ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La 27a temporada Simfònics al Palau 2022-23 segueix fidel a la innovació, proximitat i qualitat

15/9/2022 |

 

http://www.revistamusical.cat/la-27a-temporada-simfonics-al-palau-2022-23-segueix-fidel-a-la-innovacio-proximitat-i-qualitat/

El cicle Simfònics al Palau, una coproducció de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, ha esdevingut una realitat amb identitat pròpia després de 27 anys ininterromputs oferint una programació innovadora en formats i continguts, propera al públic, apostant pel talent local, emergent i de qualitat. Un cicle que és possible gràcies a la complicitat del públic que segueix creixent any rere any (la temporada passada va reunir un total de 15.915 assistents, amb una ocupació mitjana de públic del 74%) i al suport del principal col·laborador de l’orquestra: la Fundació Banc Sabadell.

Aquesta 27a temporada començarà el dissabte 24 de setembre amb un programa dirigit per Andrés Salado que, a més de la Simfonia núm. 9, “del Nou Món” d’Antonin Dvorák, inclou el seu Concert per a violoncel i orquestra, interpretat per Anastasia Kobekina; obrirà el programa l’Andante Moderato de Florence Price, considerada la primera dona afroamericana en ser reconeguda compositora clàssica. Com a novetat d’aquesta temporada, s’inicia cicle de xerrades prèvies per introduir les obres que s’escoltaran en concert. Seran breus (30 minuts) i es faran el mateix dia de concert, una hora abans (17:30 h), a la Sala d’assaig de l’Orfeó Català. La primera, la conduirà el músic i compositor Jordi Domènech.

La temporada continuarà amb una obra exigent: la Patètica de Txaikovski (08.10.22) i el seu Concert per a piano núm. 1, interpretat per Elia Cecino, guanyador del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes. A més, s’oferirà l’estrena absoluta de Cyberpreludi, una nova composició de Ferran Cruixent, obra d’encàrrec del Palau de la Música Catalana en col·laboració amb l’OSV. Un programa espectacular de música russa i catalana, que combina classicisme i contemporaneïtat dirigit pel titular de l’orquestra Xavier Puig.

La proposta d’òpera al Palau inclou les produccions de la Fundació Òpera Catalunyaen versió concert escenificat: Don Giovanni de W. A. Mozart(05.11.22) dirigit per Daniel Gil de Tejada i Madama Butterfly de G. Puccini(25.02.23) dirigit per Sergi Roca, amb el repartiment al complet de la producció operística ielCor d’Òpera de Sabadell. Seguirà el concert dirigit per Victor Pablo Pérez (25.03.23), amb el pianista menorquí Marco Mezquida que estrenarà una nova composició per a piano i orquestra; completaran el programa obres de Bernstein (obertures de Candide i West Side Story) i Ellington (Sophisticated Lady).

En el seu afany per oferir programes diferents, combinant el marc simfònic amb altres expressions artístiques, l’OSV presentarà dues noves propostes amb la fórmula de l’èxit d’anteriors anys: el concert de bandes sonores Homenatge a Ennio Morricone & Nino Rota (19.11.22 i 3.12.22) amb l’actor de doblatge Salvador Vidal i la participació de la Coral Cantiga, sota la direcció de Rubén Gimeno; i un programa de música de cinema on les protagonistes seran les dones: Grans heroïnes del cinema(04.02.23), amb l’actriu Mercè Montalà (veu de Sigourney Weaver, Meryl Streep, Sharon Stone o Julia Roberts, entre d’altres), dirigit per Virginia Martínez. Comptant amb el talent local, el contratenor Xavier Sabata amb la formació Vespres d’Arnadí, oferiran un programa barroc titulat inVisibili que inclourà obres d’Albinoni, Bononcini, Lotti, Ristori, Porta, Gasparini, Porpora, Mancini, Giacomelli i Sarro (29.04.23).

La temporada comptarà també amb grans solistes i talents internacionals i convidarà Julian Rachlin, en la doble vessant de violí solista i direcció, que interpretarà al costat de Sarah McElravy la Simfonia concertant de W. A. Mozart i peces de Berezovski i Martines, a més de dirigir i interpretar juntament amb l’orquestra la Simfonia núm. 41 “Júpiter” de Mozart(13.05.23). Obrirà l’any 2023 el concert amb l’obra Bolero de Ravel (21.01.23), amb la participació del solista de contrabaix Edicson Ruizque oferiràelConcert per a contrabaixd’E. Oscher, sota la direcció d’Andrés Salado, en un programa de ritme i síncopa que inclou l’Obertura Libertadores de O. Navarro i el Sensemayá de S. Revueltas.

Un altre dels programes destacats i més eclèctics de la temporada és el que dirigirà Xavier Puig i inclourà l’obra El amor brujo de Manuel de Falla i obres de Gerhard, Holmes, Granados i Garcia Lorca dedicades a la música espanyola, amb la participació de la cantaora Joana Jiménez, les castanyoles de Belen Cabanes i les narracions de Jordi Brau (18.03.23). Beethoven, amb la Novena, també hi serà present en una ocasió, com a cloenda de la temporada, sota la direcció de Marzena Diakun (actual titular de l’ORCAM) i amb la participació de l’Orfeó Català (Pablo Larraz, director)i les veus solistes de Maria Hinojosa, Marta Valero, Marc Sala i Josep-Ramon Olivé (27/05/23).

D’altra banda, propostes en gira de la temporada seran elFestival de valsos i danses (17.12.22) dirigit pel nostre titular Xavier Puig, amb la participació de la soprano Sara Bañeras, amb un programa tradicional de valsos i polques; i el concert final de gira de Setmana Santa, que inclourà proposa la cantata Carmina Burana de C. Orff (15.04.23), dirigida també per Puig, amb la participació dels solistes Assumpta Mateu (soprano), Jordi Domènech (contratenor), Toni Marsol (baríton), la percussió de Kai Strobel i una àmplia representació del món coral del país: Cor de Cambra de la Diputació de Girona, Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, Cor Ciutat de Tarragona, Orfeó Manresà, Cor Aglepta, Cor d’homes d’Igualada, Coral Mixta d’Igualada i Orfeó Balaguerí. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet