ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Museu de la Música de Barcelona commemora el centenari de la mort de Felip Pedrell

24/10/2022 |

 

http://www.revistamusical.cat/el-museu-de-la-musica-de-barcelona-commemora-el-centenari-de-la-mort-de-felip-pedrell-amb-una-exposicio/

Fins al proper 26 de febrer, el nou espai d’exposicions temporals del Museu de la Música acull la mostra “L’empremta de Pedrell”, comissariada per Marc Heilbron, Cristina Álvarez i Ilaria Sartori, amb motiu del centenari del naixement del músic.

L’exposició planteja una reflexió sobre l’actualitat i la vigència de les idees de l’obra de Pedrell, molt influït pels corrents regeneracionistes del seu temps, que creia necessari un impuls i una reforma de la vida cultural espanyola.

Així, Pedrell va ser un dels primers introductors del wagnerisme a la Península Ibèrica, a partir del qual va voler desenvolupar una identitat musical que servís per a la creació d’una escola lírica nacional i, en relació amb aquesta, inspirar-se en les músiques del passat i de la tradició oral. La recerca musicològica, de la qual va ser pioner al nostre país, es va sumar, doncs, a la seva faceta de compositor, en la qual mai no va aconseguir l’èxit desitjat.

L’exposició es titula “L’empremta de Pedrell” per subratllar la influència que va llegar i que es pot reconèixer en una gran quantitat de deixebles, com Granados, Albéniz, Falla, Gerhard, Taltabull, Baltasar Samper, Higini Anglès, Conxita Badia o els fundadors de l’Orfeó Català, Lluís Millet i Amadeu Vives. Així mateix, alguns temes poc estudiats sobre els quals ell va investigar han seguit atraient l’atenció fins als nostres dies, com el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la, la jota de les Terres de l’Ebre (on havia nascut i s’havia format) i la música per a orgue i dels polifonistes ibèrics del segle XVI, entre d’altres.

L’exposició ha comptat amb l’assessorament d’un comitè científic, així com documents i objectes originals cedits per més de vint institucions i col·leccions.

A la commemoració de Pedrell, també s’hi sumarà l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que interpretarà i enregistrarà els seus poemes simfònics Excelsior i I trionfi, sota direcció de Ludovic Morlot i Marta Gardolinska. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet