ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Les compositores catalanes són només un 1,7% a les programacions de música clàssica

2/2/2023 |

 

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2249303-les-compositores-catalanes-son-nomes-un-1-7-a-les-programacions-de-musica-classica.html

Així ho indica un estudi de l’Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica corresponent a l’any 2021.

L’Asso­ci­ació Cata­lana d’Intèrprets de Música Clàssica ( ACIMC ) ha pre­sen­tat aquest dime­cres a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) l’informe ‘La situ­ació de la música clàssica a Cata­lu­nya el 2021’. L’enti­tat ha conclòs que cal cor­re­gir el “biaix de gènere” en les pro­gra­ma­ci­ons de clàssica en aler­tar que la presència de com­po­si­to­res cata­la­nes va ser el 2021 de l’1,7%. Han dema­nat impul­sar polítiques de rec­ti­fi­cació, espe­ci­al­ment en l’auto­ria, per fomen­tar la cre­ació de noves peces per part de com­po­si­to­res. Segons l’estudi, només un 0,5% de les obres inter­pre­ta­des en les pro­gra­ma­ci­ons el 2021 tenien una auto­ria feme­nina. Pel que fa a la pro­gra­mació d’autors con­tem­po­ra­nis, només un 11,4% eren dones.

L’informe de l’ACIMC, ela­bo­rat per dues pro­fes­so­res de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB), les doc­to­res Arlinda Gar­cia i Magda Polo, amb con­clu­si­ons del doc­tor i pre­si­dent de l’enti­tat, el doc­tor Lluís Rodríguez, també ana­litza la tes­ti­mo­ni­a­li­tat que patei­xen deter­mi­nats intèrprets.

Així, segons l’estudi, la majo­ria d’intèrprets rea­lit­zen pocs con­certs. D’un total de 1.022 intèrprets i for­ma­ci­ons, 600 (el 58,7%) rea­lit­zen un únic con­cert a l’any. El 29,5% rea­lit­zen de 2 a 4 con­certs l’any i només 31 intèrprets i for­ma­ci­ons (el 3%) ofe­rei­xen més de 10 con­certs l’any. Amb tot, a més de 800 com­po­si­tors (el 51,2%) se’ls inter­preta una obra a l’any. Per això, l’enti­tat creu que cal afa­vo­rir la cre­ació de car­re­res con­certísti­ques a través de cir­cuits esta­blerts i impul­sar una ofi­cina de desen­vo­lu­pa­ment artístic.

Pel que fa al finançament públic, s’ha ana­lit­zat només les apor­ta­ci­ons de la Gene­ra­li­tat i les Dipu­ta­ci­ons, con­si­de­ren que s’han de poten­ciar els ajuts direc­tes als musics, revi­sar els ajuts múlti­ples i ava­luar el retorn real dels ajuts rein­te­gra­bles. Han expli­cat que el 2021 els ajuts de l’Ins­ti­tut Català de les Empre­ses Cul­tu­rals (ICEC) en música clàssica es van des­ti­nar el 20,1% a una enti­tat i 5 enti­tats es van repar­tir el 49,6% de les sub­ven­ci­ons.

Han deta­llat que les enti­tats que han rebut més sub­ven­ci­ons en música clàssica per part de l’ICEC han estat l’Orques­tra Simfònica del Vallès, el Fes­ti­val Cas­tell de Pera­lada, l’Iber­ca­mera, la Franz Schu­bert Fil­har­mo­nia i el Fes­ti­val de Tor­ro­e­lla de Montgrí. També han expli­cat que cal incre­men­tar el pres­su­post des­ti­nat a públics i a mer­cats. Han dit que l’admi­nis­tració pública només ha des­ti­nat un 0,44% dels fons per la música clàssica a pro­mo­ci­o­nar entre el públic aquest tipus d’art.

L’informe que radi­o­gra­fia l’estat de la música clàssica a Cata­lu­nya l’any 2021 també deta­lla que 7 de cada 10 equi­pa­ments dedi­cats a la música clàssica són a la demar­cació de Bar­ce­lona i el 0,6% a la de Ponent. Els fes­ti­vals estan més dis­per­sats i el 40,1% .són a Ponent, el 29,9% a la demar­cació de Bar­ce­lona, el 24,8% a les Comar­ques Giro­ni­nes i el 5,1 al Camp de Tar­ra­gona.

La major part dels con­certs es rea­lit­zen al vol­tant de la cele­bració de Santa Cecília, però també durant la Set­mana Santa i en els fes­ti­vals d’estiu. Els períodes més pro­gra­mats segons el com­po­si­tor són la Romàntica i el Segle XX i entre els 20 com­po­si­tors més pro­gra­mats només hi ha 3 noms cata­lans.

Wolf­gang Ama­deus Mozart, Johann Sebas­tian Bach i Ludwig van Beet­ho­veen han estat els com­po­si­tors més pro­gra­mats. Joan Manén, en la com­me­mo­ració dels 50 anys de la mort, Edu­ard Tolrà i Robert Ger­hard per l’any Ger­hard són els com­po­si­tors cata­lans de música clàssica més pro­gra­mats el 2021. La com­po­si­tora més pro­gra­mada ha estat Clara Wieck, amb 12 actu­a­ci­ons, i la com­po­si­tora cata­lana més pro­gra­mada Mari­ona Vila amb 4 actu­a­ci­ons. 


El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet