plensa
La nova temporada del Liceu mantindrà trets característics del segell Garcia de Gomar com la participació d'artistes d'altres disciplines, com l'escultor Jaume Plensa, el pintor Antonio López, la poeta Louise Glück i la fotògrafa i artista visual Flávia Junqueira. Especialment destacable serà l'estrena de la posada en escena de Plensa per a l'òpera Macbeth, de Verdi, que tindrà la direcció musical de Josep Pons i un doble repartiment de luxe amb Luca Salsi i Carlos Álvarez com a Macbeth i Sondra Radvanovsky i Anna Pirozzi com a Lady Macbeth. Es tracta d'una nova producció liderada pel Liceu. Pel que fa a Antonio López, presentarà una proposta escènica a propòsit del cicle de lied Winterreise, de Schubert, a l’antic centre penitenciari la Model.

3. Jordi Savall i Calixto Bieito
Calixto Bieito es va fer càrrec d'una producció de l'òpera L’incoronazione di Poppea de Monteverdi que es va estrenar a Zuric el 2018, i que la pròxima temporada arribarà al Liceu amb la batuta de Jordi Savall i les veus de Julie Fuchs, David Hansen, Magdalena Kožená i Xavier Sabata. Serà el retorn de Bieito al Liceu al marge de les reposicions de Carmen. Més enllà de les òperes, la música de Monteverdi també serà present al Liceu: Rinaldo Alessandrini al capdavant del Concerto Italiano oferirà al Foyer la segona entrega de la integral dels Madrigals.

4. 'Il trovatore' segons Àlex Ollé
Encara ressonen els elogis que va rebre fa unes setmanes Àlex Ollé per la posada en escena de Pelléas et Melisande . I la pròxima temporada l'assessor artístic del Liceu portarà al teatre de la Rambla la seva visió d'Il trovatore de Verdi, una producció que s'ha vist a Amsterdam i París i l'acció de la qual trasllada a la Primera Guerra Mundial. En el repartiment, Saioa Hernández, Hibla Gerzmava, Vittorio Grigolo, Juan Jesús Rodríguez i Ksenia Dudnikova.

5. 'Tosca' i 'Il trittico' de Puccini
Puccini continua manant al Liceu. Hi tornarà Tosca quatre anys després de la reposició del muntatge de Paco Azorín , però aquest cop amb una nova coproducció del Liceu, La Monnaie-De Munt de Brussel·les i el Teatro de la Maestranza de Sevilla amb direcció escènica de Rafael R. Villalobos, que incorpora elements de la pel·lícula Saló de Pier Paolo Pasolini. L'altra proposta pucciniana és Il trittico, format per les tres òperes breus inspirades en la Divina Comèdia: Il tabarro, Suor Angelica i Gianni Schicchi. Es tracta de la producció de Lotte de Beer per a l'Òpera de Munic que al Liceu tindrà la direcció musical de la finlandesa Susanna Mälkki i un repartiment amb Lise Davidsen, Ermonela Jaho, Ambrogio Maestri, Daniela Barcellona i Ruth Iniesta.

6. El retorn del 'Parsifal' de Claus Guth
En el capítol de reposicions destaca el retorn de l'òpera Parsifal de Wagner amb direcció escènica de Claus Guth que es va veure al Liceu l'any 2011 . A la temporada 2022-2023 tindrà direcció musical de Josep Pons i un desplegament vocal amb noms com Nikolai Schukoff, Elena Pankratova, René Pape, Matthias Goerne i Evgeny Nikitin.

7. 'Manon' amb Javier Camarena i Nadine Sierra
L'òpera francesa continua trobant el seu espai a la programació del Liceu. L'abril del 2023 serà el torn de Manon, de Massanet, sota la batuta de Marc Minkowski i amb el tenor Javier Camarena i la soprano Nadine Sierra com a estrelles mirant de reviure l'èxit vocal de la Lucia di Lammermoor que van cantar l'any passat . La direcció d'escena és d'Olivier Py.

8. Marina Abramović i les '7 deaths of Maria Callas'
El Liceu se sumarà a la commemoració del naixement de Maria Callas (1923-1977) amb un espectacle que combina l'òpera, la performance i la videocreació: 7 deaths of Maria Callas, una proposta de Marina Abramović, amb música de Marko Nikodijević a partir de fragments d'òperes de Bellini, Verdi, Bizet, Donizetti i Puccini. "Vull recrear les escenes de mort de set òperes, set morts que Maria Callas va viure abans que jo", va explicar Abramović sobre aquest projecte, que es va estrenar a Munic i que també s'ha vist a París, i que comptarà amb la participació (audiovisual) de l'actor William Dafoe i les sopranos Gilda Flume, Vanessa Goikoetxea, Benedetta Torre, Antonia Ahyoung Kim, Rinat Shaham, Leonor Bonilla i Marta Mathéu. Seran tres funcions els dies 9, 10 i 11 de març de l'any que ve.

9. Recitals, i el Barroc en versió concert
El Barroc tindrà dues òperes en versió concert. René Jacobs i l’Orquestra Barroca de Friburg entomaran Orfeo ed Euridice de Gluck amb les veus d'Helena Rasker, Polina Pasztircsák i Kateryna Kasper. I la temporada també inclou Alcina de Händel a càrrec de Les Musiciens du Louvre dirigits per Marc Minkowski. Pel que fa als concerts, atenció a l'aplec wagnerià que protagonitzaran Waltraud Meier, Iréne Theorin i Lise Davidsen. A més, hi haurà vetllades líriques amb Piotr Beczała i Sondra Radvanovsky, Cecilia Bartoli, Sara Blanch i Xabier Anduaga, i concerts com els que dirigirà Gustavo Dudamel: en els programes, la Tercera i la Sisena de Mahler.

10. 'Dido & Aeneas', amb la coreògrafa Blanca Li
El Liceu estrenarà una coproducció cridada a despertar molta expectació: un muntatge de l'òpera Dido & Aeneas, de Purcell, amb coreografia i direcció d’escena de Blanca Li i direcció musical de William Christie. Combinació d'òpera i dansa, doncs, per a una temporada que inclou dos espectacles més de dansa: el retorn d'Akram Khan al Liceu amb Jungle Book reimagined, una producció basada en la història original de Rudyard Kipling, i l'experimental Coppél-i.A amb els Ballets de Montecarlo, en què el coreògraf i director de la companyia, Jean-Christophe Maillot, revisa el clàssic del repertori del ballet. 

Xavier Cervantes
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet