ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

‘El cant de la Sibil·la', la vigília de Nadal a l'església dels Turers de Banyoles

21/12/2022 |

 

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2233031-el-cant-de-la-sibil-la-la-vigilia-de-nadal-a-l-esglesia-dels-turers-de-banyoles.html

Cor de Teatre interpretarà la llegendària peça medieval utilitzant un text de Sant Andreu del Torn
No es té constància que s’hagi cantat mai a la ciutat.

Dis­sabte, vigília de Nadal, l’església de Santa Maria dels Turers de Banyo­les viurà un esde­ve­ni­ment musi­cal de pri­mer ordre, com és la inter­pre­tació d’El cant de la Sibil·la, la lle­gendària peça d’ori­gen medi­e­val en què una figura pagana anun­cia la fi del món. Fins que al segle XVI el Con­cili de Trento la va excloure, era habi­tual can­tar-la durant la missa del gall. Des d’ales­ho­res la tra­dició s’ha man­tin­gut en molt pocs llocs, com ara a Mallorca i l’Alguer. És pos­si­ble que s’hagués can­tat a Banyo­les, però com que no n’hi ha constància, l’actu­ació de dis­sabte es con­si­dera una estrena històrica a la ciu­tat. El text que es farà sevir pro­ce­deix de Sant Andreu del Torn (actu­al­ment, terme de Sant Fer­riol) i es cal­cula que data del segle XIII o XIV. El va des­co­brir casu­al­ment mossèn Lluís Cons­tans a la dècada del 1940: el per­gamí on hi havia les estro­fes l’havien reu­ti­lit­zat per enqua­der­nar un lli­bre. El per­gamí no se sap on és, però se n’han con­ser­vat unes foto­gra­fies.

La inter­pre­tació anirà a càrrec d’un cor (Sara Costa, Nuri Hernández, Ànnia Pons, Sara Gómez, David Costa i Aleix Fernàndez) i la solista Rosa Vila­nova, en el paper de Sibil·la. Les veus esta­ran acom­pa­nya­des d’un vio­lon­cel bar­roc que tocarà Daniel Regincós. La direcció musi­cal és de David Costa i la dra­matúrgia i els movi­ments escènics, de Jordi Roca i Rovira.

Costa i Roca i el pre­si­dent de Joven­tuts Musi­cals de Banyo­les, Rafel Jua­nola, i el regi­dor de Cul­tura, Miquel Cuenca, van pre­sen­tar ahir l’actu­ació. No serà una actu­ació aïllada, sinó que es té la intenció de con­ver­tir-la en un esde­ve­ni­ment habi­tual de les fes­tes de Nadal a la ciu­tat.

El pro­grama

L’acte, que és gratuït, començarà a les 19.15 h i, a més d’El cant de la Sibil·la, el Cor de Tea­tre ofe­rirà dues peces del Lli­bre Ver­mell de Mont­ser­rat i d’un himne pro­ces­si­o­nal d’advent extret d’un manus­crit de la Bibli­o­teca Naci­o­nal de París. 

RAMON ESTÉBAN
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet