ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Arrenca a Cervera una campanya per construir un nou orgue a l'església de Santa Maria

23/2/2023 |

 

http://www.revistamusical.cat/arrenca-a-cervera-una-campanya-per-construir-un-nou-orgue-a-lesglesia-de-santa-maria/

L’associació cultural Un Orgue per a Santa Maria de Cervera, formada per ciutadans de Cervera i membres de la parròquia, ha presentat la iniciativa que pretén construir un nou orgue al temple gòtic de Santa Maria de Cervera.

L’actual parròquia de la capital de la Segarra, inicialment concebuda per ser una catedral, va acollir diversos orgues entre el segle XV i l’any 1938, quan l’instrument, que no havia estat cremat, va ser malmès pels presoners que van ocupar el temple i en van extreure tota la fusta per escalfar-se.

Des de llavors Santa Maria no ha tingut cap més orgue i ara s’impulsa aquesta nova campanya per poder tornar a tenir un instrument que permeti tant acompanyar-hi les funcions litúrgiques com fer-hi concerts.

El projecte, que signa l’orguener italià Salvatore Pronesti, preveu allotjar el nou orgue sobre la porta dels peus de l’església, sota la volta gòtica. L’instrument serà del “tipus català”, és a dir, tindrà una façana plana, amb dos cossos diferenciats: l’orgue major, obert, ocuparà la part davantera, mentre que darrere hi haurà l’orgue menor o expressiu, en caixa tancada i sense cadireta. Una consola mòbil amb transmissió electrònica permetrà que es pugui tocar des del mateix lloc on ara hi ha un harmònium, més proper als fidels.

La campanya d’apadrinament de tubs arrenca amb una aportació inicial de 80.000 euros efectuada per un donant anònim i espera aconseguir els 200.000 euros en què s’ha pressupostat el nou instrument. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet