ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Jordi Savall homenatja els migrants a Santes Creus

11/8/2022 |

 

https://www.ara.cat/cultura/musica/jordi-savall-homenatja-migrants-santes-creus_1_4459216.html

El monestir acull aquest cap de setmana el gruix de la programació del Festival Jordi Savall.

El Festival Jordi Savall arriba al punt culminant aquesta setmana al Reial Monestir de Santes Creus. Després dels concerts a Montblanc i Poblet , la programació s’escampa per diferents espais de Santes Creus, sempre amb la pau com fil a conductor. La primera proposta és avui a la plaça de Sant Bernat Calvó, a l’exterior del monestir. Es tracta d’un programa titulat Mare nostrum. Diàleg de les ànimes. Homenatge als migrants i interpretat pel conjunt Hespèrion XXI, dirigit per Jordi Savall, i el solista sirià Waed Bouhassoun, l’israelià Lior Elmaleh i la grega Katerina Papadopoulou. Tot plegat concebut com un cant a la convivència representat per músiques mediterrànies de tradicions cristianes, sefardites, otomanes i araboandaluses, una de les especialitats de Savall.

El violinista belga Tcha Limberger, líder de formacions com la Budapest Gypsy Band, Les Violons de Bruxelles i el Kalotaszeg Trio, serà el gran protagonista de L’esperit gitano, el concert de divendres a les 19.30 al claustre posterior del monestir. Després de l’actuació de Limberger, l’església acollirà a partir de les 22 h un concert dedicat a l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa ara fa 500 anys, amb Savall al capdavant de La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI. Dissabte l’oferta musical serà triple: el conjunt Dichos Diabolos interpretarà El cançoner de Barcelona, un recull de peces musicals del segle XVI conservat a la Biblioteca de Catalunya (12 h); La Jove Capella Reial s’endinsarà en la música sacra de Cererols, Bach, Schütz i Pachelbel (19.30 h), i Le Concert de Nations celebrarà la pau amb obres de Händel, Gluck i Rameau (22 h).

El Festival Jordi Savall continuarà diumenge i dilluns i també inclourà la conferència Las cantigas de Santa Maria: un reflex de la societat hispànica medieval, a càrrec de Dolors Bramon. El plat fort del diumenge 14 d'agost, a les 22 h, serà l'homenatge a la banda sonora de la pel·lícula Tous les matins du monde, amb Savall, Manfredo Kraëmer i Xavier Díaz-Latorre i diversos solistes de Le Concert de Nations. Abans, a les les 19.30 h, Mostafa Taleb i Sajad Asadolahi faran un recorregut per peces tradicionals iranianes.

El punt final al festival arribarà el dilluns 15 d'agost a les 22 h amb la interpretació de les Cantigas de Santa María a càrrec d'Hespèrion XXI i la Capella Reial de Catalunya, que s'enfronten a una de les fites de la música medieval. Per completar la jornada, a les 19.30 h la violinista Lina Tur Bonet abordarà les Sonates del Rosari de Heinrich Ignaz Franz Biber amb l'acompanyament dePatxi Montero (viola de gamba) i Daniel Oyarzábal (clavicèmbal), i a les 12 h el conjunt vocal Cantoría viatjarà al Renaixement per interpretar obres de Mateu Fletxa el Vell. 

Xavier Cervantes
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet