ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Desequilibris, també en música

19/4/2022 |

 

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2128051-desequilibris-tambe-en-musica.html

Dels 17,5 mili­ons d’euros amb què el govern espa­nyol va regar a finals de l’any pas­sat les ins­ti­tu­ci­ons cul­tu­rals amb motiu de la supo­sada coca­pi­ta­li­tat, un milió va recaure en L’Audi­tori i 1,1 mili­ons, al Palau de la Música. El milió des­ti­nat a L’Audi­tori –un equi­pa­ment amb finançament ine­xis­tent de Madrid en la dar­rera dècada– havia de ser­vir de suport a la cre­ació artística amb “nous cicles, encàrrecs i estre­nes d’artis­tes espa­nyols i inter­na­ci­o­nals”. Al Palau de la Música, per la seva banda, la par­tida del 2021 va ser emprada per a les acti­vi­tats de com­po­si­tors en residència i cicles com els de Grans Veus i Òpera al Palau. Tot i aquesta sub­venció d’1,1 mili­ons i una altra igual­ment pro­vi­nent del minis­teri de 198.000 euros, les admi­nis­tra­ci­ons cata­la­nes –Gene­ra­li­tat (1,3 mili­ons d’euros) i Ajun­ta­ment (441.000)– van con­ti­nuar assu­mint la majo­ria del finançament públic del Palau l’any 2021.

Com la resta d’ins­ti­tu­ci­ons bene­fi­ci­a­des, però, per aquesta “capi­ta­li­tat cul­tu­ral” de Bar­ce­lona, el Palau i L’Audi­tori espe­ren que aques­tes aju­des, a diferència del que va pas­sar entre els anys 2006 i 2011, esde­vin­guin “estruc­tu­rals” i no pas extra­or­dinàries.

Més enllà del Palau i L’Audi­tori, però, les ins­ti­tu­ci­ons musi­cals cata­la­nes (cap altra de les quals ha estat bene­ficiària dels diners de la coca­pi­ta­li­tat), com en tants altres ter­renys de la cul­tura, patei­xen encara el dese­qui­li­bri entre l’impor­tant paper que l’Estat juga a Madrid –seu, per exem­ple, de l’Audi­to­rio Naci­o­nal de Música, amb les seves orques­tres i cors, i del Cen­tro Naci­o­nal de Difusón Musi­cal– amb el que juga, mal­grat tenir repre­sen­tació en con­sor­cis, a Bar­ce­lona. 

G. V.
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet