ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els Amics de les Arts seran els convidats especials del Concert de Sant Esteve 2022

2/12/2022 |

 

http://www.revistamusical.cat/els-amics-de-les-arts-seran-els-convidats-especials-del-concert-de-sant-esteve-2022/

Per tercer any consecutiu el Palau de la Música Catalana programa el cicle Nadal al Palau, que aquesta temporada inclou catorze concerts entre l’11 de desembre i el 8 de gener. Una programació extraordinària per a tots els públics amb el desig de fer gaudir en directe de la millor música a l’emblemàtica sala modernista.

El Concert de Sant Esteve, una cita imprescindible de les festes nadalenques, tornarà a reunir de manera presencial tots els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau a l’escenari modernista el proper 26 de desembre, a les 19 hores. Amb una temàtica marcadament nadalenca, i amb el lema “Fer camí”, el concert, concebut amb format televisiu, serà presentat per Carol Rovira i tindrà Els Amics de les Arts com a convidats especials, que juntament amb l’Orfeó Català cantaran per primera vegada davant d’una audiència Vides llunyanes, la nadala que el grup ha llançat recentment i que ha estat enregistrada amb l’Orfeó. El concert torna a incorporar Adrià Aubert com a director escènic i es mostrarà amb les coreografies d’Anna Romaní. Enguany diferents punts de llum a l’escenari guiaran els cors i reforçaran el discurs, l’estètica i les emocions del concert, tant en directe com per televisió.

El concert, el primer Sant Esteve de Pablo Larraz com a director de l’Orfeó, suposarà novament una oportunitat per als cors d’interaccionar entre ells i crear moments especials de connexió entre formacions que habitualment no actuen juntes. Tots els directors i directores de l’Escola Coral: Oriol Castanyer (codirector del Cor Jove), Buia Reixach i Feixes (directora del Cor de Noies), Glòria Coma (directora del Cor Infantil), Glòria Fernàndez (directora del Cor Mitjans) i Mercè Pi (directora del Cor Petits), i Montse Meneses (sotsdirectora de l’Orfeó), Xavier Puig (director del Cor de Cambra) i Júlia Sesé (directora col·laboradora del Cor de Cambra) sortiran a l’escenari i dirigiran les formacions en les diferents actuacions amb l’acompanyament, respectivament, dels pianistes dels cors i de Joan Seguí a l’orgue.

Enguany el concert incorporarà també obres dels artistes residents del Palau. Així, la vetllada s’obrirà amb un tutti, sota la batuta de Larraz, en què s’estrenarà la suite de nadales I va arribar Janus de Jordi Domènech, encarregada per a l’ocasió, basada en nadales tradicionals, algunes poc habituals, que inclou el poema Adorm l’afany, encarregat a Eduard Escoffet, poeta convidat de la temporada. De Ferran Cruixent, compositor convidat de la temporada, el Cor de Cambra interpretarà Advent.

Com és habitual, hi ha haurà una presència destacada de compositors catalans. D’una banda, es commemorarà el centenari del naixement de Manuel Oltra i per fer-ho s’ha encarregat a Andreu Diport un nou arranjament d’algunes de les nadales d’Oltra fusionades amb la Cantata de Noël de Honneger. També de Diport s’estrenarà l’arranjament de Laudate Dominum d’Arthur Honegger, que cantaran tots els cors junts al final del concert. L’Escola Coral estrenarà un arranjament del Dimoni escuat de Daniel Alegret, membre d’Els Amics de les Arts, mentre que el Cor Jove cantarà Glòria de Josep Ollé, un arranjament sobre un poema de Pons Ponç.

Com a expressió del lema “Fer camí”, en diversos moments es mostrarà que a vegades els camins són durs i amargs. Així, el concert inclourà espai per a la introspecció i la reflexió amb cançons com ara Wiegala d’Ilse Weber, interpretada per veus femenines de l’Orfeó i de l’Escola Coral, una peça arranjada també per Domènech, i que suposa un homenatge als presoners que viuen en camps de concentració. També hi haurà una mirada al context internacional, i com a record de les víctimes de la cruenta guerra d’Ucraïna, s’ha encarregat un arranjament a Bernardo Latini sobre la cançó tradicional ucraïnesa Shchedryck.

També en clau internacional, l’Orfeó Català cantarà The music of stillness d’Elaine Hagenberg sobre un poema de Sara Teas; el Cor Infantil i German de la Riva interpretaran Praise his holly name de Keith Hampton, mentre que el Cor de Cambra oferirà una original versió del Fum, fum, fum en anglès arranjada per Howard Helvey.

El concert es clourà un any més amb El cant de la Senyera, l’himne de l’Orfeó Català amb tots els cors reunits a l’escenari i amb el públic participant del cant final.

Com ja és habitual i per arribar al màxim nombre de llars possible en una data tan assenyalada, la vetllada es retransmetrà en directe per www.palaudigital.cat, per TV3 i també per Catalunya Ràdio i Catalunya Música.

Nadal al Palau

El cicle començarà el diumenge 11 de desembre (17.30 h) amb l’Orquestra del Bach Collegium Barcelona, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, la soprano María Espada i els guanyadors de la Salvat Beca Bach 2023: Maëlys Robinne (soprano), Gabriella Noble (mezzosoprano), Joan Francesc Folqué (tenor) iTimothy Edlin (baix). Plegats oferiran un concert de música sacra amb dos grans mestres del Barroc, com són Händel, amb els brillants salms Laudate pueri Dominum, i J. S. Bach, amb la Cantata BWV 61, per al primer diumenge d’Advent, i la Cantata BWV 147, un serè cant de goig per l’arribada de Crist.

El dijous 15 de desembre (20 h), el contratenor Franco Fagioli tornarà al Palau, en aquesta ocasió per dirigir El Messies de Händel, l’oratori més tradicional de les festes nadalenques, a càrrec de l’Orchestre de l’Opéra Royal de Versalles i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (Xavier Puig, director), amb els solistes vocals Marie Lys (soprano), Margherita Maria Sala (contralt), Pablo Bemsch (tenor) i Alex Rosen (baix). Un concert que es repetirà els dies 17 i 18 de desembre a la Chapelle Royal de Versalles, en una nova sortida del Cor de Cambra, fruit de l’estratègia d’internacionalització dels cors.

El dimecres 21 de desembre (20 h), Philippe Herreweghe i les seves formacions Collegium Vocale Gent i Orchestre des Champs Élysées oferiran la Missa solemnis, en Re major, op. 123 de Beethoven, una obra composta gairebé en paral·lel amb la Novena Simfonia i en la qual el genial compositor alemany evoca les preocupacions humanes i el dolor al món. Intervindran en aquest concert (que també correspon al cicle Palau 100) un quartet solista vocal de luxe format per Eleonore Lyons (soprano), Eva Zaïzick (contralt), Ilker Arcayürek (tenor) i Thomas Bauer (baix-baríton). Cal recordar que aquest concert està dedicat a la commemoració del vint-i-cinquè aniversari de la declaració del Palau i de l’Hospital de Sant Pau com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Com és habitual, l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) esdevindrà la formació de referència de la programació més popular i familiar de Nadal al Palau. El dissabte 17 de desembre oferirà el tradicional Festival de valsos i danses amb composicions de la família Strauss, sota la direcció de Xavier Puig i amb la soprano Sara Bañeras. El diumenge 18 (17.30 h) i el dilluns 19 de desembre (20 h), així com el diumenge 8 de gener (12 h), Rubén Gimeno dirigirà el nou concert de Bandes sonores de John Williams, amb els temes de Superman, E.T., Salvem el soldat Ryan, Hook, La llista de Schindler i Star Wars, entre d’altres. Un espectacle musical amb narracions de l’actor de doblatge Salvador Vidal i imatges de les pel·lícules. Rubén Gimeno també dirigirà una selecció d’El trencanous de Txaikovski amb la Companyia Borja Ytuquepintas, que il·lustrarà en directe i amb sorra la història del valent soldat de joguina projectada en pantalla gegant, i narracions de l’actor de doblatge Luis Posada; serà el dia de Nadal, diumenge 25 de desembre (19 h), el dia de Reis, divendres 6 de gener (18 h) i, l’endemà, dissabte 7 de gener (18 h). Finalment, l’orquestra vallesana, dirigida per Oliver Díaz, i amb la soprano Marga Cloquell, oferirà el Concert d’Any Nou, amb valsos i polques de la família Strauss, una vetllada plena d’humor, enginy i optimisme, el diumenge 1 de gener (21 h), el dilluns 2 de gener (18 h) i el dissabte 7 de gener (21 h).

Enguany i per primera vegada s’ofereixen Abonaments de Nadal a la carta a partir de tres funcions amb un 30% de descompte.

Concerts Familiars al Palau

Els més petits també podran gaudir de la màgia del Palau de la Música durant les dates nadalenques dins la programació de Concerts Familiars al Palau. El dissabte 10 i el diumenge 11 de desembre (Petit Palau, 11 i 12.30 h), els més menuts (de 0 a 5 anys) podran conèixer i descobrir cançons, jocs i dites de tradició anglesa i alhora gaudir del repertori tradicional català des d’una visió musical moderna i eclèctica amb Twinkle, twinkle, Baby’s star, un concert-espectacle de format acústic i de molta proximitat amb els intèrprets. El 27 de desembre i el 2 de gener hi ha programades dues sessions de Visitem i experimentem el Palau, un recorregut guiat per l’edifici que culmina amb una activitat plàstica experimental amb alguna de les tècniques artístiques que s’hauran observat durant el recorregut. A més, el dijous 29 i el divendres 30 de desembre (Petit Palau, 11 i 12.30 h), podran gaudir de la nova producció d’aquesta temporada, BaBeBra & Mozart, un concert preciosista i alhora trepidant de format acústic com a homenatge a la música clàssica centreeuropea: Mozart, Bach, Beethoven i Brahms, entre d’altres, i noves versions d’estètiques modernes perquè petits i grans gaudeixin d’una proposta de molta proximitat escènica i amb una gran sensibilitat artística.

I també…

Es pot gaudir del Palau de la Música amb visites arquitectòniques guiades i lliures, i aquest mes de desembre amb la visita combinada Palau-Sant Pau, amb motiu del 25è aniversari de la declaració com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, que permet visitar els dos monuments a un preu de promoció de 19 €.

El Palau ofereix també Tocata i fuga, l’escape room que convida a voltar per tot el recinte modernista cercant uns plànols; una aventura trepidant de 90 minuts per aconseguir el cobejat document resolent els diferents enigmes que es plantegen en una història que ens connecta amb els orígens fundacionals del Palau i l’Orfeó. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet