ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Morlot dirigeix la Segona de Brahms a Vic i a Girona en la seva primera visita fora de Barcelona

3/3/2023 |

 

Els concerts del cap de setmana sumen l'incentiu del violoncel·lista Nicolas Altstaedt, artista convidat de la temporada, que actuarà com a solista i director en el Concert per a violoncel en Do de Haydn.

El director titular de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Ludovic Morlot, encara aquest cap de setmana la seva primera visita al territori amb dos concerts programats a L'Atlàntida de Vic (dissabte 4 de març, a les 20 hores, Sala 1 Ramon Montanyà) i a l'Auditori de Girona (diumenge 5 de març, a les 19 hores, Sala Montsalvatge), respectivament. Per a l'ocasió, Morlot ha articulat un programa que posa en valor el patrimoni musical català atès que s'obre amb el poema simfònic Trionfo della fama del compositor tortosí Felip Pedrell, figura cabdal de la musicologia tant catalana com hispànica i del qual l'any 2022 es va commemorar el centenari de la seva mort.

De manera posterior a aquesta obra d'autoria catalana, el violoncel·lista i artista convidat de la temporada Nicolas Altstaedt assumirà el rol de solista i director en el primer dels concerts per a violoncel de Franz Joseph Haydn, el Concert en Do, Hob.VIIb:1 (1761-1765), un dels més cèlebres del repertori. Parlem d'una música que enfonsa les arrels en el Barroc al mateix temps que obre finestres al futur en l’expressivitat del solista i que donarà pas a l'audició de la Segona simfonia de Johannes Brahms, ja dirigida pel titular de l'OBC i una apoteosi del Romanticisme musical, enriquida per influències molt diverses.

Orquestra, director i solista han treballat durant tota la setmana d'assaigs a L'Auditori de Barcelona i inicien aquest cap de setmana, amb els concerts a Vic i a Girona, el rodatge d'un repertori que es podrà escoltar a la Sala 1 Pau Casals de l'equipament barceloní la setmana vinent, concretament divendres 10 i dissabte 11 de març, respectivament, a les 19 hores. Amb tot, els concerts a Barcelona inclouran una modificació en el repertori i és que el Concert per a violoncel i orquestra núm. 1, en Do Major, Hob.VIIb:1 de Haydn serà substituït pel Concert per a violoncel (1969-1970) de Witold Lutosławski, degà de la composició polonesa d’avantguarda i del qual s’interpretarà aquesta peça memorable que va estrenar el mític violoncel·lista Mstislav Rostropóvich.

Com també la setmana vinent a Barcelona, el violoncel·lista d’origen francès i alemany hi tindrà un paper cabdal, ja sigui com a solista (en el concert de Lutosławski), solista i director (en el de Haydn en Do Major) o en el recital del dilluns 13 de març vinent, a les 19 hores i a la Sala 2 Oriol Martorell, dins la temporada de cambra de L'Auditori. En aquesta ocasió, Altstaedt proposa un repertori que inclou peces d'Henri Dutilleux -Trois strophes sur le nom de Sacher-; J. S. Bach -la Suite n. 5 en do m, BWV 1011-; Jörg Widmann -Melodie- i Zoltán Kodály -Sonata per a violoncel, op. 8.

La invitació de L’Auditori a Altstaedt no és en absolut gratuïta sinó que reconeix la seva versatilitat com a violoncel·lista i director. En paraules dels responsables de programació de L’Auditori, “Nicolas Altstaedt assumeix un registre molt ampli que li permet anar des de la música antiga a la de nova creació, sempre aportant un discurs musical interessant i no exempt de risc. La seva aproximació estètica a repertoris específics és d'un rigor i d’una creativitat extraordinàries: fidel als criteris històrics quan interpreta música antiga i d’una sorprenent especialització tècnica quan aborda obres contemporànies.”


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet