ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona presenten el tercer curs de direcció per a

11/2/2023 |

 

El curs es durà a terme entre el 3 i el 7 de juliol i comptarà amb la direcció de José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona. El professor convidat d'aquesta edició serà el mestre i compositor Salvador Brotons.

Després de l’èxit de les darreres edicions, L’Auditori de Barcelona i la Banda Municipal de Barcelona, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals, obren la convocatòria del Tercer Curs de Direcció per a Banda de L’Auditori de Barcelona. Dirigit per José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona, el curs es desenvoluparà entre el 3 i el 7 de juliol.

Amb aquesta formació L’Auditori de Barcelona i la Banda volen contribuir a l’enriquiment de talents dintre del món de la direcció bandística a través d’una formació teòrica i pràctica. Els alumnes treballaran el repertori amb la Banda Municipal de Barcelona i veuran aspectes com l'estudi de la gestualitat, l'anàlisi i tècnica d'estudi de partitures, la planificació d'assajos, el repte dels directors d'aconseguir l'afinació, així com aspectes tan necessaris tenint en compte la realitat de les bandes de música com ara la programació en una banda amateur, la motivació i evolució de les formacions.

Amb el mestre Pascual-Vilaplana al capdavant, el curs permetrà que els directors de banda aprofundeixin en aspectes tècnics i obtinguin una visió de context de les bandes de música, tant des del punt de vista del repertori original per aquesta formació com des de l’òptica de la seva singularitat com a grup orquestral.

El director convidat de la present edició serà Salvador Brotons, que té una prolongada relació amb la Banda Municipal. Amb ell, l’alumnat del curs treballarà l’obra Cerimonial, escrita pel mateix Brotons.

El darrer dia del curs, el divendres 7 de juliol, es dedicarà a la preparació del concert de cloenda, on els alumnes de la modalitat actius dirigiran la Banda Municipal de Barcelona amb les peces que han treballat durant la setmana. El concert es realitzarà a la Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori de Barcelona i serà d’accés gratuït amb invitació.

Dues modalitats d'inscripció

S’acceptaran un màxim de 10 alumnes actius i també es permetrà que assisteixin alumnes oients, que formaran part de les classes teòriques i com a espectadors a les classes pràctiques. Les classes es desenvoluparan durant el matí i la tarda.

Els interessats en conèixer més sobre el Curs de Direcció de banda a L'Auditori poden escriure a cursdirecciobandes@gmail.com.

José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona

Director titular de la Banda Municipal de Barcelona des de 2018 i de la Banda Municipal de Bilbao des de 2015. Alumne de direcció de mestres com ara Jan Cober, Eugène Corporon, Karl Österreicher i Hans Graf, ha dirigit diverses formacions simfòniques a Alemanya, Colòmbia, Eslovènia, Espanya, França, Països Baixos, Cuba, Itàlia, Portugal, Romania, Suïssa, Uruguay i USA, com ara Banda Nacional Juvenil d’Holanda, Banda Nacional Juvenil de Colòmbia, SAF Armed Forces Band de Ljubljana, Bandes Municipals de Buenos Aires, Montevideo, A Coruña, Alacant, Madrid, Santa Cruz de Tenerife, Santiago de Compostela, Vitòria... Orquestra Simfònica de Bilbao, O. S. de Múrcia, O. S. de Castella Lleó, O. Filharmònica de Gran Canària...

Ha enregistrat més de trenta CD’s com a director i ha treballat amb solistes internacionals com ara Sergei Nakariakov, Pacho Flores, Jorgen van Rijen, Elisabete Matos, Albert Guinovart, Sergio Carolino o Estrella Morente, entre d’altres.

És guanyador dels Concursos Internacionals de Direcció del WMC de Kerkrade (Països Baixos, 1997) y de la EBBA a Birmingham (Anglaterra, 2000).

Des de 2010 és principal director convidat de la Banda Simfònica Portuguesa d’Oporto.

Salvador Brotons, professor i compositor convidat

Com a compositor ha escrit més de 150 obres, majoritàriament orquestrals i de cambra, i ha guanyat diversos guardons, entre ells el Premio Orquesta Nacional de España (1977), el premi Jove d’Or (1980), el Premi Ciutat de Barcelona (1983 i 1986), el Southeastern Composers League Award (1986), The Madison University Flute Choir Composition Award (1987) i el Premi Reina Sofia de Composició (1991). Un bon nombre de les seves obres han estat editades i també enregistrades en diversos CD, tant a Europa com als Estats Units.

Al nostre país ha estat director titular de l’Orquestra Simfònica de Balears “Ciutat de Palma” (1997-2001 i 2009-2013), l’Orquestra Simfònica del Vallès (1997-2002) i la Banda Municipal de Barcelona (2007-2018). Des de l’any 1991 dirigeix la Vancouver Symphony (Estats Units) i, actualment, és també el principal director convidat de la Banda Municipal de Barcelona. Com a convidat ha dirigit diverses orquestres a Israel, Alemanya, Xina, Bèlgica, Corea, França, Itàlia, Mèxic, els Estats Units i al nostre país. A més, compagina una intensa agenda com a director d’orquestra amb la composició d’un bon nombre d’encàrrecs d’obres de tot gènere. És professor de direcció d’orquestra i composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC).

El 2020 ha estat distingit amb el Clark County Arts Commission Lifetime Achievement Award pels seus anys al servei de la comunitat artística de SW Washington.

Pianista i compositor format al Conservatori Superior de València, on treballa com a docent en l’actualitat. La seua tasca com a compositor li ha donat un important prestigi internacional tot estrenant encàrrecs a la Saint Thomas University de Minnesota, la Philarmonic Winds de Singapur, la Hong Kong Band Directors Association, la Southeastern Conference Band Directors Association, l’Institut Valencià de la Música, el Certamen Internacional “Vila d’Altea” o el Certamen Internacional de Bandes de València. És guanyador del Concurs de Composició de Música per a Banda de Corciano (Italia) en les edicions de 2006 amb Preludio al Alba i en 2009 amb La Dama Centinela.

Ha treballat com a director de diverses bandes valencianes com ara Alborache, Chiva, Bétera o Villar del Arzobispo. El 2016 fou director convidat de la Banda Municipal de Barcelona. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet