ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Paul Lewis inicia la interpretació de la integral de les ‘Sonates per a piano' de Schubert al Palau

18/11/2022 |

 

El pianista Paul Lewis inicia el projecte d’interpretar la integral de les ‘Sonates per a piano’ de Franz Schubert en dues temporades consecutives al Palau el proper dilluns.

 

El proper dilluns 21 de novembre (Sala de Concerts, 20 h), el pianista Paul Lewis iniciarà el projecte d’interpretar en dues temporades consecutives la integral de les Sonates per a piano de Franz Schubert. El pianista anglès, un dels màxims exponents en aquest repertori, realitzarà la integral en un total de quatre concerts, dos aquesta temporada i dos la temporada següent. En aquest primer concert, Lewis interpretarà la Sonata per a piano núm. 7 en Mi bemoll Major, D. 568, la núm. 14 en La menor, D.784 i la núm.17 en Re Major, D. 850. Paul Lewis és un dels principals intèrprets del repertori pianístic centreeuropeu, i les seves interpretacions i els enregistraments de Beethoven i Schubert han rebut els elogis de la crítica arreu del món.

 

El segon concert d’aquesta temporada serà el 27 d’abril de 2023, amb la Sonata per a piano núm. 15, en Do major, D. 840, la núm. 13, en La major, D. 664 i la núm.16, en La menor, D. 845. Els dos concerts restants, ja a la temporada 2023-24, estan previstos per als dies 29 de novembre de 2023 i 15 d’abril de 2024.

 

Franz Schubert va viure tan sols trenta-un anys, però va ser capaç de crear un catàleg musical amb més de sis-cents títols. El compositor es trobava molt còmode en la creació de música íntima, amb el piano com a instrument protagonista. El seu catàleg de Sonates és un dels més preuats i difícils de la història. En el seu intent per escriure vint-i-tres sonates, només va arribar a finalitzar-ne onze. I d’aquestes, només tres es van publicar en vida del compositor. En aquest primer concert es podran escoltar tres Sonates “escrites entre els anys 1823 i 1826. La banda sonora de tres anys en la vida de Schubert que conviuen amb moments vitals que van marcar la seva producció”, segons el què explica la musicòloga María José Anglés al programa de mà del concert.

 

Paul Lewis és seguit per nombrosos melòmans d’arreu del mon gràcies a la sinceritat i l’aprofundiment del seu enfocament musical. Ha estat guardonat com a comanador de l’Orde de l’Imperi Britànic pels seus serveis a la música. Apareix habitualment com a solista amb les grans orquestres internacionals. Amb una afinitat natural per Beethoven, va participar al documental en tres parts de la BBC Being Beethoven i va oferir el cicle complet de Concerts a Tanglewood aquest estiu passat, i per tot el món amb formacions com ara la Franz Schubert Filharmonia (al Palau de la Música Catalana, l’octubre de 2021), la Melbourne Symphony, l’Orquestra Sinfónica do Estado de São Paulo i la Royal Flemish Philharmonic; també va ser el primer pianista a tocar el cicle sencer en una sola temporada als BBC Proms, el 2010. A més de molts enregistraments premiats de Beethoven, la seva discografia amb Harmonia Mundi també reflecteix l’aprofundiment del seu enfocament característic en el repertori romàntic, amb compositors com ara Schumann, Mussorgski, Brahms i Liszt. En música de cambra és un assidu al Wigmore Hall, on ha actuat més d’un centenar de vegades. Treballa estretament amb el tenor Mark Padmore en recitals de lied per tot arreu i han enregistrat tres cicles de cançons de Schubert junts. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet