ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori de Girona presenta 'Auditori Obert', projecte social i educatiu

23/2/2023 |

 

L’Auditori de Girona presenta el projecte social i educatiu Auditori Obert, que inclou una dotzena d’iniciatives per tal d’ampliar la base social de la música a Girona, obrir encara més l’equipament a la ciutat i, especialment, facilitar l’accés universal a la cultura. Es tracta d’un projecte en creixement que inclou propostes com el Canta Gran!, els concerts per a les escoles, l’Espai Calma, un sistema de comunicació per a persones amb discapacitat auditiva o un servei de cangur durant alguns dels concerts, entre d’altres.

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el director de la Fundació Auditori Palau de Congressos, David Ibáñez, han presentat avui en roda de premsa el projecte. “Amb vocació de servei públic, i en constant vinculació i cooperació amb els principals agents de l’entorn, l’Auditori de Girona ha posat en marxa una sèrie de propostes per millorar l’accessibilitat de la música -i per extensió, la cultura- al conjunt de la ciutadania. Sota el paraigua d’“Auditori Obert” s’hi engloben accions diverses dirigides a diferents públics, amb l’objectiu de fomentar i ampliar la base social de la música a la ciutat. Així, s’hi troben iniciatives per a la gent gran, per als escolars, per a persones amb discapacitat auditiva, per a persones en situació de vulnerabilitat, o activitats formatives, entre d’altres”, ha afirmat el vicealcalde. Segons el director de la Fundació Auditori Palau de Congressos, David Ibáñez, “aquesta és una de les tres línies estratègiques de l’Auditori de Girona, un projecte viu que permanentment vol seguir sumant complicitats en aquest sentit.”

Una de les activitats que s’està duent a terme durant aquesta temporada, dins la vessant social de l’Auditori de Girona, és Canta Gran!, un projecte que es desenvolupa enguany per primera vegada a la ciutat, i en col·laboració amb el Departament de Promoció de les Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona, el Servei Educatiu de l’Auditori de Barcelona, i l’Ajuntament de Girona. Es tracta d’una proposta musical i pedagògica en què es treballen els aspectes fonamentals per la consecució d’un envelliment actiu. Cantar, i cantar en grup, aporta beneficis tant físics com psicològics en l’ésser humà: és una eina de participació social, de millora i/o manteniment de la salut i de desenvolupament personal gràcies a la pràctica d’una activitat artística. En aquesta temporada, hi participen 160 persones d’entre 60 i 85 anys d’arreu de les comarques gironines, amb l’únic requisit que tinguin ganes de cantar (no fa falta formació musical prèvia). Després de tres assajos, oferiran un concert amb el repertori treballat, que tindrà lloc el pròxim diumenge 26 de febrer a les 18 h a la Sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona. L’actuació comptarà amb la direcció de Montse Meneses i la participació de la cantant solista Carme Canela, a més de l’acompanyament d’una formació de músics professionals.

En aquest sentit, també formen part de l’Auditori Obert els Concerts comunitaris. Es tracta de projectes que impliquen la participació d’artistes aficionats i de col·lectius no professionals, que treballen al costat de destacats músics en un projecte específic que forma part de la programació de l’Auditori de Girona.
La Novena de Beethoven participativa i El Messies Participatiu, són alguns d’aquest concerts que s’han dut a terme darrerament.

L’àmbit social també compta amb les sessions matinals Un matí d’orquestra, dirigides a col·lectius en situació de risc d’exclusió social, i molt especialment a persones amb trastorn mental i els seus cuidadors, per poder participar activament en la comprensió i gaudir del poder de la música. Durant la temporada 2023, aquest projecte es duu a terme gràcies a la implicació de la GIO Symphonia i Apropa Cultura, amb dues sessions els dies 12 i 13 d’abril. També, a través del programa socioeducatiu Apropa Cultura, l’Auditori de Girona posa a l’abast dels centres, serveis socials i entitats que treballen amb persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat, entrades dels concerts de la programació estable i també dels concerts escolars. Durant el 2022, 276 persones de diferents col·lectius han assistit a algun dels concerts mitjançant aquest programa. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet