ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La soprano Yewon Han guanya la 60ª edició del Tenor Viñas

27/1/2023 |

 

El Concurs Internacional Tenor Viñas, una de les competicions més importants del món per a joves talents lírics, ha proclamat a Yewon Han com a guanyadora del Primer Premi de la 60ª edició del certamen l’any que es compleixen sis dècades des de la seva primera edició. La soprano sudcoreana, de 24 anys, ja va participar en l'edició de l’any passat, aconseguint el Premi Extraordinari "Mercedes Viñas" –ofert per la Sra. Teresa Vilardell– i la bossa d'estudis Internationale OpernWerkstatt.

Han es va graduar a l'Escola Superior de Música a l’Universitat Nacional de Seúl el 2021 i, després, va cursar un programa per a joves artistes de l'Òpera Nacional de Corea. Actualment, es troba completant la seva formació a l'Òpera de Zurich. En la seva trajectòria musical ha interpretat papers com Amahl (Opera Amahl and the Night Visitors, de Gian Carlo Menotti al Sejong Center de Seúl), Lauretta (Opera Gianni Schicchi al Gran Teatre de Seúl) o Papagena (Opera Die Zauberflöte al centre artístic d'Incheon).

El primer premi l'ofereix la Fundació Puig i la Fundació Gran Teatre del Liceu i té una dotació de 25.000 €. A més, contempla un contracte de la Fundació Gran Teatre del Liceu per a les pròximes temporades.

El segon premi, de 15.000€ i ofert pel grup Amics del Concurs Tenor Viñas, ha estat per a la soprano ucraïnesa de 33 anys Yulia Merkudinova, mentre que el tercer “Maria Esperança Salvans Piera”, de 11.000€ i ofert per la Sra. Cristina Bertran Salvans, ha estat per a la soprano alemanya Ann-Kathrin Niemczyk (23 anys).

El quart premi de 8.000, ofert per Verse, el Reial Cercle Artístic de Barcelona i in memoriam de Javier Villavecchia i Marta Obregón, ofert per Villasa S.L. ha sigut per el tenor d’Estats Units Anthony Ciaramitaro (31 anys), el cinquè, de 7.000€ i ofert pel grup Amics del Concurs Tenor Viñas, per a la soprano russa Julia Muzychenko (28 anys) i, finalment, el sisè de 6.000€ ofert pel grup Amics del Concurs Tenor Viñas, el Sr. Joaquim Zamacois i la Sra. Patricia Malet l’ha guanyat Erika Baikoff, soprano de 28 anys nascuda a Estats Units.

Tots ells estaven entre els 17 finalistes procedents d'11 països diferents –sent Corea del Sud, els Estats Units i Alemanya els més representats amb 3 cantants cadascun– que han actuat aquest divendres a la prova final del certamen, que ha tingut lloc al Gran Teatre del Liceu.

Una vegada han conclòs les actuacions, el jurat ha fet la deliberació i ha anunciat el nom dels guanyadors en un veredicte que també s'ha pogut seguir per streaming a través de la plataforma Liceu+. Immediatament després de l’actuació dels cantants finalistes la soprano Sumi Jo, guanyadora del concurs al 1985 ha ofert un recital, acompanyada al piano per Rodrigo de Vera.

Un jurat internacional i de gran reputació
El jurat internacional ha estat presidit pel director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar i integrat pels directors artístics dels teatres coorganitzadors i grans personalitats del món de la lírica:

· June Anderson, soprano i guanyadora d'un premi Grammy
· Julien Benhamou, Consultor Artístic, Director de Càsting del Festival d'Aix-en-Provence.
· Alessandro Galoppini, Director de Càsting del Teatro alla Scala, Milà.
· Paul Hopper, Assistent de l'Administrador Artístic del Metropolitan Opera House, Nova York.
· Peter Mario Katona, Director de Càsting de la Royal Opera House Covent Garden de Londres.
· Joan Matabosch, Director Artístic del Teatre Real de Madrid.
· Pål Moe, Assessor de càsting del Glyndebourne Festival Opera, de la Berliner Philharmoniker i de The Norwegian National Opera.
· Christian Schirm, Director Artístic de l’Académie de l’Opéra National de Paris.
· Christoph Seuferle, Director de la Deutsche Oper Berlín.

Toby Spence, tenor i guanyador del premi Cantant de l'any de la Royal Philharmonic Society 2011.

El jurat del Concurs Tenor Viñas sempre s’ha caracteritzat per la seva gran reputació dins del món de la lírica i per l'exigència en la valoració de les veus dels concursants al llarg dels seus 60 anys d'història i que ha tingut el privilegi de comptar amb grans personalitats de la lírica com Renata Tebaldi, Victoria de los Ángeles, Giulietta Simionato, Franco Corelli, Guiseppe di Stefano, Joan Sutherland, Virginia Zeani, Magda Olivero, Carlo Bergonzi, Renata Scotto, Elena Obraztsova, Fioranza Cossotto, José van Dam, Siegfried Jerusalem o Raina Kabaivanska, entre d’altres. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet