ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Museu de la Música inaugura la mostra Xavier Carbonell. L'esmalt clivellat i estrena nou espai

21/9/2022 |

 

El Museu de la Música inaugura la mostra Xavier Carbonell. L'esmalt clivellat i estrena nou espai expositiu

La mostra Xavier Carbonell. L'esmalt clivellat presenta un viatge per l’empremta del compositor i musicòleg Xavier Carbonell i Castell (Barcelona, 1952 - Palma, 2022). Estructurat en forma de cinc retaules dissenyats per l'autor que recullen traces del seu recorregut vital, i en diàleg amb una tria de textos i un documental, el trajecte planteja la voluntat constant de traspassar límits i fronteres des de l'escolta, la vida i l'escriptura.

Amb aquesta mostra, el Museu de la Música de Barcelona reobre el remodelat Espai 4, que serà una sala que acollirà exposicions de petit format vinculades a projectes audiovisuals.

A Xavier Carbonell. L'esmalt clivellat, el visitant podrà veure objectes de la col·lecció personal de l'artista en forma de cinc seccions o retaules profans. Aquestes peces emmarquen la projecció del documental L'esmalt clivellat, que el cineasta Doménec Boronat va dedicar al compositor el 2017.

Presentada pòstumament a Palma la primavera passada i per primer cop a la seva ciutat natal en aquesta ocasió, la mostra és un reconeixement a una de les veus més sòlides i singulars de la música actual.

La inauguració de la mostra serà el dimecres 22 de setembre a les 19h amb un concert de la pianista Neus Estarellas -que interpretarà obres de Carbonell- a la Sala de Teclats del Museu de la Música.

L’obra de Carbonell es pot situar dins el marc, de límits imprecisos, de la creació europea i nord-americana dels darrers quaranta anys: un espai definit per un art sonor allunyat dels objectius i dels paràmetres de les avantguardes dels anys seixanta, solcat per autors de diferents àmbits i generacions que han transfigurat l’univers de les músiques recents. Tot i la pertinença de Carbonell a aquest marc multigeneracional i estètic, i la seva proximitat a camins com els de Morton Feldman, Giacinto Scelsi o Gérard Grisey, el seu corpus compositiu es perfila com un unicum tant en el context local com en l’hispànic que ha marcat profundament tota una generació.

Format a Barcelona com a intèrpret i com a compositor, el mestratge de Joan Guinjoan, Corium Aharonian i Luigi Nono acompanya un estudi profund de les fonts històriques i de la iconografia musical des dels pobles prehispànics fins a l’actualitat, així com de les músiques de tradició oral de la mediterrània occidental. Fortament implicat en les lluites llibertàries de la Transició, en un viratge vital decisiu decideix establir-se a Mallorca el 1981 a la recerca d’un desert fecund, d'un punt de recolliment radicalment allunyat dels circuits establerts per poder transcendir i bregar, per treballar i explorar en una empresa única des de la consciència precisa dels límits.

Carbonell ha elaborat un univers personal singular, identificable i evident en l'escolta. Bastida sobre uns eixos constants, la seva música s'entén com a via de contemplació, com un viatge aventurat cap als paisatges de l’ànima i com a centre d’atenció per a transcendir. El temps en suspensió en una sonoritat orgànica, sempre mòbil i canviant, embasta un teixit auster i oscil·lant entre la presència i l'absència: un gest sonor que crea espais ressonants i que enllaça llocs, temps, batecs i traces de vida. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet