ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Viatge immersiu al Bolero de Ravel

2/3/2023 |

 

La directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán; el director general del Gran Teatre del Liceu, Valentí Oviedo; el guionista i director artístic del projecte, Igor Cortadellas, i el director de l’Orquestra Simfònica del Liceu, Josep Pons, han presentat aquest dijous El Bolero de Ravel, un viatge virtual al cor de l’orquestra que segueix els passos del multipremiat Symphony després de l’èxit obtingut de públic i crítica.

Aquesta nova experiència de realitat virtual impulsada per la Fundació ”la Caixa” recrea la totalitat del Bolero, el clàssic de Maurice Ravel, que aquesta vegada és interpretat per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigida pel mestre Josep Pons, en una nova creació artística del realitzador i músic Igor Cortadellas. Com en el cas de Symphony i gràcies a la tecnologia de realitat virtual, els espectadors podran situar-se en mig d’una orquestra simfònica per deixar-se endur per l’hipnòtic compàs d’aquesta peça clàssica del compositor francès.

Amb l’objectiu de continuar contribuint a la divulgació de la música clàssica i evidenciar el poder emocional que desperta, El Bolero de Ravel aspira a seduir tota mena de públics, també els que ja són coneixedors de la música clàssica. S’estrena a CaixaForum Barcelona, on el projecte compartirà amb Symphony, en diferents sessions i horaris, l’espai que el centre dedica exclusivament a las experiències immersives.

Més de 150 persones, entre músics i personal tècnic, han fet possible aquesta experiència, que torna a apostar per la realitat virtual com la millor forma de transmetre la vibració de l’orquestra des de dins. De nou, la tecnologia més puntera ha facilitat el que altrament no seria possible: «seure» al costat dels músics i veure en primer pla el pizzicato inicial dels violoncels, sentir la respiració dels trompistes i gaudir de tota la galeria d’instruments que es van succeint i que van prenent protagonisme en aquesta peça magistral de Ravel.

Experiència immersiva en dos temps

Aquesta experiència immersiva té una durada aproximada de quaranta minuts, repartits en dos temps. Comença amb la projecció d’una pel·lícula panoràmica i segueix fent un salt a la realitat virtual que permet veure en 360 graus l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la batuta del mestre Pons. La primera part comença amb una pel·lícula panoràmica d’uns 9 minuts de durada que aporta les claus per apropar-se a l’orquestra en general i a aquesta peça musical en particular. Ho fa a través d’imatges suggeridores preses de la naturalesa i dels balls protagonitzats per un estol d’estornells, i també d’altres imatges de Josep Pons i dels músics de l’orquestra, que transmeten les seves sensacions amb genialitat i passió. A la segona part, de realitat virtual i de 16 minuts, els espectadors es posaran les ulleres i es trobaran al bell mig de l’orquestra, convertits en testimonis en primer pla de cada un dels moviments i del crescendo tímbric d’aquesta obra, que és considerada un homenatge a l’orquestra en si mateixa.

La vivència ofereix al públic una escolta emocionalment activa: gràcies als canvis de posició de la càmera de 360 graus dins de l’orquestra, els espectadors escoltaran i sentiran la música d’una manera nova i experimentaran de primera mà les diferents famílies d’instruments. Aquest experiment musical els permetrà girar el cap d’un costat a l’altre i de dalt a baix per adquirir noves vistes, sons i perspectives de l’orquestra simfònica i els seus instrumentistes.

El projecte El Bolero de Ravel és una experiència de tipus pedagògic, cultural i lúdic pensada per a tots els públics a partir dels 8 anys i que no inclou moviment físic per part de l’usuari, ja que té com a objectiu principal fomentar l’escolta de la música. A causa de la mateixa tecnologia VR i a tall de recomanació, hi ha algunes restriccions, com ara la participació dels menors de 8 anys i de les persones amb epilèpsia o amb vertígens, entre d’altres.

Tecnologia al servei de la creativitat
La idea original pel projecte va sorgir després de l’èxit de Symphony i després de constatar que una majoria aclaparadora del públic volia sumar més minuts a aquesta experiència, ja que en el 90 % dels casos s’havia fet curta, tot i una durada més llarga de l’habitual en aquest format. Ara, la Fundació ”la Caixa”, a través del seu Departament de Música i Projectes Digitals, torna a proposar al públic una nova experiència immersiva a través d’un dels exponents musicals del segle xx per arribar a la màxima quantitat possible de públic.

Sota la direcció d’Igor Cortadellas i el seu equip, l’Igor Studio, la filmació d’aquesta pel·lícula s’ha tornat a portar a terme per mitjà del prototipus de càmera de 360 graus que es va desenvolupar per crear Symphony. Aquesta càmera Meta One ha permès gravar escenes amb poca llum i amb un rang dinàmic més gran que qualsevol altra càmera de 360 graus existent perquè és molt lleugera i de mida més reduïda en comparació de la resta. D’aquesta manera, s’ha aconseguit un enregistrament més proper i íntim de l’orquestra, els músics de la qual han tocat de memòria, prescindint dels habituals faristols.

La gravació de so per a El Bolero de Ravel s’ha fet amb l’última tecnologia. S’ha utilitzat l’àudio en xarxa amb la finalitat de reduir al mínim les longituds de cablatge. Un sol cable va transportar un total de 84 canals d’àudio a 96 kHz i 24 bits. Per a la configuració del micròfon es van utilitzar tècniques d’enregistrament en 3D d’última generació. Tots els grups instrumentals van ser meticulosament gravats amb una mescla de micròfons digitals d’alta qualitat i també de tipus analògic per recrear tots els matisos de l’orquestra i generar una experiència en 360º que acompanya la mirada dels espectadors. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet